pomidorki na pół i ułóż na pizzy. Pokrój dymki wzdłuż i jeszcze na pół i ułóż między pomidorami. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Wyjmij pizzę, ułóż szynkę, liście bazylii, manchego, oprósz lekko czarnym pieprzem. Pod wpływem ciepła bazylia zwiędnie, a ser zacznie się błyszczeć co nada pizzy rustykalny wygląd. Smacznego
codojedzeniapleśniowego, mozarelli kawałek masła W bułkach odciąć wierzch, wydrążyć środek (uważać, by nie przeciąć za bardzo, żeby nie zrobiła się dziurka). Wysmarować wnętrze masłem, ułożyć pokrojoną szynkę, wbić jajka i przykryć kawałkami sera. Piec w 190 st. C przez ok. 15 min. (by jajka się ścięły, a bułka zarumieniła - czas należy kontrolować, w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka
Słodkie inspiracjewzdłuż pozostawiając spód nieprzecięty), wnętrze posmarować 1 łyżeczką musztardy, wyłożyć suszonymi śliwkami (jeżeli są duże i grube, to przeciąć na pół), a następnie owinąć 2 plastrami szynki. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w nagrzanym piekarniku na 180 stopni. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabackground-color: #ffffff; } Parówki w cieście Nadziewana tortilla Boczek ze śliwką Rogaliki z serem Tortilla z papryką Kąski kurczaka Zapiekane kabanosy Hot dog Grilowany ananas Pieczone ziemniaki Rogaliki z kiełbasą Tortilla z szynką Grzanki z czerwoną cebulą Ziemniaki faszerowanee Focaccia z pomidorkami Pasty na kanapki Focaccia z rozmarynem Focaccia z kiełbasą Grzanki z krewetkami Krewetki w tempurze Kukurydziane kiełbaski
Gotowanie i blogowanieobiad mogę mieć codziennie. Przepis - bardzo podobny - znalazłam na internecie i zmieniłam pod moje preferencje smakowe. Zamiast salami możecie użyć zwykłej szynki, a zamiast boczku szynkę parmeńską. Kurczak jest bardzo soczysty, podczas pieczenia przechodzi wszystkimi zapachami, smakiem salami i przypraw z sosu. A ser? Ciągnie się jak na pizzy.. :) Idealny pomysł na naprawdę smaczny obiad, białkowo-tłuszczowy. Składniki
Czarnawisienkaparmezan łyżka masła KURCZAK Piersi kroimy w podłużne plastry na 4 części. Przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym oraz oregano. Delikatnie skarmiamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w szynkę parmeńską i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez ok 20 minut w temp. 180 st. RISOTTO Na głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Mój Smak na Życiekoprem włoskim suszone pomidory (kupne lub domowe ) deska ulubionych serów, np. camembert, ser Manchego, roladka z sera koziego, gorgonzola deska śródziemnomorskich wędlin (chorizo, salami, szynka parmeńska lub Jamon Serrano) roladki z pieczonej papryki i koziego sera roladki z cukinii z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i bazylią sos tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków
Chilli Czosnek i Oliwasmaku. Kiełbasę i boczek pokroić i obsmażyć na patelni. Lekko wystudzić i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem i wyłożyć plasterkami szynki. Na nie wlać gotową masę ziemniaczaną. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości babki. Im grubsza tym dłużej powinno się ją piec. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis
Smaczne Potrawyczosnkiem na patelni ok. 4 minuty. Szynkę pokroić w małą kostkę. Jajka roztrzepać z przyprawami w garnuszku. Foremkę na muffinki wysmarować masłem. Na dnie ułożyć szynkę oraz szpinak, a następnie zalać jajkami. Piec w temperaturze 200 st. ok. 20 minut. delicious! Ania
Ania i Marcin gotująpieczarkami. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeszcze zdążycie je dziś przygotować, więc do dzieła :) Składniki: 1 kg schabu bez przerostów 40 dkg mielonej szynki 4 pieczarki sól, pieprz rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab nacinamy tak, by zrobić z niego jeden długi płat. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony i rozbijamy na ok 6mm. Mięso mielone
Kuchnia w czekoladzieogniu czekamy aż beszamel zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Cykorię kroimy wzdłuż na połówki, układamy w naczyniu żaroodpornym (opcjonalnie każdy kawałek możemy zawinąć w plasterki szynki) miejscem przecięcia do góry – zalewamy beszamelem. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach w piekarniku ( aż powierzchnia lekko zbrązowieje). Podajemy gorące z dodatkami – ja podaje z pomidorami malinowymi wymieszanymi z fetą ( słodkie pomidory
Sezonowy GarnekTymi kanapeczkami spróbuję przekonać Was do rezygnacji z kupowania sklepowej szynki. W internecie znajdziecie wiele przepisów na pieczone mięsa, wystarczy wybrać jeden z nich, upiec i delektować się zdrowym mięsem przez wiele dni. Osobiście preferuję indyka lub poniższy schab. Składniki : 1 kg schabu 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju sól pieprz 2 łyżki majeranku Mięso
Chocolate Muffin BlogDzisiaj jak co poniedziałek coś dietetycznego. Zapraszamy Was na pyszne śniadanie. Jajka można gotować, smażyć i piec. U nas dzisiaj właśnie ta ostatnia opcja - pieczone, a dokładniej zapiekane. Zostały one otulone szynką, przybrane pomidorem i koperkiem, podane na zielonej sałacie - całość skomponowała się idealnie. Jajka zapiekane w szynce z pomidorem SKŁADNIKI : 2 duże plastry szynki - chudej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioliwek 2 ząbki czosnku Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie 4-5 minut, tak by poza wodą były główki szparagów. Następnie każdego szparaga owijamy szynką parmeńską. Doprawiamy solą, pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej szparagi, rozgniatamy 2 ząbki czosnku i również kładziemy na blaszce. Zawinięte szparagi wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajaszpinak i dusimy, aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paski, pomidora w półplasterki, ser kroimy w paseczki. Na ciasto francuskie wykładamy gotowy szpinak, szynkę, pomidorka i wszystko posypujemy serem żółtym. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Pyszne
Lawendowe Niebonożem niewielki tunel, to którego wkładałam obtoczone w żelatynie śliwki. Przyprawy wymieszałam z olejem. Powstałą papką natarłam mięso, a na wierzchu ułożyłam krążki cebuli. Tak przygotowaną szynkę odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekłam ją w rękawie przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętnikilość i rodzaj składników :-) 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchninaczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy masę, którą polejemy naszą zapiekankę: Ścieramy ser na tarce, rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz (ewentualnie przyprawę do zapiekanek). Układamy kolejno: brokuł - szynkę i cebulkę - paprykę - ziemniaki - polewamy masą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiPosmarować delikatnie oliwą. Przykryć ściereczką. Ostawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować, polać sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą do pizzy. Ułożyć plastry ananasa i szynki. Posypać suszoną bazylią i żółtym serem. Piec 20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pizzę najlepiej piec w prostokątnych blaszkach, wtedy więcej serduszek wytniemy. Podawać z sosem czosnkowym. Sos pomidorowy : * puszka pomidorów w kawałkach
Magiczne Życie Martyjajka 2 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 18% 3 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka czerwonej pasty crry szczypta soli Składniki nadzienia: 400 g serka śmietanowego delikate 9 plasterków szynki Wykonanie: Każdy kolor ciasta robimy osobno. Ciasto żółte: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli(...)piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy połową serka, wyłkładamy szynką, smarujemy drugą połową serka i zwijamy w roladę. Zawijamy szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Podróż w kulinariaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu(...)pomidorowego, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe Cykoria, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: W większym garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem. Dodaję
JejKuchniawypróbowania :) 80 g roztopionego masła 173 g mąki typ 550 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/4 szklanki mleka 3 jajka 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 6 plasterków szynki pokrojonej w kosteczkę 3 łyżki startego żółtego sera lub parmezanu(...)posypania muffinek papilotki do muffinek Białka ubijamy z solą.Mleko i żółtka mieszamy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Do sypkich składników wlewamy, mleko z żółtkami, roztopione masło i mieszamy, następnie dodajemy sypkie składniki, posiekany szczypiorek i pokrojoną szynkę jeszcze raz mieszamy, na końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką.Do papilotek nakładamy po kopiastej łyżce ciasta.Ja
Sama słodycz i szczypta chili