Zdecydowanie za rzadko jemy ryby. Dziś prezentuję łososia w bardzo klasycznej wersji, bo pieczonego w folii, w piekarniku. Łososia możemy upiec razem z ziemniakami, mamy wtedy szybki, smaczny obiad:). 2 filety z łososia 1 cytryna 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Filety posypujemy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy plastrami cytryny. Zawijamy dokładnie
Szefowa kuchnipieczenia i smaruję odrobiną oleju, by skóra się nie przykleiła. Kładę filety, a na nich gałązki koperku i plasterki limonki, masła oraz figi. Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, przez ok 15-20 minut. Ryba nie potrzebuje zbyt wiele czasu. To z czym podacie pstrąga, to już Wasza decyzja. U mnie był w towarzystwie ziemniaków i gotowanego na parze
Karczma HonoriettyRyby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy
Kulinarne Fantazje Mariolipieprzem i solą. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wnętrza ryby wkładamy po gałązce pietruszki, po plastrze cytryny. Tak przygotowane ryby układamy na blasze, obficie polewamy sokiem z cytryny. Pieczemy w 170 st ok 40 minut
Z Majeczką w kuchnioprószyć solą i pieprzem. Na spód brytfanki wsypać ryż, podlać go 100 ml bulionu (lub wodą od gotowania). Na ryż położyć rybę, a na rybę rozłożyć równomiernie sos. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika - pieczemy przez 20 minut (lub 25 minut, jeżeli rybne kawałki są grube) w 170 stopniach z włączonym termoobiegiem (bez przykrycia). Zajadamy jeszcze ciepłe. Smacznej
Poezja Smaków - blog kulinarnykażdej nadmiarowo ugotowanej porcji kaszy przygotowuję sałatkę. Do kaszy dodaję pieczone albo gotowane mięso lub jak w tym przepisie rybę. Dorzucam trochę chrupiących warzyw, prażone ziarenka i sałatka gotowa. W tym przepisie znajdziecie pomysł na bardzo smakowitą pastę z awokado. Jeśli dodacie do niej więcej jogurtu lub trochę wody powstanie rzadszy sos do polania sałatki. Pasta
Codziennik Kuchennyumierać! Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa – najczęściej właśnie wołowiny w postaci soczystego steka – i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Steki które kupiłam mają po 2cm grubości i do takiej grubości
Karo in the Kitchenodrobina masła na każdy kawałek ryby Sposób wykonania: 1. Rybę posolić, posypać pieprzem cytrynowym i koperkiem. Na wierzch ułożyć kawałek masła i gałązkę selera. 2. Rybę zawinąć w folię aluminiową, wyłożyć na blaszkę i piec w 180 st. C przez ok 30 minut. Smacznego
Kuchnia domowa AniJeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a
Ala piecze i gotujeMogłabym jeść ryby codziennie. A śledzie to nawet dwa razy dziennie… Dorota Wellman Ryby są super! To nie tylko hasło, które przyświeca nam w codziennym
Marder&Marder ManufactureSurf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa (najczęściej wołowiny) i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Wszystkie składniki mieszanki przypraw ucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można
Karo in the KitchenCzas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym. Składniki: Łosoś (kawałki ) 1 por Pieprz cytrynowy Sól Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym. Pora kroimy
Smaki Ewypółplasterki cytryny oraz kilka gałązek koperku. Na wierzchu ryby układamy 2 kawałki masła i jedną połówkę cytryny. Pieczemy w temp. ok. 200 o C przez 15 min. Po tym czasie włączamy w piekarniku termoobieg i pieczemy jeszcze 5 min. Skórka pstrągów stanie się lekko chrupiąca. Pstrągi można podawać z pieczonymi ziemniaczkami. Pstrąg z piekarnika
Pyza i Surówkaryba naszła przyprawami. Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c. Przygotowujemy sos: : Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,wlewamy bulion i gotujemy, gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnie mieszając od czasu do czasu. Pieczonego
Wanilia i Kardamonminimum godzinę (ja włożyłam na całą noc) do środka ryby wkładamy natkę pietruszki, 2 plastry cytryny, przekrojony na pół ząbek czosnku (ja czosnek pominęłam) przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia i przykrywamy górę folią aluminiową pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwszelakich przypraw do ryb, jednak najbardziej smakuje nam przyprawiona delikatem), skrapiamy sokiem z cytryny. Kawałki ryby mrozimy przełożone plastrami cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu. Składniki 2 kg karpia 3 łyżki mąki 2 jajka 15 dag bułki tartej sól pieprz przyprawa delikat do mięs
Kuchenne aromatyMoim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka
mojewypiekiinietylkomieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych gatunków mięsa i ryb. Trzeba jednak bardzo uważać, aby nie przypalić podczas pieczenia, dlatego Małżonce Mej Aleksandrze najbardziej odpowiada do dań z parowaru. Przyprawa doskonale komponuje się też z serem paneer (przepis na paneer dostanę niebawem od Dinesha) Podobnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie
W kuchni Karmel-itkiplastry czosnku tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itkinawet trochę wykwintne. Składniki na dzisiejsze danie są bardzo proste, ale ich połączenie zaskakujące. Zapraszam na pysznego soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu(...)umyłem i ułożyłem skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie delikatnie posmarowałem przygotowaną marynatą. Rybę pozostawiłem w temperaturze pokojowej na 20 minut, a po tym czasie umieściłem ją w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni i pozostawiłem w nim na 40 minut. Niska temperatura pieczenia łososia gwarantuje, że będzie on pyszny i soczysty. Z pozostałych dwóch cytryn skórkę zdjąłem
Wyprawy kulinarnedobrej ryby to nie lada wyczyn – ja jednak od lat bazuję w tej kwestii na MAKRO , gdzie ryb i owoców morza jest pod dostatkiem. Ostatnio widziałam tam nawet żywe homary, ale się nie odważyłam. Kupiłam filety z sandacza i wyczarowałam co następuje: Pieczony sandacz(...)gotowe mniej więcej w tym samym czasie, kiedy upiecze się ryba sandacza przed podaniem warto posypać świeżo zmielonym pieprzem Smacznego! drukuj przepis I co o tym sądzicie? Z mojego punktu widzenia sandacz bije na głowę inne, być może łatwiej dostępne ryby – zarówno pod względem smaku jak i walorów zdrowotnych
PatchworkGjuwecz to zarówno nazwa glinianego naczynia, jak i przyrządzanej w nim potrawy Bałkańskie potrawy pieczone i podawane w ręcznie wyrabianym z górskiej gliny naczyniu są wyborne. Smaki przechodzą przez całą potrawę, mieszają się, tworząc niesamowitą kompozycję! Czas przygotowywania: 20 minut Pieczenie: 1,5 h Ilość porcji: 8 Składniki: • 0,5 kg filetu z halibuta(...)szklanka, suchego dzikiego ryżu • szklanka wody • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej • pełna łyżka masła np. klarowanego • łyżeczka soli • przyprawy do ryby: po łyżeczce bazylii, kminku, zielonego pieprzu oraz szczypta soli Naczynie do pieczenia: Gjuwecz o pojemności 6 litrów
AniaGotuje.plnawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee(...)dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem
Plate of JoyCenię sobie szybkie, tanie, zdrowe i smaczne obiady. No i właśnie pieczony pstrąg z warzywami spełnia te wszystkie założenia. Składniki: /obiad dla dwóch osób - tacka świeżego pstrąga (2 sztuki, wypatroszone) - roszponka - mrożone warzywa na patelnie - 2 łyżki masła - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - cytryna - szczypta mielonego pieprzu - sól - folia aluminiowa - oliwa z oliwek (W sieci sklepów Biedronka(...)wcieramy w środek jej brzuszka. Przygotowujemy kawałek folii aluminiowej, taki aby bez problemu schować w nim całą rybę. Nadziewamy pstrąga przygotowaną wcześniej masą z masła, z zewnątrz skrapiamy cytryną i posypujemy szczyptą ziół prowansalskich, zawijamy w folii i pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni. ( po 30 minutach można rozchylić folię i sprawdzać czy rybka już się
upichconagodziny w kuchni. I tutaj z pomocą przychodzi nam Łowicz z nowymi sosami: jasnym uniwersalnym i ciemnym uniwersalnym . Jasny idealnie nada się do makaronów, ryb lub zapiekanek , zaś ciemny sprawdzi się idealnie w towarzystwie pieczeni i innych typowo mięsnych dań, np. takich jak gulasz . Mi brakowało czasu właśnie wczoraj, bo po powrocie z zakupów byłam już głodna jak wilk(...)kurek 1 słoik sosu jasnego uniwersalnego Łowicz świeżo mielony pieprz do smaku WYKONANIE Łososia umyć i pozbawić skóry. Jeżeli są w nim ości, to wyciągnąć je pęsetą. Tak przygotowaną rybę przełożyć do miski lub głębokiego talerza, skropić cytryną i zostawić na 15 minut. Kurki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Dodać sos jasny uniwersalny, umyty
Passions hobbies lifePieczone warzywa są rewelacyjnym dodatkiem do dań z mięsem lub rybą. Moje warzywa wyszły lekko twarde więc jeśli ktoś takich nie lubi to warto warzywa pokroić na cienkie kawałki. Składniki: 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 2 buraki marynata: 150 ml oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 - 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżki miodu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki(...)marynatą - można to zrobić w jednej misce lub oddzielić buraki do odobnej miski. Warzywa odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Warzywa razem z marynatą przełożyć do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez godzinę, lub do momentu aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu przemieszać warzywa
Mama Gotuje