pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:76/267)

Łosoś pieczony w sezamie na makaronie ryżowym z warzywami al dente 187

wymieszać. Paski łososia opanierować w kolorowym sezamie. Rozgrzać suchą patelnię z grubym dnem i podprażyć sezam z każdej strony ryby przez około minutę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i jednocześnie przygotowywać warzywa. Marchewkę, paprykę, pora i cukinię pokroić wzdłuż na mniej więcej pięciocentymetrowe paski(...)talerze nakładać makaron ryżowy, drugie tyle makaronu z warzyw i na wierzchu kawałek upieczonej ryby. 1 porcja to ok. 490kcal , węglowodany: 52g, białko: 30g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 5,2WW i 2,8WBT SMACZNEGO!   Artykuł Łosoś pieczony w sezamie na makaronie ryżowym z warzywami al dente pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 182

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanki z rybą 121

stron na rumiano. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować masłem czosnkowym. Ułożyć na nim plasterki cebuli, rybę pokrojoną w mniejsze kawałki i posypać obficie serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się całkowicie rozpuści. Podawać polane ketchupem. zapiekanki z rybą

O kuchni z uczuciem
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 121

gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. • Do naczynia do pieczenia wlać wino i bulion oraz pokrojoną cebulę. • Ułożyć na cebuli kawałki ryby i przykryć. • Gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć

To co kocham
Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki 103

małą odskocznię. Dzisiaj proponujemy bardzo proste w przygotowaniu ziemniaki pieczone z natką pietruszki, które idealnie spiszą się zarówno z mięsem jak i rybą.  Do tego świeże warzywka i mamy przepyszn ą propozycje obiadową. Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki SKŁADNIKI : około 3-4 większe ziemniaki oliwa sól natka pietruszki  PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów 180

głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka(...)przed p odaniem dopraw sosem TABASCO®. Plastry indyka usmaż krótko, aby  wewnątrz był jeszcze soczysty. Wszystkie  składniki skomponuj na talerzu. Smacznego :) Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy Sałatka z pieczonej dyni Dyniowe  proziaki  z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi

SzczyptaSmaQ
Pstrąg pieczony wg przepisu Magdy Gessler z talarkami ziemniaczanymi 171

ryby oprószam solą i tymiankiem (w oryginalnym przepisie należy włożyć całe gałązki), wkładam po 3 rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach i po 2 plastry cytryny. Odstawiam na bok. Ziemniaki obieram, kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm. wkładam do miski, dodaje dwie łyżki oleju, sól, paprykę mieloną i tymianek. dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)siebie. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (grzałka góra- dół). Wkładam blachę z ziemniakami na najwyższy poziom. Po 10 minutach wkładam pstrągi o poziom niżej i piekę jeszcze 15- 20 minut.  Ze środka ryby wyjmuję farsz. Czosnek wyciskam z łupin i smaruję rybę z wierzchu. Jeżeli użyty był świeży tymianek, należy po posiekać i również wyłożyć na rybę. Smacznego

Cook&Love
Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami 198

Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami to propozycja na obiad – lubię ryby, ale jeść ciągle w takiej samie formie pieczone, w panierce czy z grilla – chciałam odmiany. Niestety w książkach mamy nie znalazłam niczego co wzbudziło by moje zainteresowanie, więc poszperałam w „nowoczesnych” książkach kucharskich. Pomysł by zapiec rybę ze słodkimi ziemniakami... Więcej

Magiczny Garnek
Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 136

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb, szczególnie lubię ją z grilla lub z piekarnika, właśnie taką pieczoną w folii. Rybka ta wychodzi bardzo mięciutka i delikatna. Moim ulubionym dodatkiem do pstrąga jest cytryna, wykorzystuję do przyprawiania jego zarówno świeżą cytrynę jak i pieprz cytrynowy. Pstrąg z cytryną SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1 cebula 1 cytryna pieprz cytrynowy(...)połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli.      Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dorsz w cieście piwnym 285

moja ulubiona ryba, czyli dorsz, w zupełnie innej odsłonie.  W cieście piwnym.  Polecam gorąco, jest pyszna :)  Oczywiście można użyć dowolnej ryby, według własnego smaku :) około kg filetów z dorsza ( u mnie tak zwane "polędwice") – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka (L) – 1 i 1/2 szklanki piwa   – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – sól pieprz cytrynowy(...)cytryny olej do smażenia Rybę przepłukuję i osuszam na ręczniku papierowym. Przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym, skrapiam delikatnie sokiem, wyciśniętym z cytryny.  Dzielę rybkę na odpowiednie porcje. W misce łączę jajka z piwem, dodaję troszkę soli i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.  Całość mieszam dokładnie, aby nie było grudek z mąki. Kawałki dorsza maczam w cieście

Takie tam pichcenie
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 145

pora kroimy w półplasterki. Koperek siekamy. Śmietanę, jajka, koper, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Ziemniaki rozkładamy na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na nich układamy rybę i pora. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 30 min w temp 180 C (zapomniałam przykryć i dlatego por się lekko przypalił). [caption id="attachment_7253" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
PIKANTNA PIECZONA KUKURYDZA. 173

Wertuję już setny raz ten sam rozdział. Nie wiem, nie wiem co się dzieje, myślami błądzę gdzieś w otchłani własnego smutku i głupiutkiej, dziecinnej nadziei. A

W kuchni Karmel-itki
Łosoś pieczony 206

się spodobał i własnie w ten sposób najczęściej przygotowuję te rybę. Przede wszystkim dlatego, że łosoś zrobiony w ten sposób ma niesamowitą konsystencję-jest soczysty, kruchy, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko. Po upieczeniu rybę możemy podawać jako danie główne np. z pieczonymi zimniakami i surówką lub wykorzystać jako dodatek do makaronu(...)czasie rybę wyjmujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy posiekanym czosnkiem, posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Na wierzchu możemy również ułożyć plasterki cytryny. Przyprawionego łososia odstawiamy do lodówki na 30 min (jeśli nie macie czasu, możecie go od razu upiec i też będzie smaczny). Następnie układamy łososia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu

Zawsze głodna!
Flądra smażona panierowana 168

mąką, obtaczać w rozbełtanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. W przepisie ryba jest tylko smażona, ja zrumienioną rybę wstawiam do piekarnika. Flądry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut na 10 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka

królestwo garów
Dorsz z grzybami w cieście 203

porcji, która chcemy uzyskać. Podsmażamy chwilę na patelni, aż ryba złapie ładny kolor. Ciasto francuskie kroimy na paski – ich szerokość powinna być większa od kawałków ryby, by można było skleić ciasto, zaś długość taka, by jedna połowa przykryła drugą. Zaczynamy układanie! Grzyby na ciasto francuskie, na grzyby nasza ryba, na nią pokrojone suszone morele. Całość doprawiamy(...)solą, pieprzem i trawą cytrynową (można skropić sokiem z cytryny). Ciasto zamykamy, najlepiej dobrze docisnąć widelcem. Warto nakłuć, by ciepłe powietrze mogło podczas pieczenia swobodnie się wydostać. Pieczemy 10-15 minut (w zależności od grubości ryby) w 180 stopniach. Ciasto francuskie można posmarować mlekiem lub rozmąconym jajkiem – gotowe danie będzie bardziej złociste. Smacznego

MarcinChef