pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:68/267)

Kuleczki rybne w zalewie 653

Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i

Ala piecze i gotuje
Ryba po grecku 862

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje
Dorsz w ziołach 134

Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczną rybkę , jaką jest dorsz.W tym wydaniu jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.Śmiało mogą się skusic na

Ostra na Słodko
Toskańska przyprawa ziołowa 135

bazie świeżych ziół: szałwii i rozmarynu. Zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie jej suszenia... bezcenny. Jak pisze Małgosia przyprawy używa się do wszystkiego: pieczonych i grillowanych mięs, do ryb, do warzyw... Tutaj już Wam pozostawiam pole do popisu :-). A ja zabieram się do testowania. Toskańska przyprawa ziołowa Składniki: 6 gałązek świeżego rozmarynu 6 gałązek świeżej szałwii

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z kurek z pęczakiem 132

kulinarnych. Teraz powoli zaczynam wracać do rzeczywistości, także internetowej. Upały skutecznie mi to jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę

Czerwień i błękit
Dorsz na szpinaku 189

Dorsza lubimy najbardziej. To bardzo delikatna i smaczna rybka. Podałam  z szpinakiem co komponowało się idealnie. Samą rybę doprawiłam solą morską i pieprzem młotkowanym z

Ala piecze i gotuje
Szparagi. Łosoś. Boczek wędzony. 179

uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec pieczenia łososia plastry boczku podsmażamy na patelni. Gotowego łososia przekładamy na talerz. Na wierzch nakładamy pure

Przysmaki Karolki
Łosoś w rozmarynie 184

Dotychczas wydawało mi się , że rozmaryn jest przyprawą ,,przypisaną" niejako do mięs i drobiu. To , że użyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już(...)upieczone). Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju  zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem. Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry. Zdjąć z patelni rybę. Podawać soląc rybę i ziemniaki. Plastry pomidora kropić na talerzu zmiksowanym dresingiem. Dodatkowo podać cytrynę do ryby. * Oczywiście ziemniaki można upiec w piekarniku .Proponuję wtedy obrane

Buniabaje w kuchni
Ryba w cieście piwnym 115

rożnego rodzaju ryb np. dorsz, morszczuk, sandacz, miruna, okoń itp.     Składniki: ok 0,5 kg filetów rybnych sól, pieprz cytrynowy (lub gotowa przyprawa do ryby) olej do smażenia – ok 1,5 szklanki Ciasto: 3/4 szklanki jasnego piwa – świeżo otwartego 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli(...)sól i wszystko mieszamy *** *** Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Ciasto powinno być dość gęste i jednolite *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, filety moczymy w cieście i smażymy na oleju po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane *** *** Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z frytkami

Blog z Apetytem
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem 599

majonezowy można podzielić na trzy części i dodatkowo rozsmarować między kukurydzą a ananasem. Wtedy dolna część sałatki będzie wilgotniejsza. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki , Wielkanoc Tagged: jajka , kukurydza , ser żółty , śmietana

https:KKuchniaMniam
Pieczony karp 150

Lżejsza wersja karpia bo zamiast tradycyjnie smażonego, pieczony. Składniki:- 3 płaty karpia- 1 przyprawa do ryb- 3 łyżeczki miodu- oliwa z oliwekPrzygotowanie:Każdy płat karpia nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawą do ryb. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i na każdy kawałek nakładamy po łyżeczce miodu. Pieczemy w 180 C przez około 35 minut (aż się

Zainspirowana w kuchni
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym Gravlax - marynowany łosoś Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś

Codziennik Kuchenny
Dietetyczna ryba pieczona z papryką 109

cebulę w kostkę do pokrojonych warzyw dodajemy drugi koncentrat oraz sól, pieprz i paprykę ostrą rybę wykładamy do żaroodpornego naczynia na wierch ryby wykładamy mieszankę papryki, cebuli i koncentratu pieczemy pod przykryciem przez około 50minut w temperaturze 190 stopni najlepiej smakuję po kilku godzinach, jak sos przesiąknie w rybę ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Łosoś miodowo-musztardowy z kukurydzą 269

Łosoś to bardzo popularna, ale co ważniejsze – bardzo zdrowa ryba. Dzisiaj prosty przepis na przygotowanie go z nieco inny, ale jakże pyszny sposób! Do przygotowania potrzebujemy: Świeży łosoś Miód Musztarda sarepska Musztarda francuska Oliwa z oliwek Rozmaryn Kukurydza w kolbie Cukier Sól Pieprz Zaczynamy od przygotowania glazury do łososia. Przygotowujemy ją w stosunki 1:1 – na jedną łyżeczkę miodu dodajemy(...)dwie łyżeczki miodu i musztardy. Dodajemy pół łyżeczki musztardy francuskiej, posiekany świeży rozmaryn. Dodajemy odrobinę oliwy i całość mieszamy. Łososia kroimy na kawałki, umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i dokładnie polewamy przygotowaną glazurą. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy łosoś jest w piecu – gotujemy kukurydzę. Wodę słodzimy – 1 łyżeczka

MarcinChef