Pieczenie indyka nie jest trudne. Wbrew panującym przesądom pierś indyka nie musi być sucha. Ostatnio usłyszałam, że pierś indyka zwyczajowo jest sucha... chyba, że taka jest jej uroda (cały czas myślę o indyku pieczonym w całości). Pierś indyka może być, a raczej musi być! delikatna i soczysta. Nie potrzeba żadnych czarów nad indykiem odprawiać. Wystarczy upiec według przepis(...)przypraw wymieszać z miękkim masłem. Ciepłym masłem szprycować (przy użyciu strzykawki z igłą) pierś indyka. Strzykawkę wbijamy od góry, pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a indyk będzie wspaniale soczysty. Podważyć dłonią skórę indyka na piersi i włożyć pod nią masło wymieszane z przyprawami. Rozmasować, aby nie było grudek, a masło pokrywało równo całą
królestwo garówudziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona pierś indyka Kurczak w szynce Indyk w marynacie Zrazy z indyka Udka z granatami Pierś indyka z żurawinami Kurczak w miodzie Sałatka gyros sałatka jarzynowa Domowe wędliny: Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Pieczona karkówka Karczek pieczony
Sto kolorów kuchniprzepisie podaję dwa różne sposoby: pierwszy nadaje się bardziej do kanapek, bo jest bardziej zbita, lecz soczysta, a wszystko to dlatego, że piekłem ją obwiązaną sznurkiem. Drugi jako danie główne, łatwiejsze w przygotowaniu. Składniki: 2 duże piersi z indyka 0,5 łyżki soli 0,5 łyżki ostrej papryki 1/4 łyżki pieprzu 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 200 g gęstej(...)indyka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-4 godziny. Zamarynowane piersi obwiązujemy sznurkiem lub po prostu układamy na blasze do pieczenia, w zależności jaki sposób przygotowania wybraliście. Piersi pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut, następnie do blachy wlewamy 2 szklanki wody i pieczemy kolejne 10 minut. Po tym na górę piersi układamy pokrojone
Kuchnia ŁukaszaPomysł na wykwintny obiad dla dwojga - pieczona pierś z kaczki podana z sosem truskawkowym wraz z dodatkiem miodu oraz octu balsamicznego i domowymi kluskami francuskimi kładzionymi . Danie bardzo smaczne...ale niestety dosyć czasochłonne w przygotowaniu. Pierś z kaczki najlepiej przyprawić dzień wcześniej lub z samego rana w dniu pieczenia, ponieważ musi się zamarynować. Składniki na 2 porcje(...)Godzinę przed przygotowaniem mięsa, wyjąć je z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 ºC (najlepiej wstawić do niego puste naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec mięso z kaczki). Rozgrzać suchą patelnię. Przełożyć piersi z kaczki skórką do dołu. Smażyć 6 minut na średnim ogniu. Uwaga: wytopi się bardzo duża ilość tłuszczu, więc patelni nie smarujemy olejem! Po upływie czasu
UgotowaćTradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka
Kuchnia ŁukaszaPewnie każdy z nas zna pieczone piersi z kaczki z jabłkami. Dzisiaj dla urozmaicenia potrawy zamiast jabłek – brzoskwinie. Niedawno trafiłam na promocję w sklepie piersi z kaczki. Niezmiernie się ucieszyłam. Bo kto ich nie lubi. Pycha. Składniki: Piersi z kaczki dowolna ilość Kilka brzoskwiń Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Skórę na kaczych piersiach lekko nacinamy. Całość nacieramy solą, przyprawiamy pieprzem(...)ilości, ja miałam ich 6 ) na początku skórą do góry. Potem podpiekamy z drugiej strony i przykrywamy folią aluminiową aby piersi nam nie wyschły. Warto podczas pieczenia sprawdzać widelcem ( nakłuć ) czy piersi są odpowiednio upieczone i miękkie. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewydobrego. Tak było w poniedziałek. Wypadały wtedy urodziny P., wzięłam w pracy wolne, a całe menu miałam już wcześniej zaplanowane. Zrobiłam coś prostego i sprawdzonego, a były to: Pieczone piersi z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką wiosenną Będziemy potrzebować: 2 piersi z kurczaka 0,5 kg ziemniaków główka sałaty masłowej 2 pomidory 1 szalotka szczypiorek(...)dobrze wyczuwalne. Kurczaka polewamy połową tak przygotowanej marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej dłużej. (Jeśli nasze piersi z kurczaka są dość grube, możemy najpierw lekko rozgnieść je dłonią.) Gdy kurczak marynuje się już minimum pół godziny, możemy zająć się ziemniakami. Obieramy je i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy
Ratunku obiadpierś z obu stron pieprzem i solą. Z tą ostatnią uważajcie, bo feta jest słona. Pierś przełożyć na blachę polaną olejem. Piec w temperaturze 200 stopni (pieczenie z dołu i z góry) 30-40 minut. Podawać od razu po upieczeniu (u mnie z pieczonymi burakami i liśćmi świeżego szpinaku) - pierś jest wtedy bardzo soczysta. ----- Podobne: Szpinakowe roladki z kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzieChyba już mówiłam, że ostatnimi czasy wszystkie porcje są dla nas za duże. Tak właśnie było z piersią z gęsi którą upiekłam na Wielkanoc (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ). Mało, że przy luzowaniu odłożyłam kościec z przyległościami na rosół i kołduny ( będzie kiedyś potem) to jeszcze połówkę połówki zamroziłam na drugi obiad ( będzie Pierś z gęsi pieczona
Buniabaje w kuchnibyle jaką! Marynowaną w aromatycznych przyprawach, pieczoną w piekarniku, soczystą, aksamitną. Taka kaczka najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz buraczkami (oczywiście domowej roboty :)) Nie przerażajcie się wizją pieczenia kaczki - jest na nią sposób! Upieczony obiad - pierś z kaczki i ziemniaczki Przygotowanie dania rozpoczynamy od marynowania piersi z kaczki. Składniki: 2 piersi z kaczki marynata: 3 łyżki(...)niezwykle soczysta, aksamitna, miękka i aromatyczna - i dosłownie! - rozpływa się w ustach. To jedno z najbardziej delikatnych mięs jakie w życiu jadłam. Jak dla mnie, pierś z kaczki idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami - oczywiście domowej roboty! Składniki na pieczone ziemniaczki: 1 kg ziemniaków oliwa z oliwek przyprawy: sól himalajska, "domowa wegeta", słodka papryka, czosnek
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!blachę do pieczenia ( piersiami na dół, aby nie wyschły podczas pieczenia ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 2 godziny. 6. Godzinę przed końcem pieczenia dokładamy na blachę umyte ziemniaki. 7. W trakcie pieczenia co jakiś czas wyciągamy z pieca kaczkę i polewamy ją tłuszczem, który się z niej wytapia. Pieczoną kaczkę podajemy na półmisku(...)otoczoną pieczonymi ziemniakami. Odkrawamy dla każdego porcje: udko, pierś ze skrzydłem, żebra - co kto lubi :) Smacznego
W kuchni Katiepatelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi i risotto z dodatkiem czarnej suszonej trufli. Spróbujcie! Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka w całości, dodawaliśmy mięsu do pieczenia to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z delikatnym filetem z białej ryby
Karo in the KitchenOstatnio w jednym z dyskontów – Lidl – pojawiała się promocja na kurczaka z wolnego chowu . No cóż postanowiliśmy sprawdzić czym różni się od zwykłego kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś przedstawiam kolejny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka . Uwielbiam piec je w piekarniku na różne sposoby. Padło na Mozzarellę , czyli pyszną włoską odmianę białego sera . Po obróbce termicznej ser ten staje się pysznie ciągnący. Piersi z kurczaka upieczone bez dodatku tłuszczu są soczyste i aromatyczne, a ser mozzarella dodatkowo podkręca ich smak :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka (około(...)solą, pieprzem, vegetą i papryką ostrą mieloną. Odkładamy natarte piersi kurczaka do lodówki na około 20-30 minut (ten etap można pominąć i mięso również będzie smaczne). Następnie w kieszonki wkładamy ser mozzarella. Z folii aluminiowej tworzymy miseczkę z otwartą górą. Wkładamy w tę miseczkę mięso i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około
Anielska Kuchnia AniPieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta. Składniki: Gęś: 2 piersi gęsi 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Ziemniaki: 1/2 kg małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny: 7 susek sechlońskich(...)Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut. Sos winny: Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu
Oryginalny smak