pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód, musztardy, posiekaną szalotkę, posiekany marynowany czosnek i kolendrę. Kurczaka(...)nacinamy i łączymy ze spodem, bardzo dokładnie ściskając kanty. Paczuszki smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu nabiorą złotego koloru), posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Paczuszki pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe
My Culinary ArtSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, pierś z kurczaka 1 sztuka/pojedyńcza, papryka czerwona 1 sztuka, papryka żółta 1 sztuka, cukinia 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, pieczarki 10 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser żółty 15 dag/holenderski, ser żółty 15 dag/kozi, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki(...)rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki sera holenderskiego, koziego, ząbki czosnku, natkę pietruszki na oleju podsmażyć kawałki piersi, dodać cebulę, dodać papryki, cukinię, pieczarki, pomidory bez skóry i podsmażać z 5 minut mieszając, na koniec dodac kucharka, pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać
W Mojej Kuchni Lubięwymaga smarowania masłem bo nie jest suchy :) Polecam spróbować :) najlepiej smakuje z bułeczkami własnej roboty ....np tymi z przedziałkiem Składniki : - 800 g mięsa z kurczaka ,najlepiej nóżki bo mają lepszy smak od piersi ( waga już po ugotowaniu i obraniu ) - 250 g wątróbki drobiowej - 1pietruszka - 1/4 średniego selera - 2 marchewki - 2 jajka - 1/2 bułki - 2 duże łyżki masła - 2 liście laurowe(...)wyciskać ,zmielić do masy mięsnej ,dodać majeranek ,tymianek , rozdrobniony czosnek ,żółtka i masło ,wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą mięsną , Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, masę włożyć do blaszki ,kilka razy "uderzyć" blaszką o blat żeby w pasztecie nie było "dziur" ,Jeśli mięso jest za mało słone lub ostre
Wypieki ReneDawno się nie pojawiły żadne przepisy bo nauka, projekty, juwenalia, taka sytuacja... Ale właśnie dzisiaj prosty przepis z wczorajszego grilla na miasteczku AGH. Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarków - 0,3 kg boczku wędzonego - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy(...)pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie
Tanie przepisy studenckieoregano papryki słodkiej soli pieprzu kolorowego chilli rozmarynu oraz oliwa z oliwek ocet balsamiczny Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy, to samo robimy z piersią z kurczaka. Cebulkę, ogórek i melona obieramy ze skórki, kroimy na małe kwadraciki, trójkąty bądź wycinamy kółeczka foremką – jak wolicie. Pomidorki kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ. Nadziewanie szaszłyków najlepiej rozpoczynać(...)ziół. Rozgrzewamy grilla. Na rozgrzany rusztu układamy w lekkich odstępach nasze szaszłyki. Skraplamy je na sam początek octem balsamicznym i dajemy troszkę czasu na zarumienienie. Podczas pieczenia można polać je jeszcze ze dwa razy aby po zdjęciu z grilla odczuć smakowity winny smak i zapach. Smacznego
Słodkie Przyjemnościrolady i szukacie alternatywy dla tych klasycznych to zapraszam to wypróbowania tego przepisu. Roladki można zrobić w sposób tradycyjny bez użycia piekarnika, możemy do ich wykonania użyć również piersi z kurczaka . Rolady po grecku Składniki: 2 grubsze plastry schabu 4 plastry sera feta 5 plastrów bakłażana 1/3 cebuli 10 czarnych oliwek 1/3 papryki żółtej lub czerwonej(...)papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek. Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut. Następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 20 minut, co jakiś
Mania Gotowaniadelikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Warzywa gotujemy kilka minut z osolonej wodzie (tak aby zmiękły). Odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy połowę makaronu, połowę kurczaka oraz 1/3 sera. Następnie rozkładamy warzywa, ponownie(...)obsypujemy serem. Na warzywach rozkładamy resztę makaronu, kurczaka i sera. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania jasnej zasmażki. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Dodajemy kawałki serka topionego, czekamy aż się rozpuści i połączy z sosem. Doprawiamy do smaku
VioletoweKucharzeniefrancuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka ze świeżych warzyw i sycący obiad gotowy. Polecam! Roladki z kurczaka z orzechami w cieście francuskim Składniki na 4 roladki: 4 piersi z kurczaka 500g ciasta francuskiego (2 płaty) 100g orzechów włoskich garść posiekanej natki pietruszki 4 łyżki startego parmezanu przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso nacinamy wzdłuż (tak jakbyśmy chcieli przeciąć filet(...)Mięso układamy około 2 cm od brzegu ciasta, nakrywamy drugą częścią ciasta. Możemy również utworzyć warkocz z ciasta, instrukcję znajdziecie na Youtube. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki pieczemy około 40 minut w 190 stopniach, aż ciasto nabierze złotego koloru. SMACZNEGO! Do siekania orzechów polecam siekacz wielofunkcyjny marki ODELO. Wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego
Smak mojej kuchniduszy gra . Z tych składników otrzymamy dwa wielkie klopsy. Jeden może posłużyć na obiad dla całej rodziny, a drugi możemy przeznaczyć właśnie na kanapki. 500 g piersi kurczaka 500 g karkówki 3 jajka 1 kopiasta łyżka bułki tartej 3 kopiaste łyżki mąki 1 duża cebula 6 plasterków topionego sera tostowego keczup (może być z TEGO przepisu) natka pietruszki 1 płaska(...)formujemy dwa prostokąty. Na każdy układamy po 3 plastry sera, smarujemy keczupem i układamy całe gałęzie pietruszki. Zawijając od strony krótszego boku formujemy dwa klopsy. Naczynie, w którym będziemy piec smarujemy olejem i układamy klopsy. Pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlewamy grzyby. Jeżeli używamy szklanego naczynia żaroodpornego to grzyby przed wlaniem musimy
Marder&Marder Manufacturepowstała niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna - fit zapiekanka makaronowa! Składniki (na 4-6 porcji): - 200 g pełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego(...)dużej misie wymieszać dokładnie wszystkie składniki ze sobą, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pomidor pokroić w półplasterki i wyłożyć na wierzch zapiekanki. Na koniec posypać żółtym serem. Piec 30-40 minut. Gotowe. Smacznego
Kuchnia Ellieząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki ( żółta i czerwona), 230g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na jednej niedużej łyżce masła z wyciśniętym czosnkiem(...)warstwami: - połowa ryżu, - majonez z ketchupem, - mięso, - połowa sera żółtego, - druga połowa ryżu, - druga połowa majonezu z ketchupem, - pieczarki z papryką, - druga połowa sera żółtego. Naczynie żaroodporne przykryć i piec z w rozgrzanym piekarniku w 175 stopniach C ok.30min. Smacznego
W kuchni u Monikiwarzywa już wystarczą by całość dobrze wyglądała na talerzu :) Dzisiejsza inspiracja pochodzi od Krysi z moimi modyfikacjami. Składniki na 4 porcje: 600 g medalionów z indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 pomidory 1 cebula 1 cukinia 1 por (biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi(...)sobą wymieszać. Dodać oliwę i zioła toskańskie (ewentualnie bazylię, oregano i szczyptę soli). Ponownie wymieszać. Zeszklić. Przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na tak przygotowanych warzywach ułożyć kawałki mięsa. Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut. Pierwsze 20-30 minut piec pod przykryciem, aby mięso za bardzo nie wyschło. Następnie piec odkryte, aby się ładnie zarumieniło. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówszklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 łyżki oleju -szczypta soli -jajko do smarowania Składniki do wypełnienia: -pierś z kurczaka -papryka -suszone pomidory -cebula -plastry żółtego sera -przyprawa barbecue -słodka papryka -sól, pieprz -olej Pierś kroimy na cienkie plastry i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy przyprawą barbecue, solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta(...)Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy, aby powstały 2 prostokąty. Na jednym z nich robimy poprzeczna nacięcia. Drugi przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy mięso, pozostawiając wolne brzegi ciasta. Na mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę. Przykrywamy plastrami żółtego sera
Maminek kulinarnypolską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :). Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi pieczonymi mięsami, uwydatniając ich walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze(...)morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek (np. z nóżek lub kurczaka). Wegetarianie także będą zadowoleni, wystarczy krem posypać pokruszoną grecką fetą lub posiekanymi orzechami żeby otrzymać w pełni wartościowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Czas przygotowania
SzczyptaSmaQłyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo: Ser żółty do posypania po wierzchu Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Kroimy na mniejsze części i smażymy, ale niezbyt mocno. Mięso ma być blade z zewnątrz. W środku zdarzy się, że jest trochę surowe(...)Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając (sos łatwo się przypala!). Gotowym sosem zalewamy naszą zapiekankę. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Gotowe
Czerwona Porzeczka