pieczona pierś z kurczaka - 2721 przepisów (strona:113/182)

Nuggetsy z kurczaka pieczone w płatkach kukurydzianych 223

też nimi nie pogardzi 😊 Sama pamiętam jak pierwszy raz spróbowałam takich nuggetsów u cioci na imieninach, smak nie do zapomnienia 😃 tylko tamte były w cieście kokosowym. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka nie pełna szklanka mleka 1/2 szklanki mąki sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 3 szklanki zmiksowanych płatków kukurydzianych 4 łyżki(...)Pokrojone filety wkładamy do masy, mieszamy do dokładnego pokrycia, następnie wyjmujemy  po kawałku mięsa i obtaczamy go w płatkach. Układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i skrapiamy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, ustawiając piekarnik góra - dół

Życie zaczyna się w kuchni
filet z kurczaka pieczony na warzywach 177

łyżki oliwy z oliwek - sól morskai pieprz czarny mielony do smaku - 2 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka ostrej papryki - ulubione zioła (u mnie mieszanka ziół greckich do kurczaka) Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i p rzekrajamy na dwa kotlety.  Składnimi marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią mięso. Odstawiamy minimum na godzinę do lodówki. Ziemniaki obieramy i razem(...)liści bazylii, skrapiamy oliwą,  delikatnie mieszamy  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa kładziemy filety i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego

Cook&Love
Razowa pizza z gyrosem 203

kurczaka 100 gram sera żółtego Pół czerwonej papryki Pół czerwonej papryki Sos pomidorowy lub ketchup Przyprawa gyros Olej do smażenia Forma aluminiowa 23 cm. Gosia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy na kilka godzin do lodówki, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże , sól, ksylitol oraz olej, wlewamy letnią(...)posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka, Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 220

żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić(...)wysmarować olejem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki i posypać listkami tymianku. Następnie warstwy fasolki, podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec

Kuchnia w opałach
okonomiyaki 169

sojowego do smaku 1-2 łyżek sosu Sriracha-inaczej sos chilli oliwa z oliwek, sól...............................Dodatkowo: majonez szczypior suszone krewetki suszone rybki suszone algi sos sojowy u mnie z piersiami kurczaka pokrojonymi cieniutko i lekko zeszklonymi na oleju......................................WYKONANIE---Z jajek, mąki, mleka i sosów stwórz jednolite ciasto. Dodaj do niego posiekaną w drobne paseczki kapustę i dokładnie wymieszaj. Ciasto(...)udekoruj dodatkami i gotowe.-----------Wersja light: Użyj ciemnej mąki (nie pszennej). mleko zastąp jwodą. Placuszki upiecz w piekarniku (180C do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz - piecz z obu stron),lub na patelni po 2-3 minuty z każdej strony....Ja daje kurczaka algi szczypior i majonez ze świeżym ogórkiem..można bez dodatkow jesć albo z nimi

w mojej kuchni
FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1293

warzywami z fetą. Składniki: 2 x pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior) 1/2 opakowania sera FETA garść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia) 1 woreczek brązowego ryżu pieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem i curry Przygotowanie: Marynata : kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, zalewamy(...)paprykę i curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się

Kitchens Alphabet
Przekładaniec z kurczakiem 324

pierś z kurczaka  50 g sera  żółtego  50 g ogórków konserwowych  pól cebuli  100 g kukurydzy konserwowej  1 żółtko do posmarowania ciasta  Przygotowanie : Ciasto przedzielamy na pól pierwsza polowa posłuży jako podstawa druga do przykrycia . Cześć do przykrycia kroimy w paski ok 2 cm . Mięso z kurczaka kroimy w kostkę smażymy krotko(...)się ostudzi . Następnie układamy mięso na cieście francuskim dodajemy ser ogórki i wcześniej drobno pokrojoną cebule, kukurydze . Przykrywamy to druga polowa ciasta pokrojonego w paski . Następnie górę posmarować żółtkiem . Pieczemy w temp 180 C ok. 30 minut

Sylwetka Od Kuchni
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 806

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek   Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około(...)Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu.    (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut). Sos serowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka masła

Czerwona Porzeczka
Pasztet domowy 190

pasztet domowy Pasztet pieczemy z moim narzeczonym regularnie od ubiegłego roku. Zawsze staramy się przygotować go więcej, a po upieczeniu i wystudzeniu porcjujemy i większą część mrozimy. Tak przygotowane zapasy :) sprawiają,że kiedy mamy tylko ochotę na pasztet sięgamy po własny, a nie ten sklepowy do których nie jestem zbyt przekonana. Wykonany własnoręcznie od razu smakuje lepiej, a przy(...)Jeżeli chodzi o składniki to na początku ostro trzymałam się przepisu, od niedawna robimy go prawie na oko.    Pasztet domowy  Składniki:  2-3 duże piersi z kurczaka   ok  1,5 kg mięsa -może być wieprzowe, wołowe czy mix tych mięs  1/2 kg surowego boczku lub podgardla 4-5 jajek 6 średnich marchewek

Aromatyczne Podróże
Rolada drobiowo wieprzowa z boczkiem 357

mała cebula 1,5 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany 5 cienkich plastrów chudego boczku wędzonego  1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego(...)praskę czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wyrobione mięso rozkładamy na filecie z kurczaka. Całość zwijamy w ciasny rulon, obwiązujemy sznurkiem lub nicią. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy rosołem lub bulionem. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 1 godzinę 15 minut. Pod koniec pieczenia możemy

VioletoweKucharzenie
Buldak - pikantny kurczak z serem 388

zrobić pikantnego kurczaka z serem ,,Buldak"? Piersi z kurczaka dokładnie myjemy. Kroimy w większą kostkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Siekamy czosnek jak najdrobniej. W dużej misie łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka pasta. Do sosu dodajemy pokrojonego kurczaka. Dokładnie mieszamy, aby każdy kawałeczek był pokryty sosem.  Kurczaka w sosie przekładamy na patelnię(...)najmniejszym ogniu. Jeżeli w czasie gotowania, większość sosu wyparuje, to możemy dodać trochę wody (max 100 ml).  Uduszonego kurczaka wraz ze wszystkim sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego (ja użyłem glinianych naczyń). Posypujemy startą mozzarellą i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 min, aż cały ser roztopi się i zrumieni.  Danie serwujemy prosto z pieca

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka makaronowa z brokułami 155

pieprzem, smażę na patelni jakieś 30 minut ( dusze pod pokrywką).  Krok 2 Paprykę zieloną i białą myje, wycinam środki i kroje drobno , dodaje do usmażonej piersi i dalej duszę. Krok 3 Na patelnie wkładam 2 łyżki masła i rozpuszczam , wsypuje mąkę i mieszam. Zalewam mlekiem na oko ( 2 szklanki) i mieszam do zgęstnienia. Kiedy gęstnieje dodaje(...)dwóch jednakowych naczyń żaroodpornych wlewam sos po równo, brokuł dziele na różyczki i też daje do dwóch naczyń. Dodaje kurczaka z papryką ,makaron .Wszystkie składniki dokładnie mieszam w tym sosie . Na końcu posypuje startym serem dosyć spor i do pieca. Krok 5 Piekę każdą zapiekankę osobno po 30 minut w 200 stopniach pod przykrywkami oczywiście. Podaje zaraz po upieczeniu

Różowa kuchnia
Fileciki w pomarańczowym pieprzu z warzywami 211

filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy ok. 10 min w osolonej wodzie. Po tym czasie kroimy na plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach.  Kurczaka kroimy na fileciki grubości(...)Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką

VioletoweKucharzenie
Tarta z brokułami i kurczakiem 297

Składniki gotowe ciasto francuskie, 1 opakowanie brokuł, 1 sztuka filet z piersi kurczaka, 1 sztuka pojedyncza  śmietanka 18%, 100ml śmietanka 30%, 100ml jajka, 4 sztuki ser, 150g sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Formę na tartę smarujemy masłem, wykładamy płat ciasta  francuskiego. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiekamy około 7-10 minut(...)małe paseczki, podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Jajka miksujemy, dodajemy śmietanki, doprawiamy. Na końcu wrzucamy do sosu ser, mieszamy. Brokuły i mięso wykładamy na podpieczone ciasto, zalewamy sosem. Pieczemy około 40-45 minut

Gotowanie moimi oczami
Crumble z kurczakiem i papryką 151

szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich sól pieprz płatki chilli Piersi z kurczaka ugotować  w rosole około 10 minut. Ugotowane pokroić w kostkę . W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodać papryki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki. Wszystko przyrumienić, a następnie dodać pokrojonego kurczaka, ser i odrobinę bulionu, aby lekko rozrzedzić. (Dałam 1/4 szklanki(...)mięso z warzywami. Do miseczki wsypać mąkę, pokrojone w kostkę masło i palcami rozcierać tak , aby powstała kruszonka. Wymieszać z posiekanymi orzechami , doprawić solą, pieprzem i posypać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż góra będzie złocista i chrupiąca. crumble z kurczakiem i papryką

O kuchni z uczuciem
Pierś kaczki z żurawiną 125

Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony właśnie(...)jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu

Milion Smaków
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 235

uwielbiam szpinak z aromatem czosnku, kurczaka i boczek. To połączenie jest rewelacyjne. 1 podwójna pierś z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził(...)przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przestudzony farsz układamy na mięsie.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę układamy na folii aluminiowej, obkładamy plastrami boczku. Szczelnie zawijamy folią i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania