jest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka Buffalo są smażone na głębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam!Składniki:Skrzydełka Buffalo(...)powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie obracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut.Śliwkowy sos BBQ: Ze śliwek
Smakowity Blog Kulinarnyprzekonał. Pierwsza partia ciasteczek wyszła twarda, i nawet po dwóch dniach leżenia na talerzu bez przykrycia są, jak dla mnie, zbyt chrupkie. Przy kolejnych partiach modyfikowałam temperaturę i czas pieczenia, i moim zdaniem tak pieczone, są idealne. Zaraz po wyciągnięciu z pieca mięciutkie, twardnieją przy studzeniu, żeby następnego dnia nabrać konsystencji idealnej - chrupkie z wierzchu, miękkie w środku(...)plastry, uformować z każdego kulkę, lekko spłaszczyć i odcisnąć na wierzchu wzór widelcem.Piec ciasteczka w 180 st. C. przez 12-15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż do zezłocenia.Wystudzić na kratce.Smacznego!Jak już wspomniałam - pogoda ostatnio na nie rozpieszcza (co się dziwić, długo planowaliśmy jedyny w tym miesiącu wspólny wolny weekend...). W związku
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki.Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste, nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste, nr 4/2011.Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa(...)cukru2 łyżeczki ekstraktu z cytryny6 płatków żelatyny300 g borówek amerykańskichdodatkowo:100 g borówek amerykańskichMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut.Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Mascarpone zmiksować na gładką masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie(...)cranberry curdCzekoladę posiekać.150 g czekolady rozpuścić w niewielkim granku razem z masłem. Przestudzić.Jajka ubić, pod koniec partiami dodając cukier i ekstrakt.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z orzechami. Partiami dodawać do masy jajecznej. Następnie wlać rozpuszczoną czekoladę, zmiskować. Wsypać pozostałą czekoladę, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia. Na wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzecierpliwości...I żelaznych nerwów też.Przepis z Småkager. Kræs for slikmunde - pierwszy, który okazał się być tak niedopracowany. Do tej pory zastanawiam się, jak oni te ciastka przed pieczeniem wycinali...Imbirowe serca w białej czekoladzieSkładniki:(na 15-20 sztuk)50 g rodzynek65 g ciemnej czekolady (50%)40 g świeżego imbiru1 jajko20 g miękkiego masła30 g cukru2 łyżeczki cukru(...)drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce.Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbić jajko, zmiksować do połączenia składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rodzynkami, czekoladą i imbirem. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej.Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 1-2 godziny.Schłodzoną masę rozwałkować między dwoma
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprostokąt grubości 1 cm. Posmarować masłem, posypać ziołami. Zwinąć ciasno w rulon, następnie przeciąć go wzdłuż ostrym nożem i zapleść środkiem na zewnątrz.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut.Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dziś C. pracuje(...)czwartej rano, choć mam nadzieję, że uda mu się wrócić do domu wcześniej. A ponieważ uwielbiam nocne pieczenie, mam zamiar przygotować na weekend coś pysznego. Hmm... Macie może jakieś pomysły
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejnych prób. I choć babeczki zasmakowały mi ogromnie, jakoś nie było okazji, żeby je powtórzyć.Regularnie za to piekę chleb, stwierdziłam więc, że przepis na taki na maślance też się musi gdzieś znaleźć. Nie szukałam długo - już w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener znalazłam taki najprostszy. Przygotowania nie trwają długo, i następnego(...)ranka raczyliśmy się na śniadanie naprawdę pysznym chlebem. Chrupiąca skórka, miękki, sprężysty miąższ, neutralny w smaku - pasuje do wszystkiego. Tak nam przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu. I wiecie co...? Chyba zacznę maślankę kupować częściej, nawet bez specjalnych planów. Bo okazuje się, że jesteśmy jej wielkimi amatorami (raczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto - będzie się lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować bochenek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, boki podeprzeć czystymi ściereczkami, żeby nie rozlało się na boki. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.Po tym czasie wierch chleba skropić wodą.Piec(...)przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ja chleb piekłam dwa razy - za pierwszym razem ciasto wyszło mi bardzo rzadkie, i musiałam chleb upiec w keksówce. Pyszny był, ale to jednak nie to... (Kto słyszał o rustykalnym chlebie z keksówki...?) Za drugim razem zmniejszyłam ilość wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowszem. Jest to pierwsze ciasto, które upiekłam w tym roku, na sam koniec stycznia. Miałam sporo jabłek, i ogromną chęć na coś słodkiego. Szukałam, szukałam, aż w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2013, znalazłam.I teraz uprzedzam - słowo niemal jest tutaj kluczowe. Bo szarlotka obiektywnie dietetyczna nie jest, ale stosunkowo jak najbardziej. W porównaniu do większości ciast(...)się rozpuści, dodać jabłka, dobrze wymieszać. Dusić pod przykryciem przez 10 minut. Przestudzić.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kwadrat o boku 25 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić.Marcepan utrzeć z jajkiem na gładką masę. 2 białka ubić na sztywno, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwona papryczka chili;25g marynowanych, odsączonych z zalewy, krojonych, zielonych jalapeno.Sposób przygotowania:W dużej misce (ja użyłam misy od robota kuchennego) wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać jogurt i sól i ponownie wymieszać. Z powstałej masy, na oprószonej mąką stolnicy, wyrobić ciasto (ja do mieszania i wyrabiania ciasta użyłam robota kuchennego(...)każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków.Wierzch każdego placka można delikatnie oprószyć solą.Placki piec oddzielnie na blasze wyłożenej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka góra i dół) przez około 8 - 10 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Marynowane, krojone, zielone papryczki jalapeno można
Gospodyni Miejskajagód i sklejać.Gotowe, nafaszerowane kule, układać ściśle obok siebie, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Następnie przykryć suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.Buchty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 30 - 40 minut.Po upieczeniu wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę można(...)wyjać z zamrażalnika bezpośrednio przed nadziewaniem bucht. Owoce można zastąpić marmoladą lub dżemem.Czas pieczenia buchty zależy od ich wielkości (większe zwykle pieką się dłużej) oraz od nadzienia (ciasto z mrożonymi owocami wymaga dłuższego pieczenia).Drożdże suche (instant) można zastąpić 20 g świeżych drożdży, przy czym przed dodaniem ich do ciasta należy przygotować rozczyn.Źródło przepisu: Kalejdoskop
Gospodyni Miejskapiekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec chleb przez kolejne 20 minut.Upieczony chleb jeszcze ciepły skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Do upieczenia chleba można(...)można zastąpić oliwą a suche drożdże - 25 g świeżych.Skropienie upieczonego, gorącego chleba zimną wodą i owinięcie go w czystą ściereczkę sprawi, że skórka nie będzie taka twarda.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskastopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, po czym zminejszyć temperaturę do 230 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 20 minut.Upieczony chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1,1 kg bochenek chleba. Mój ważył 1,116 kg.Czas wyrastania(...)lnianą ściereczką (100% lnu), obsypać mąką i dopiero włożyć chleb (zlepieniem do góry). Ja dobrze obsypuje koszyk mąką i nigdy nie miałam problemu z jego wyjęciem.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika (1 półkę od dołu) można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.W celu sparwdzenia
Gospodyni Miejskastopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez kolejne 40 minut.Wystudzić. Wyjąć z keksówki. Kroić po całkowitym wystudzeniu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 2 około 750 g bochenki chleba.Jest to przepis na 2 keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Szklanka = 240 ml.Przed rozpoczęciem pieczenia na dno piekarnika można wstawić naczynie żaroodporne wypełnione(...)zimną wodą i pozostawić je na czas pieczenia chleba. Zapobiegnie to zbytniemu spieczeniu się chleba.Owinięcie/włożenie ciasta chlebowowego do worka foliowego skutecznie zapobiega jego wysuszeniu. Jeśli ciasto chlebowe wyschnie podczas wyrastania, chleb popęka podczas pieczenia.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach
Gospodyni Miejska