pieczenie - 19054 przepisów (strona:121/1271)

Sernik piernikowy 204

stopni C.   Roztopione składniki studzimy do temperatury 30 -35 stopni C. Całe jajka ubijamy z cukrem waniliowym i trzcinowym na puszystą masę. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Przesiane mąki dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać a następnie   dodać wystudzoną masę czekoladową   i wszystko wymieszać. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć(...)papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.   Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było

Na słodko lub wytrawnie
Piernik z kremem czekoladowym 259

świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru) 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z czekoladą i wiórkami na kruchym spodzie 203

szklanka olej pół szklanki cukier 1 szklanka Dodatkowo: czekolada mleczna 200 g mleko 3 łyżki  Wykonanie ciasta kruchego: Do misy wsypujemy przesianą mąkę w raz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoną margarynę i wsypujemy cukier. Zagniatamy ciasto, formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy ciasto kruche na dno formy. nakłuwamy widelcem. Wykonanie góry: Do misy wbijamy(...)miksujemy do momentu podwojenia masy.Dodajemy ser, olej, budynie,mleko. Ubijamy białko na sztywno z cukrem i dodajemy do masy serowej, mieszamy. Wykładamy na ciasto masę . Wstawiamy do pieca i pieczemy w 170 stopniach kolo 90 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Polewa: Do rondelka wlewamy mleko, wkładamy czekoladę i rozpuszczamy

Różowa kuchnia
Najlepsze pierniczki cioci 118

zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta  (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta 1/2 szklanki ciemnego piwa(...)drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo) na grubość

Mango Papaja
Ciemny bogaty keks 314

Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. Dodać cukier, orzechy, skórką pomarańczową i wymieszać. Wsypać suszone owoce i wymieszać. 4. Piekarnik nastawić na 150oC na funkcji góra-dół. 5. W drugiej misce ubić jajka(...)suchych składników, wlać aromat, masło, sok po owocach i krótko wymieszać łyżką lub szpatułką do zwilgotnienia składników. 7. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65-70 minut. Po 40 minutach proszę ciasto nakryć folią, żeby z wierzchu za bardzo się nie spiekło. Piekłam na najniższym

Mała Cukierenka
Makowiec na kruchym cieście 702

mnie: rodzynki, suszone morele i daktyle, migdały, orzechy włoskie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać - dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz jajko, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - jedną z części ciasta(...)rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć placek, nakłuć widelcem - ciasto piec w 180 stopniach przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia  MASA MAKOWA - suchy mak wypłukać, zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie, ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa

Smakołyki Bereniki
Sernik krakowski 186

jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru - 375 g masła (mocno schłodzonego) - 3 żółtka - 1,5 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany - 3 łyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - odrobina wody różanej (opcjonalnie(...)posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą

mojewypiekiinietylko
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 367

wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką, tym razem w wersji bezglutenowej. Oczywiście jak zawsze u mnie kaszę mannę zastępuje pyszna i zdrowa kasza jaglana. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki kruchego ciasta: - 300g mąk bezglutenowych, dałam:               - 125g mąki ryżowej(...)misie miksera i zagnieść (przy pomocy haka) kruche ciasto. Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie. Większą część ciasta przełożyć do przygotowanej wcześniej formy (boki przesmarowane, spód wyłożony papierem do pieczenia) i wygnieść kruchy spód. Drugą część przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Do lodówki wstawić także tortownicę. Składniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego

Smaczne Zdrowe
Ciasto dyniowa kokosanka. Szybkie i wilgotne ciasto z dynią bez miksera. 146

sprzętem), a co ważniejsze nie oddaje też smaku, dlatego musicie po prostu sami spróbować ;) Składniki: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 + 2 łyżki piure z dyni 1 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maślanki 3/4 szklanki oleju 2 jajka klasy M 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek wiórków kokosowych (z górką) szczypta(...)mikrofalówce (ma być ciepłe). Jeśli wykorzystujecie świeżo zrobione piure ten krok możecie pominąć. Do miski wkładamy piure z dyni, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy cynamon, szczyptę soli. Do wszystkiego wbijamy 2 całe jajka i dodajemy maślankę i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką, tak długo aż uzyskamy jednolite

Słodkie okruszki
Skandynawski biszkopt z jabłkami 174

zapomniałam o szarlotkach. Nie wiem, jak to się stało. We wrześniu ciągle jeszcze żyłam letnimi owocami: jeżynami, malinami, morelami. Później na ambicję weszły mi śliwki; tak mało z nimi piekę, że postanowiłam to zmienić i wykorzystać sezon, jak tylko się da. Sięgałam też po gruszki i egzotyczne granaty, aż wreszcie nagle obezwładnił mnie zapach cynamonu, więc przygotowałam przyprawę do piernika(...)jabłkami i orzechami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 125 g cukru 100 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 g płatków z orzechów laskowych nasączenie: 90 ml ciemnego rumu krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 250 g jabłek 100 g płatków z orzechów laskowych dodatkowo: 2 łyżki cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z porem i mozzarellą 165

100g sera mozzarella (takiego nie z zalewy) 60g pora (białej części 1 jajko 100 ml oleju 100 ml wody 130g mąki pszennej (1 szklanka)   1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/2 łyżeczki soli (użyłam himalajskiej od Skworcu ) 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1-2 szczypty gałki muszkatołowej (solidne) Dodatkowo: papryka w proszku lub ulubione zioła do oprószenia(...)polecam z firmy Folwark ) Ser zetrzeć na tarce (o dużych i średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierchu. Pora pokroić w półplasterki. W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, paprykę i gałkę muszkatołową.  W drugiej zmiksować jajko, olej i wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z porem oraz mozzarellą. (Masę należy mieszać ręcznie

Di gotuje
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 203

trójkąty, widelcem przciskamy brzegi. Trójkąty smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi.  Pieczemy w 225°C, na środkowym poziomie piekarnika około 25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego! Razem ze mna wypiekaly: Justyna z bloga  Gotowanie i pieczenie  Iza z bloga   Smaczna pyza Małgosia z bloga  Smaki Alzacji

Mia Cucina Sofieta
Ciasto JAMAJKA 793

łyżce cukru i miksować aż piana będzie szklista i sztywna. Następnie zmniejszyć obroty robota i dodawać po jednym żółtku. Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia i przesiewać przez sitko do masy lekko mieszając już nie mikserem tylko gumową łopatką tak, żeby składniki się połączyły a masa nie opadła. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować

Maślane ciasteczko
"Niedźwiedzie"Ziemniaki Pieczone z Jajkiem Sadzonym i Twarogiem 253

Kiedy ogarnia mnie leń smażę jajka sadzone, piekę ziemniaki, dlaczego nie smażę? Bo po pieczonych jest mniej mycia naczyń :D A jak pieczone, to z twarogiem, tak jak jadałam na ogniskach. Dziś więc prosty i szybki przepis, pewnie bardzo popularny w każdym domu. W moim też.  Jakiś czas temu kupiłam sobie wykrawacz do nadziewanych ziemniaków , nie drogi(...)przy pomocy pędzelka posmarowałam olejem, posoliłam i oprószyłam czosnkiem niedźwiedzim. Poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekłam około 30 minut, ale czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków. Kochani, po prostu pilnujemy, żeby nie spalić, a stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką. Biały ser rozgniotłam widelcem, pokroiłam szczypiorek, wsypałam do sera, posoliłam

Blondynka Gotuje
Kruszaniec z gruszkami 115

Idealne do kawy i herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy!  Składniki :  * 4 szklanki mąki * szklanka cukru pudru * kostka masła bądź Kasi * 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 2 żółtka  * szczypta soli * 4 dojrzałe gruszki * 4 łyżki bułki tartej * 4 łyżki cukru trzcinowego Przygotowanie : Mąkę wymieszać(...)proszkiem do pieczenia, dodać cukier, masło i żółtka. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Podzielić ciasto na pół, jedną część wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą. Gruszki obrać, pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto, posypać cukrem. Zetrzeć drugą część ciasta na gruszki. Piecz 45 minut w 180 stopniach

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania