partiami dodwać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i migdałami. Następnie wsypać drobno posiekany tymianek. Na końcu dodać białka, delikatnie mieszając łyżką.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch.Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut, do suchego patyczka.Przestudzić, następnie zdjąć obręcz i wyłożyć na talerz(...)należy użyć formy o średnicy 20 cm, a nie 26, jak to zrobiłam. Dzięki temu ciacho będzie wyższe i będzie się ładniej prezentować. Pamiętajcie tylko, żeby wydłużyć wtedy czas pieczenia o 5-10 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzewięc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...Tarta rabarbarowa z marcepanemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:250 g mąki pszennej40 g cukru pudru1/4(...)wymieszać trzepaczką.Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą część wzdłuż na pół.Na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar. Zalać całość masą jajeczno-marcepanową, posypać wierzch płatkami migdałowymi.Piec w 180 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić.Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!A jak tam pogoda? U nas w kratkę, czasem słońce, czasem deszcz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswój przepis gdzieś zapodziała, wspomagaliśmy więc internetem. C. znalazł przepis na Alletiders kogebog, i sprawdził się on znakomicie.Polecam serdecznie, nie tylko wtedy, kiedy nie będzie się Wam chciało piec nic innego.Duńskie bułeczki babuniSkładniki:(na 24 sztuki)150 g masła250 ml mleka50 g świeżych drożdży40 g cukru700 g mąki pszennej2 jajkadodatkowo:1 jajko2 łyżki mlekaMasło rozpuścić w garneczku, wlać(...)wsypywać mąkę. Zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować małe, okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do napuszenia.Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jutro rodzinna impreza - pięćdziesiąte urodziny. Szpilki już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolady. Hmm... Dlaczego ja ich właściwie nie piekę...? Na blogu jest jedna, zrobiłam może ze dwie więcej w czasie, kiedy nie miałam nastroju na zdjęcia i pisanie. Jakoś nie jest nam po drodze...Oglądam ostatnio Kagekampen. Duński program o pieczeniu. Od poniedziałku do czwartku uczestnicy stają przed zadaniami postawionymi przez zawodowych cukierników. Tort, ciasteczka, beza, rolada... I kiedy(...)puszystą, jasną masę. Dodać białko i przesianą mąkę, zmiksować. Dodać barwnik, połączyć.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą, okrągłą końcówką, wycisnąć dowolne wzory na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Białka na biszkopt ubić na sztywną pianę. Partiami wsypywać cukier, cały czas miksując, następnie po jednym dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżycie, dopóki dynia zupełnie nam się nie znudzi, albo po prostu nie skończy. Na pierwszy ogień poszło coś, czego jeszcze nie próbowałam, a co intrygowało mnie od dawna.Sernik dyniowy piekłam, i był pyszny. Cudownie wilgotny, kremowy, w ogóle bajeczny. I teraz padło pytanie: czy da się zrobić sernik z dynią na zimno...? Hmm... Długo szukałam jakiejś inspiracji. Chciałam, żeby był(...)budyniowy proszek o smaku sernika bez cukru, prawda? Pomijając fakt, że w Danii takich cudów nie ma, to się zastanawiam, czy jakbym dała coś takiego do sernika bez pieczenia, to nie smakowałby mąką? Czy może amerykańskie puddingi nie mają w składzie mąki? Nie wiem. I pewnie przez jakiś czas jeszcze się nie dowiem. Stwierdziłam zatem, że najprościej będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePisałam już o tym, że piekę ostatnio zawrotne wręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb(...)dobrze. Domowy jest stokroć smaczniejszy, można sobie nawymyślać, co się chce, powkładać różne ciekawe składniki, i delektować się tymi smakołykami. Poza tym zapach wydobywający się z piekarnika w trakcie pieczenia - nie do zastąpienia... Nie narzekam więc, tylko szukam coraz to nowych to przepisów. Ostatnio zawędrowałam na bloga Tatter - jednego z najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą.Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się, że w smaku(...)wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić.Przygotować lukier:białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblasze ustawić małe naczynie z wodą.Piec w 250 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 35-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Uwielbiam zapach chleba. Jego pieczenie sprawia mi ogromną radość, i już sobie nie wyobrażam śniadań bez własnej roboty pieczywa. Co to będzie, jak uda mi się wyhodować zakwas
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobie takie cudo zjeść. Latem ochota na owsianki mi przechodzi, za to jesienią znów wraca i nie daje o sobie zapomnieć do późnej wiosny. Mniam!Kiedy chce mi się piec, jemy przyzwoite śniadanie, czyli kanapki. Jakiś czas temu postanowiłam poeksperymentować z chlebem z ziemniakami. Znalazłam w sieci całe mnóstwo przepisów, czyli starym zwyczaje poszłam do kuchni i wrzuciłam do miksera(...)posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie wierzch spryskać wodą.Piec w 240 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzebułeczki. Koniecznie z makiem chrupiącym między zębami. O wyjątkowym kształcie.Poszłam więc do kuchni, i zabrałam się za pieczenie. Ciasto jest proste, bez żadnych wymyślnych składników. Jeśli piekliście kiedyś bułki, te nie będą stanowić wyzwania. Jeśli nie mieliście jeszcze szansy przygotować domowego pieczywa, te będą idealne na pierwszy raz, są bowiem wyjątkowo łatwe, a efekt zachwyci każdego. Pozwijane(...)godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować dość długi wałeczek, zawinąć w ślimaka, podwijając końcówkę pod spód. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać makiem.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A dzisiaj już piąteczek, długi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż pod ulubione drzewko po drugiej stronie ulicy.Ostatnio w jedno z takich popołudni zabrałam się za pieczenie ciasteczek. Byłam sama w domu, padało (a może tylko mi się wydawało); na następny dzień miałam zaplanowaną wizytę u koleżanki. Pomyślałam więc, że ciasteczka na tę okazję będą idealne(...)cieście.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Przestudzić na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Planów na dzisiaj, jak pisałam wyżej, brak. Weekendowe, powolne śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Mąkę przesiać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wyrośnięte chałki(...)posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Do mojej kruszonki dałam trochę za dużo masła, dlatego wygląda, jak wygląda. Niemniej, smakuje rewelacyjnie - ja właśnie taką, z dużą ilością masła, lubię najbardziej. W przepisie nieco zmniejszyłam jego ilość, powinna więc wyjść bardziej kruszonkowa. Jej konsystencję bardzo łatwo regulować - wystarczy dodać nieco więcej mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia wysmarować margaryną.Na wysmarowanej formie ułożyć plastry ziemniaków i zalać płynem śmietanowo-mlecznym.Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Zapieczone ziemniaki posypać posiekanym koprekiem i podawać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Czas pieczenia może ulec zmianie z uwagi na użyty gatunek ziemniaków czy właściwości piekarnika i wahać się(...)minut. Ja piekłam 65 minut.Śmietanę wymieszaną z mlekiem można dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim czy gęstym jogurtem naturalnym.Źródło przepisu: To co kocham
Gospodyni Miejskaplacka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca lub na patelnięAdżarskie chaczapuri – odmiana występująca w Adżarii. Ma kształt łódki, w której oprócz sera znajduje się lekko ścięte jajko. Żółtko symbolizuje słońce. Tak jak tradycyjne chaczapuri piecze się(...)piecu opalanym drewnem. Jest bardzo chrupiące! Gdyby nie zbyt słony ser, byłoby dla mnie idealne. Na pewno przygotuję takie w domu.Adżarskie chaczapuri w formie łódki. Po ukształtowaniu, nałożeniu sera i upieczeniu, wyrzuca się część nadzienia i wlewa jajko. Potem zapieka tylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć
Poezja smakuczym odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 min.- po czasie wyrastania, ciasto odgazujemy (kilka razy ponownie wyrobimy) rozwałkujemy na prostokąt (miej więcej na wymiar foremki, foremkę wykładamy papierem do pieczenia)- cisto smarujemy masłem(roztopionym) po czym posypujemy go mieszanką z cukru i cynamonu i zwijamy ciasno w rulon.- ostrym nożem przecinamy na pół- zwijamy w warkocz - doda(...)pocięłam na kawałki ok 5 cm szerokości - przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min - w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni - pieczemy ok 30 min na złotawy kolor (trzeba obserwować piekarnik )Są przepyszne słodkie, cynamonowe idealne do mleka na śniadanie i deser
Basia w kuchni