pieczen - 12156 przepisów (strona:168/811)

Pizza z patelni 1161

Dzięki uprzejmości firmy Neoflam mogłam w końcu upiec pizzę z patelni. Otrzymałam piękny i praktyczny komplet z odpinaną rączką do przetestowania klik. Pizzę najpierw podgrzewamy w patelni na piecu a potem wkładamy do piekarnika. Wystarczyło odpiąć rączkę i włożyć do pieca. Pizza jest bardzo puszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi. Składniki: Ciasto

Ala piecze i gotuje
Pączki hiszpańskie 1287

masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry. Po chwili zdjąć papier. Smażyć

Ala piecze i gotuje
Zestaw czyszczący Electrolux 176

przetestowania środków do czyszczenia stali szlachetnej,  piekarników oraz  lodówek i zamrażarek. Otrzymałam to wszystko w jednym zestawie razem z ściereczką. W każdej kuchni w której się piecze i gotuje sprzęt i urządzenia  myć trzeba. Ja najwięcej kłopotów zawsze miałam z zlewozmywakiem i piekarnikiem. Przypalony piekarnik oraz ciągłe zacieki i plamy z wody na zlewozmywaku. Ale teraz kłopot(...)stoi na moim zlewozmywaku. Zestaw Electrolux E6KK4106 można zakupić tutaj. Sprey nadaje się do usuwania zabrudzeń oraz odcisków palców z sprzętu wykonanego  z stali szlachetnej. Możemy stosować do pieców, baterii zarówno w umywalkach jak i w zlewozmywakach oraz  do mikrofalówki. Posiada substancję zapobiegającą pozostawianiu tłustych śladów. Nie tylko pozwala ona usunąć zabrudzenia, zacieki ale również nie rysuje powierzchni

Ala piecze i gotuje
Mini tarty z orange curd 257

robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć do całkowitego wystudzenia.Orange curd: Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku

Ala piecze i gotuje
Szynka wieprzowa 338

Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze 10 minut i wyjąć. Pozostawić szynkę

Ala piecze i gotuje
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 190

Pieczenie ciasteczek powoduje, że się relaksuję w kuchni. Uwielbiam siedzieć w kuchni i wymyślać nowe połączenia smakowe, tak by ciasteczka były smaczne i apetycznie wyglądały. To mój kolejny przepis na kruche ciasteczka, pachnące karmelem, wanilią z lekko  widocznym cienkim paskiem kakao. Tym razem  kruche ciasteczka obsypałam karmelem z wanilią.  Bardzo lubię takie połączenie smakowe. Ciasteczka są bardzo smaczne(...)karmelem z wanilią wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut. Ciasteczka mają być blade. Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego! The post Karmelowo-waniliowe ciasteczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jaglane muffiny ze szparagami i szynką 235

dużych muffinów: 1 szklanka mąki 1/2 szklanka płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki majonezu delikatnego Winiary 2/3 szklanki jogurtu greckiego sól i pieprz w młynku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 szparagi, obrane i pokrojone w kosteczkę 4 plastry szynki gotowanej pokrojonej w kostkę 5 pomidorów koktajlowych pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: Odkładamy trochę pokrojonych szparagów(...)szynki. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. Dodajemy płynne składniki: majonez wymieszany razem z jogurtem, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z płatkami jaglanymi, proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy pokrojone szparagi i szynkę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy silikonowe papilotki, wykładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 253

Ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 gr mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche(...)Dekorujemy listkami lub kwiatuszkami wyciętymi z ciasta kruchego. Ja niestety nie miałam ciasta na dekoracje, dlatego radzę zarobić go troszkę więcej) ). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 190°C przez 30/40 min. Nie kroimy ciasta od razu, bo masa nam wypłynie. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień. Można go przechowywać do paru dni, ale nie wiem

Mia Cucina Sofieta
Marysieńka 219

Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok 30 minut. Po przestudzeniu, kroimy placek wzdłuż, na 2 części. Blat orzechowy: • 150 g orzechów włoskich • 3 białka • 120 g cukru • 1 łyżka miodu płynnego • pół łyżki mąki pszennej • pół łyżki mąki ziemniaczanej Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następine posiekane orzechy i pozostałe składniki. Wylewamy do formy

Mia Cucina Sofieta
Moje nominacje do Liebster Award 205

obcasach: 1. Dlaczego prowadzisz bloga?- ponieważ lubię się dzielić radością pichcenia)2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana4. Gotowanie czy pieczenie?- zdecydowanie pieczenie)5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina”6. Spacer czy kino?- spacer7. Romantycznie czy hardcorowo?- romantycznie…8. Twoja ulubiona przyprawa?- rozmaryn

Mia Cucina Sofieta
Tarta cytrynowa 262

semoliny lub mąki krupczatki  150 g masła/margaryny  80 g cukru pudru    1 cukier waniliowy  1 jajko  1 łyżeczka proszku do pieczenia Skladniki na krem cytrynowy: 5 jajek Sok (ok 120 ml) i skórka z 2 cytryn ekologicznych 120 gr cukru 250 ml śmietany 36% 2 łyżeczki skrobi ziemnaczanej lub kukurydzianej Zagniatamy kruche(...)ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 h. Ciastem wyklejamy tortownicę (23cm) i robimy wysoki brzeg z ciasta. Ciasto w tortownicy nakłuwamy wildelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy fasolę, która obciąży ciasto. Podpiekamy spód ciasta 15 min w 200°C.  Następnie papier usuwamy i pieczemy jeszcze  5 minut, aż spód lekko zbrązowieje

Mia Cucina Sofieta
Mazurek chałwowo-orzechowy 195

śmiało upiec parę dni przed Wielkanacą.   Nie należę do fanatyczek mazurków,  chyba przez tę ich słodycz. Nie  znaczy to jednak, ze nigdy ich nie piekę. Oto dowód J W przepisie od Doroty z MW na mazurek chałowowy, w cieście zredukowałam ilość cukru, a w masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam.  p.s przepis(...)orzechowy Ciasto ( forma 25x25cm): 250 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki 220 g masła 100 g cukru pudru 3 ugotowane żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa chałwowo –orzechowa: 1/2 szklanki śmietany 30% 200g chałwy 80 g laskowych, mielonych orzechów ½  tabliczki gorzkiej czekolady Dekoracja:  motylki i kwiatuszki z masy z marshmallow

Mia Cucina Sofieta
27. Słodki pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia, czyli puszysty sernik z gruszkami 215

cukru pudrugarść zmielonych migdałów (nie na mąkę, ale bardzo drobno)2/3 kostki masła w temp. pokojowejPrzygotowanie Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wykładamy ciasto na spód (możemy rozwałkować, albo ugnieść palcami po kawałku). Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni ciasta, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy(...)pieczenia200 g masła230- 250 g cukru Przygotowanie Masło ucieramy w misce z cukrem, żółtkami i aromatem. Następnie do utartej, puszystej maślanej masy dodajemy kaszę manną, skrobię, proszek do pieczenia i dalej ucieramy (można robić to mikserem). Porcjami dodajemy twaróg ciągle miksując do uzyskania gładkiej, delikatnej masy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do sera, dokładnie mieszając

Symfonia Smaków
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 265

miarę szybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco(...)jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja  termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (minimum na kilka

Symfonia Smaków
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 263

prostego i tak pysznego, że ja nie potrafię obejść się bez podjadania nawet surowego!) Groszek ptysiowy kojarzy mi się bardzo dobrze jeszcze z czasem dzieciństwa, kiedy to bardzo często piekła go babcia.. Był niezawodną alternatywą dla chipsów i innych słonych, kupnych przekąsek.. Szczególnie taki mocno wypieczony, lekko twardy i chrupiący, zajadałam się nim wraz z resztą rodzinnych rówieśników(...)noża z ostrzem obtoczonym w mące wykrajamy dość małe prostokąty (takie jak na zdjęciu powyżej) i kolejno każdemu prostokątowi nadajemy kształt kulki. Kuleczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem tak, aby zachować odstępy pomiędzy nimi. Pieczemy od 10 do 12 minut ( w zależności od piekarnika, aż do ozłocenia powierzchni). Przed końcem pieczenia uchylamy drzwiczki

Symfonia Smaków