siemienia lnianego zaparzonego 6 łyżkami wrzątku 5 dag drożdży 6 łyżek oliwy 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok 250ml ciepłej wody dodatki: 4 łyżki pesto bazyliowego kilka plasterków szynki lub kiełbasy wędzonej liście botwinkowe z ok 2-3 buraków 50g sera koziego Jak zrobić Chlebek włoski z pesto i botwinką W wodzie ciepłej rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy(...)wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na prostokąty. Każdy placek smarujemy pesto, obkładamy listkami botwinki, posypujemy posiekaną szynką, posiekanymi łodygami botwinki, rozkruszonym serem kozim. Chlebki zwijamy jak rolady, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30 min w 180st. Artykuł Chlebek włoski z pesto i botwinką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeplasterków sera żółtego przecier pomidorowy do posmarowania ciasta Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy przecierem pomidorowym i układamy na nim plasterki szynki. Na szynce układamy ser żółty. Ciasto zwijamy. Kroimy na cienkie kromeczki i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiroztrzepane jajko sól Z ciasta francuskiego kroję paski. W szynkę zawijam pomidor, bazylię. Na połowę paska układam mozzarellę, zawiniątko z szynki, posypuję mozzarellą. Zawijam pasek, sklejam. Widelcem przyciskam brzegi. Smaruję kwadraciki roztrzepanym jajkiem, odrobinę solę, posypuję sezamem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Artykuł Bułeczki z ciasta francuskiego ze słonym nadzieniem pochodzi
MojaQchnia.plkurczaka. 2. Szparagi umyć, odłamać twarde końce i połączyć po 3 sztuki. 3. Następnie każdy pęczek szparagów owinąć filetem z kurczaka, szynką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyjajko [ zapomniałam]. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sparzone liście kapusty [ liście posypać solą i pieprzem] położyć płat makaronu i szynki , zwinąć w rulonik i wyłożyć do naczynia żaroodpornego z podsmażoną kapustą.Posypać serem żółtym [ wedle uznania].Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzenieSKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki śmietany 30% sól pieprz 1/2 główki cebuli 7 plastrów żywieckiej pieczonej firmy HAŃDEREK 4 plastry sera żółtego 1 łyżka masła WYKONANIE: 1. Na maśle podsmażyć cebulę i szynkę pokrojoną w kostkę. 2. Po chwili dodać ser żółty pokrojony w kostkę, całość zalać jajkiem roztrzepanym ze śmietaną, sola, pieprzem. 3. Ogień zmniejszyć przykryć patelnie, np talerzem
Dziś Ja gotujeakurat macie w lodówce czy na co macie ochotę. W moim przypadku wyglądało to tak. Składniki: Kilka naleśników 4 jajka 100ml śmietany 18% szpinak pomidorki koktajlowe kilka plastrów szynki starty ser sól, pieprz czosnek , papryka Z naleśników wycinamy okręgi tak aby zakryły spód i trochę boków formy do muffinek (ja używałem formy na 12 sztuk i składniki(...)sola i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami - u mnie papryka i czosnek. Do foremek wkładamy wykrojone mini naleśniki na to wrzucamy pomidorki, szynkę szpinak i zalewamy masa jajeczno-śmietanową. Na gorę troszkę sera. Piekarnik 180 ° C opcja termoobieg - pieczemy coś koło 15-20 min aż jajka się zetną. Gotowe. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (12 muffinek): Wartość odżywcza opracowana
Smacznie Pysznie Kalorycznieenergicznie potrząsamy garnkiem, by przyprawy równomiernie pokryły cieciorkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Cieciorkę wysypujemy równomiernie na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy przez 20 minut. Gotowe! Przygotowujesz sylwestrową ucztę? Polecam inne moje przepisy: Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską Nuggetsy z piekarnika z sosem tysiąca wysp Frytki z piekarnika Wegański malinowy „sernik” bez sera Biszkoptowa zebra Szybka
Dieta bez mlekadanie stało się ostatnio naszym ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaselerem naciowym i śmietaną, apetycznie zapiekaną na patelni - 19 zł bajgla z pastą tuńczykową jajka po bendedyktyńsku - dwa jajka z brioszką, szynką, świeżym szpinakiem i sosem holenderskim - 17 zł Portobello - kiełbaski, 2 paski grillowanego boczku, 2 sadzone jajka, pieczonym pomidor - 19 zł Do każdego śniadania dostałyśmy koszyk smacznego pieczywa. jedna z koleżanek zamawia jako dodatek biały ser, dostaje malutką miseczkę
Kulinarne przygody Gatityciepłe miejsce. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, lekko rozwałkować. Każde jajko owinąć plasterkiem szynki, ułożyć na cieście, uformować kulę, zlepić brzegi. Jajka w cieście umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować wodą i posypać otrębami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec 20-25 minut
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 jajka 10 dkg szynki 10 dkg sera 1/2 … Czytaj dalej Pizzowe muffinki
czarrna od kuchniSKŁADNIKI : 1 spory batat 3 - 4 ziemniaki 200 g chudej szynki 1 cebula 200 g groszku, może być z puszki 2 jajka 150 ml śmietany 30 % 150 g sera żółtego 2 łyżki oleju sol, pieprz do smaku masło do wysmarowania formy szczypta gałki muszkatołowej parmezan do posypania(...)krócej ponieważ szybko się rozpada. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podpiekamy na oleju na złoto. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków, na to rozkładamy szynkę z cebulą, groszek i naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Kulinarne Fantazje Mariolinitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C prze około 14 minut do zarumienienia
Pyry na Gazsmakują mojej nowej potrawy i rozkoszują się jej smakiem! To wspaniałe uczucie cieszyć się tym widokiem. SKŁADNIKI: 5-6 ubitych kotletów drobiowych(można użyć wieprzowych) 20 dag. parzonej wędzonej szynki lub boczku 1-2 cebule pokrojone w piórka 10cm. białej części pora pokrojonego w krążki 10 dag. sera tartego na grubych oczkach lub krojonego w kostkę 2-3 rozkłóconego(...)maśle klarowanym do lekkiego zrumienienia, szynkę kroimy w paski, smażymy na maśle klarowanym, dodajemy cebulę i por, posypujemy przyprawą włoską, kotlety kładziemy na wysmarowanej masłem folii aluminiowej w naczyniu żaroodpornym. na upieczone kotlety kładziemy usmażoną szynkę z warzywami, polewamy rozkłóconym jajkiem, posypujemy serem żółtym, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, pieczemy do rozpuszczenia sera
Kuchnia Beaty