pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:154/265)

Rolada z kurczaka z omletem szpinakowym 101

bardzo smaczna przystawka  z fileta z kurczaka ,można ja również podawać pod galaretą.  1 podwójny filet z kurczaka ok.500 gram  ok.100 g sera żółtego 4/5 plastrów szynki wędzonej Omlet 2 jajka M 1 łyżka mąki pszennej 100 gram szpinaku mrożonego(rozdrobnionego) sól pieprz mały ząbek czosnku Ser zetrzeć na tarce. Przygotować omlet o średnicy(...)mięsa.Przyprawiamy sola i pieprzem. Rozkładamy szynkę Rozkładamy po całości  połowę startego sera. Na  serze układamy omleta ,ewentualnie docinamy tak aby pokrył rozbity płat mięsa zostawiając 1 cm. margines z każdej strony. Posypujemy drugą częścią sera. Zwijamy od szerszego boku ściśle w roladę. Folę aluminiową smarujemy olejem i zawijamy roladę . Pieczemy w piekarniku ok. 45 minut 190 stopni

Andzia Pichci
Pizza pomidorowo - jabłkowa 102

szklanki ciepłej wody, - 1 łyżka oleju, - sól.  Sos : - mała cebula, - pomidory krojone w puszce, - ząbek czosnku, - olej do podsmażenia, - tymianek, oregano, - sól, pieprz biały. Obłożenie : - około 100 g szynki gotowanej, - 1 - 2 pomidory, - 1 jabłko, - 1 jajko, - około 100 g startego sera. Wykonanie : Z podanych składników zagnieść ciasto rozpuszczając drożdże w wodzie. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie(...)ułożyć na natłuszczonej blasze. Nałożyć porcję sosu, szynkę pokrojoną w kostkę ( w przepisie należało ją podsmażyć, ja tego nie robiłem ) Jabłka i pomidory obrać ze skórki, pokroić w półplasterki i ułożyć na wierzchu. Dodatkowo przyprawić ( ja posypałem świeżym tymiankiem, lekko solą i pieprzem ). Jajko wymieszać z serem i wylać na pizzę. Piec w nagrzanym piekarniku do ścięcia masy jajecznej. Smacznego

Przepisy Mikołaja
Camembert zapiekany w boczku 118

użyłam boczek wędzony surowy, ale może być szynka dojrzewająca. Do przgotowania jednej porcji potrzeba jednego lub półtora serka camembert, zależy jak dużą porcję chcemy otrzymać. Ser camembert, boczek wędzony surowy – 2 plasterki na porcję, figi – jedna sztuka na porcję, Dno naczynka do zapiekania (wielkością zbliżonego do wielkości sera), wyłożyć papierem do pieczenia. Ser przeciąć w poprzek na pół. Ułożyć

królestwo garów
Roladki ze szpinakowym środkiem w szynce szwarcwaldzkiej 106

piersi kurczaka Sól Pieprz 1 łyżka masła 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 10 czarnych oliwek 300 g żółtego sera (np. parmezan) 100 g szynki szwarcwaldzkiej 1 puszka krojonych pomidorów 2 cebule Odrobina oleju rzepakowego Oregano W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty(...)zwijamy w ciasną roladkę i owijamy dokładnie szynką szwarcwaldzką. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blend ujemy na gładki krem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku

VioletoweKucharzenie
Pizzerinki czyli mini pizze 154

pomidorowy na ciasto: 100 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki oleju łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu Dodatki: 200 g pieczarek + łyżka masła kilka plasterków szynki mała cebula 300 g startego sera żółtego lub mozzarella Przepis 1 Do 150ml wody dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Następnie(...)nich woda. Ser ścieramy na tarce. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w plasterki. 4 Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6-8 części, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć pizzerinki. Każdy kawałek ciasta podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. 5 Każdy smarujemy naszym sosem pomidorowym oraz nakładamy składniki. Pieczemy 10 minut w piekarniku nastawionym na 220 stopni

Kuchnia Bazylii
Dobra dieta dla seniora w Akademii Smaku Sokołów przy herbacie Basilur 176

jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia.  Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się seniorzy

AZgotuj!
Bułeczki drożdżowe - świnki nadziewane salami 204

bułeczki nadziewane salami ( lub kiełbaską, mortadelą, szynką, boczkiem, ... )  SKŁADNIKI 0,5 KG MĄKI 10 G DROŻDŻY 200 ML LETNIEGO MLEKA 1 PŁASKA ŁYŻECZKA CUKRU 1 jajko + 1 do posmarowania 1 PŁASKA ŁYŻKA SOLI 70 g masła lub 3 łyżki oleju z oliwek Kilka plasterków salami Ziarenka pieprzu Wykałaczki Papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować

zielonacukinka
Calzone 122

pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula 1/2 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek - opcjonalnie 1 camembert - opcjonalnie 1 ząbek czosnku szczypta oregano Najpierw robimy ciasto: drożdże mieszamy z wodą i solą i odstawiamy(...)nadzienie: cebulę kroimy w plasterki... ... szynkę w mniejsze kawałki... ... pieczarki w plasterki... ... paprykę paseczki... ... a czosnek siekamy  Następnie składamy ciasto na pół i lepimy duży pieróg, posypując go oregano Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (termoobieg), a po nagrzaniu zmieniamy grzanie na góra-dół Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim calzone Czas pieczenia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi. 135

być płatki zalane mlekiem, lub kanapka z szynką i serem. Przygotowanie mojej dzisiejszej propozycji zajęło mi dosłownie 8 minut. Do dzieła zatem! Niech te śniadanie nie będzie nudne, a pyszne i zawsze w formie uczty. Do przygotowania 4 placuszków potrzebujemy: -pół banana -dwie łyżki mąki gryczanej -jajko -płaska łyżeczka proszu do pieczenia -łyżka płatków owsianych błyskawicznych -3 łyżki mleka

BaRepas
Tost z chmurką 239

szynki wędzonej - 2 plasterki sera żółtego  - kilka kawałków papryki  - 2 jajka  - przyprawy (sół, pieprz, czosnek granulowany itp.)  - odrobina masła  Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek, tak aby żółtka się nie rozwaliły. Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywną pianę.  Chleb smarujemy odrobiną masła. Podsmażamy z obu stron na patelni, jak i szynkę(...)podsmażony chleb, na to kładziemy szynkę,  paprykę i dowolnie przyprawiamy. Kładziemy ser żółty.  Następnie dzielimy ubita pianę na dwie części i obie kładziemy na kanapki. Trzeba to robić ostrożnie, żeby piana znalazła się na kanapce a nie obok :).  Delikatnie "wrzucamy" żółtko na sam środek piany.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut.  Gotowe

Gotuj Z Muzyką
Roladki z mięsa mielonego 229

roladkę. Na każdy z "placków" kładę plaster szynki i sera oraz grubą frytkę z jabłka. Całość zręcznie zawijam. Smażę na dobrze rozgrzanej oliwie po kilkanaście sekund z każdej strony a następnie już na gotowy złoty kolor. Podane z ziemniaczkami i buraczkami smakuje świetnie a szczególnie ten rozpływający się ser i smak pieczonego jabłka w każdym kęsie roladki. Smacznego

Mechanik w kuchni
Wytrawna tarta z czosnkiem niedźwiedzim - przekąska 148

piec tartę. Ja tym razem zrobiłam dwie małe. Zrobić dziurki widelcem i włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15-18 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Wyjąć z piekarnika i nałożyć farsz. Farsz: 1/2 łyżki masła 1-1,5 kg świeżego czosnku niedźwiedziego 6-8 suszonych pomidorów w oleju lub pomidorki koktajlowe  4-5 plastrów szynki

Jemy Pijemy
Mój tata wymiata !!! Rodzinne gotowanie. Zdrowe kotleciki z indyka. 159

niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także dobroczynne działanie na zdrowie. Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze(...)surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Najwartościowsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia - Extra Virgin - spożywana na surowo. Jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn (tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych (jak słonecznikowy, kukurydziany, arachodowy

ClauditteMissCooking
Ciasteczka owsiane z otrębami i książka Andrzeja Polana „Doradca Smaku 3” 197

Chrupiące, pachnące, pyszne i bez dodatku mąki. Podczas pieczenia cukier się karmelizuje i ciasteczka będą delikatnie karmelowe w smaku. Bardzo polecam… Przepis wykorzystałam z książki „Doradca Smaku 3” Andrzeja Polana, którą dostałam od wydawnictwa do recenzji. Książka jest ładnie wydana i zawiera osiemdziesiąt różnorodnych przepisów zebranych w trzech działach: z pieca, z patelni, z garnka. Połowa potraw powstawała(...)przepisy na obiady i kolacje, niewiele jest przepisów na desery. Osoby które lubią gotować i lubią proste przepisy na pewno będą zadowolone z książki. Sama zamierzam wypróbować gruszki w szynce z serem i ziołami oraz tartę francuską z łososiem czy pasztet z białej fasoli i jeszcze parę innych :). Naprawdę Książka inspiruje i zachęca do gotowania.   Porcelana ze sklepu Maxwell

Mała Cukierenka
Mini pizzerinki 249

Jednym z prostych, a przy okazji zawsze cieszących się powodzeniem (uwierzcie!;) pomysłów na sycącą przekąskę są pizzerinki- których przygotowanie niewiele różni się od pieczenia tradycyjnej pizzy- inna jest tylko końcowa forma podania, a danie jest od razu podzielone na łatwe w konsumpcji porcje:) WERSJA SKRÓCONA PRZEPISU DLA POTRAFIĄCYCH UPIEC TRADYCYJNĄ PIZZĘ: Wykonujemy wszystko tak samo jak przy robieniu zwykłej(...)cebulę, szynkę czy salami (najlepiej posiekane) itp, posypujemy wszystko tartym żółtym serem. 3. Zaczynając od brzegu, zawijamy ciasto wraz z farszem w podłużną roladkę. 4. Kroimy tak powstały podłużny wałek w poprzek na 12- 14 równych części, szerokości ok. 2cm każda (ostrym nożem, maczając go w zimnej wodzie) 5. Kładziemy powstałe pizzerinki płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Aromatyczne Podróże