około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 5 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli (2 kulki), 4 figi, 80 g szynki dojrzewającej w cienkich plasterkach, rucola lub roszponka, oliwa, sól, Ciasto : Do miseczki z solą wlać trochę ciepłej wody. a) Gdy mamy suche drożdże należy wymieszać je z cukrem i mąką(...)pieczenia, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (u mnie więcej nie ma) na około 2 minuty. Figi pokroić w plasterki. Wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć na niej kawałki mozzarelli i plasterki fig. Wstawić do piekarnika na około 3 minuty, aż ciasto się lekko przyrumieni. Pizzę wyjąć z piekarnika. Ułożyć na niej kawałki szynki i rucolę
królestwo garówWitam, dziś chciałabym przedstawić przepis na coś ekstra :-) Pyszne, chrupiące chlebki PIDE z rewelacyjnym farszem mięsnym. Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska. Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: CIASTO: -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli -2 łyżki cukru -300ml ciepłej(...)rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. FARSZ: -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuboku 8 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy plasterek szynki parmeńskiej, 2-3 szparagi na ukos i na wierzchu płatki parmezanu. Zawijamy dwa przeciwległe końce ciasta francuskiego tak, aby nachodziły na siebie i delikatnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez 15 minut. Podajemy na ciepło, choć na zimno
Wędrówki po kuchnikrawędzi brzegów ciasta, ułożyć na cieście cieniutkie plasterki szynki, posypać startymi na tarce serami, oraz posiekaną cebulką dymką, trochę odłożyć do posypania po upieczeniu. Tak przygotowane ciasto zawijamy w ciasny rulon, kroimy na 2 cm plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem, wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy około 15-20 minut-do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu
Wanilia i Kardamonczosnkiem. Zawinęłam roladki w plasterki szynki parmeńskiej i spięłam wykałaczkami. Podsmażyłam roladki na oleju przez około 5 minut z każdej strony aż się zarumieniły. Po usmażeniu przełożyłam je do żaroodpornego naczynia, podlałam odrobiną wody, przykryłam i wstawiłam do piekarnika na około 20 minut. Pod koniec pieczenia w temperaturze 200 stopni-odkryłam je, żeby
potrawyregionalneduża papryka 2 jajka szczypiorek 3 plasterki ulubionej szynki (można zastąpić boczkiem) sól, pieprz Sposób przygotowania Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć środek. Pokroić szynę na mniejsze kawałki, dać na spód papryki, wbić jajko, posypać szczypiorkiem, solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć paprykę na płaskiej blaszce, piec do momentu ścięcia się jajek
pink envelopeniewysokie, ale szerokie (zazwyczaj przetwory mięsne i szynki są w takich). Poza tym babeczka w takiej puszce może być piękną dekoracją samą w sobie Na przygotowanie dwóch małych babeczek potrzebujemy: 1 duże jajko 1/3 szklanki miałkiego cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 ziarenko kardamonu Foremki (puszki
Jadło i czytadłoarbuzem i serem feta Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą CIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI: Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka
Kulinarne Przebojegram szynki (np. sopocka, ogonówka lub z indyka) - 1 duży pomidor - 1 duża cebula - sól, pieprz - oliwa z oliwek Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w osolonej wodzie (około 8 min). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oliwie z oliwek. Do cebulki dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć kilka minut, aż szynka się zarumieni(...)wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w misce. Farsz przełożyć do formy na tartę, wylać masę jajeczną, tak aby dobrze przykryła całą powierzchnię naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni aż jajka się zetną, około 30 min. Smacznego
Zgrabne GotowanieChrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki(...)ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii
Moja smaczna kuchniadrobinki tłuszczu. Poza tym duuuuża kaloryczność, wiadomo co smażone na oleju nie może być dietetyczne. Dlatego jak przez przypadek przeczyłam na moim ulubionym forum o tym, że kotlety można piec, od razu wypróbowałam przepis. Zrobiłam mięso identycznie jak na tradycyjne kotlety. Obtoczyłam w bułce i włożyłam do rozgrzanego piekarnika. Efekt przerósł moje oczekiwania, ba nawet moja mama, która jest mistrzynią(...)mimo że nie smażone, to takie pyszne. Podaję więc Wam przepis * abyście i Wy zaskoczyli swoją rodzinę Składniki na 14 dużych kotletów: 1 kg mięsa wieprzowego u mnie szynka zrazowa 1/2 kg mięsa wołowego u mnie szponder 200 gr surowego boczku** 2 duże cebule 3 kajzerki 200 ml mleka do namoczenia kajzerek około 200 ml 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka
moj przepis namożecie zrobić ją także ze szpinakiem, szparagami, pieczarkami, szynką, czy mozarellą. Warto doprawić ją także ziołami, np. rozmarynem. Proces jej zrobienia w odróżnieniu od zwykłego omletu, który smaży się na patelni z dwóch stron, podzielić można na dwa etapy. Pierwszy to właśnie krótkie podsmażenie na patelni, a drugi to pieczenie w piekarniku. Dzięki temu że nie smażymy
ArbuziakiWielkiej Nocy obfitują w różne dania z jajek, pieczonych mięs,białych kiełbas, różnorodnych ciast a przede wszystkim, mazurków, bab drożdżowych,serników, itp. Mam dzisiaj propozycję na podanie jajek w sposób nowoczesny a mianowicie w awokado. Ładnie wygląda i smakuje wyśmienicie. Zapraszam do przepisu. Składniki 2 miękkie awokado kilka plasterków szynki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem … Czytaj dalej Jajko
gotuj ze mnąpatelnię włóż ponownie kurczaka z szynką i chwilę podgrzewaj. Jeśli Twoja patelnia nadaje się do piekarnika to super, nie musisz teraz przekładać całości do innego naczynia, jeśli nie to przełóż delikatnie kurczaka i sos, a następnie wstaw do piekarnika naczynie/patelnię przykrytą folią aluminiową od góry. Piecz całość przez 40 minut, ale w trakcie pieczenia wykonaj następujące czynności
nietylkopasta.plsałatek? ➤Prosta sałatka z ziemniaków, jajek, szynki i ogórków konserwowych z majonezowym sosem musztardowym ➤Sałatka Cobb - nazywana także eat cobb ➤Sałatka z kaszy owsianej i topinamburu, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli i papryki ➤Sałatka z kaszy orkiszowej, z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką ➤Sałatka z pieczonym kurczakiem, chrupiącym boczkiem i winogronem ➤Sałatka
Codzienna kuchnia niecodziennagroszkiem i marchewką Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mrożonej marchwi z groszkiem Poltino 150 szynki konserwowej 2 jajka 200 g śmietany 18% 1 kula mozzarelli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz mleko do malowania ciasta Wykonanie: Zamrożone warzywa wrzucamy na wrząca wodę, gotujemy przez(...)misce mieszamy jogurt, śmietanę, przyprawy i pokrojoną w kostkę szynkę. Odcedzoną marchewkę z groszkiem wykładamy na ciasto. Następnie wylewamy na nią zawartość miski. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce, układamy na wierzchu tarty. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki i wykrawamy z niego paski, które układamy na tarcie. Ciasto malujemy mlekiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez
Kulinarne przygody Gatitynatłuszczenia formy 1 łyżka masła *opcjonalnie trochę białego, wytrawnego wina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy 'w pióra'. Ser trzemy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło(...)warstwy składników- salami, połowę tartego sera, grzyby, resztę sera, szynkę i kończymy pesto. Górę przykrywamy drugim opakowaniem ciasta i zalepiamy dookoła ciastem, które wcześniej zostawiliśmy wystające poza formę. Z pozostałych skrawków możemy zrobić fikuśne dekoracje. Wstawiamy do piekarnika na 180*C. Po 5 minutach wyjmujemy, smarujemy wierzch mlekiem, po czym pieczemy jeszcze 30-40 minut- aż ciasto ładnie zbrązowieje
les mirabellestostowy / bułki / zwykły chleb Zaczynam od pokrojenia szynki w małą kostkę i wrzucam ją do większej miski. Następnie ser ścieram na tarce o dużych oczkach i również wrzucam do miski. Teraz dodaję majonez, keczup, czosnek, sól oraz pieprz i całość dokładnie mieszam. Na duża blachę wykładam papier do pieczenia a na nią chleb tostowy (można również użyć
Kuchnia Vikikroimy w paseczki drobne i dodajemy do reszty składników ( szynkę,żywiecką lub inną podwędzaną) sól, pieprz dodajemy do smaku, wbijamy jaja i mieszamy. Krok 2 Z bagietek wycinamy nożem środki i wyjmujemy.Wymieszamy farsz wkładamy do środka do bagietek, aż po brzegi a jak wejdzie więcej na wierzch to tez dobrze. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach.Polecam gorący serek ciągnący
Różowa kuchniaPasta z pieczonej papryki i cebuli to pomysł na domowy i wegetariański obkład na kanapki. Jeżeli dbacie o linię to na pewno poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Jeżeli macie ochotę na inne dodatki na kanapki to zachęcam do przygotowania pasty jajecznej z szynką lub domowej nutelli . Składniki: 2 czerwone papryki 1 mała czerwona cebula 100 g serka naturalnego
Ugotowaćok.750 dag mięsa wieprzowego (może być karczek lub szynka) 2 cebule 4 ziemniaki 3 czerwone papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka mąki pszennej 2 ząbki czosnku mąka olej szczypta papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 3 liście laurowe sól pieprz Papryki natrzeć olejem, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. pół godziny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie
Karo in the Kitchenrozmąconym białkiem, następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami. Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki. Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe. Gotowe świnki posmarować białkiem i piec na złoty kolor około 25 minut
Tradycyjna Kuchniatortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 4 łyżki oleju 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego 3/4 szklanki ciepłego mleka Farsz: opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym smaku, np. śmietankowy, z ziołami, z papryką) 5 liści sałaty 5 plasterków sera żółtego 5 dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki Mąkę, proszek, sól i olej
Czerwona Porzeczka