patelni. Na każdej kromce układam plaster sera, plaster szynki. W pozostałych trzech kromkach wycinam otwory na jajko. Kromki składam, wbijam jajko we wgłębienia. Wstawiam kanapki do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni góra dół na 15 minut. Parówki kroję na pół. Koniec każdej nacinam. Piekę razem z kanapkami. Podczas pieczenia parówki zaczną się otwierać tworząc ośmiorniczki. Na każdej kanapce
wesoła kuchniainnej postaci. Polecam też mój przepis na inne paluchy drożdżowe z szynką . Drożdżowe Paluchy a’la pizza: Składniki : 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmodyfikacji. Możecie je zmieniać dowolnie – tak, jak Wam się podoba. Natomiast papryka pieczona w piekarniku jest soczysta, jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz
W mojej kuchnipaski i podsmażamy. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem, układamy na nim plasterek szynki. Szczypiorek i bazylię drobno kroimy. Na wędlinę układamy podsmażone pieczarki, posypujemy zieleniną oraz startym żółtym serem. Całość zamykamy drugim kawałkiem ciasta. Po zamknięciu na każdy kwadracik kładziemy odrobinę masełka i posypujemy przyprawą do kurczaka. Pieczemy w 150 C przez około 30 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchniskładników. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 żółtko do posmarowania. Nadzienie : 15dkg gotowanej szynki ( tu użyta została szynka konserwowa), 1 cebula, zielona pietruszka lub szczypiorek, 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 białko, 15dkg sera żółtego, pieprz i sól do smaku. Przygotowanie: Szynkę, ser żółty i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany szczypiorek, również drobno(...)pokroić natomiast pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z białkiem, śmietaną oraz przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, wyłożyć farsz i zawinąć w rulon. Zawinięte ciasto pokroić w paski. Pokrojone ciasto poukładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ślimaczki posmarować żółtkiem ( na zdjęciu widać ślimaczki zrobione z dwóch ciast francuskich). Włożyć do nagrzanego piekarnika
W kuchni u Monikiśmietany * sól, pieprz * 4 kwiaty cukinii * łyżka masła * opcjonalnie : szynka, czerwona papryka, cebula, ser żółty Przygotowanie : Jajka ubić na puszystą masę, dodać mąkę i śmietanę. Całość przyprawić. Ewentualnie dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki. Rozgrzać masło,wlać masę z jajek. Ułożyć kwiaty cukinii i piec po przykryciem około 5 minut, przewrócić na drugą stronę, dopiec omlet. Podawać
Magiczne Życie Martywspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i oryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw. Przepis Składniki: 12 dużych pieczarek 150 g gotowanej szynki 200 g serka wiejskiego, lub innego twarożku garść szpinaku, lub roszponki średnia cebula 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa Niestety u nas o tej porze ciężko dostać świeży szpinak(...)Pokrojone nóżki pieczarek, razem z posiekaną cebulą, oraz pokrojoną w kostkę szynką podsmażamy na oleju. Gdy już farsz będzie podsmażony ściągamy z ognia i dodajemy szpinak/roszponkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy twarożek i całość mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do pieczarek. Gotowe pieczarki pieczemy w temperaturze 160’C około 15-20 minut, aż się zarumienią
KasiaiKrzysiu.plziarenka czarnego pieprzu biały pieprz 1/4 łyżeczki Szynkę myjemy, osuszamy, można ponakłuwać widelcem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy kilka godzin, dobrze jest odłożyć na noc do lodówki. Mięso w marynacie przekładamy do żaroodpornego naczynia lub do rękawa do pieczenia. Czas pieczenia ok 90 minut, w tem 190C, im większy kawałek mięsa
Apetyczna babeczkasłoika , schabie karkowym z pończochy , schabie pieczonym w przyprawach , podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną w termokurczliwej osłonce. Wędlinę w wersji light, bo jest zrobiona z drobiu i wieprzowej szynki. Tym razem będzie to kiełbasa drobiowo
Kulinarne przygody Gatityoleju ze wszystkich stron. Posmarować musztardą i zawinąć w plastry szynki a potem w folię spożywczą lub aluminiową.Odłożyć na godzinkę.Potem odwinąć z folii i owinąć ciastem francuskim. Ponacinać na wierzchu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry
Monia miesza i gotujeUpał, więc nie ma chęci na jakieś długie stanie przy kuchni. Dzisiaj u mnie sałatka makaronowa a do niej kotlet drobiowy. My tak lubimy. Sałatka z
Ala piecze i gotujejesteście ciekawi skąd taka nazwa... Otóż cytując Panią profesor: "Pomysł chleba bez ziaren i innych dodatków powstał z myślą o mojej jedenastomiesięcznej bezzębnej wnuczce Liduni, wielkiej amatorce chleba z szynką drobiową. Chlebek przypomina w smaku ciemny i lekko słodkawy chleb litewski". Jak wiecie, bardzo lubię chleby na zakwasie, te które z czystym sumieniem mogę umieścić w zakładce " Przepisy(...)godzin. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. C, wstawić foremki z ciastem. Piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 200 st.C i kontynuować pieczenie przez następne 40 minut. Ja po 35 minut pieczenia przykryłam chleby z góry folią aluminiową, gdyż zaczęły się mocno rumienić (przyczyna: duża
Nastoletnie Wypiekaniegłównym składnikiem :D Do tego słodkie, pieczone pomidory, kremowy serek wiejski i kilka kropelek oliwy oraz sosu chili dla podkręcenia całości...totalny poranny odjazd! Można podać też do nich jajko sadzone, tak jak proponuje Jamie Oliver, jednak ja dużo bardziej wolę pomidorową wersję, dlatego też w masie szpinakowej zamieniłam plaster szynki na suszone pomidory. Rozgrzewające, sycące, zdrowe(...)rozprowadź. 6. Podpiekaj grzanki przez kolejne 5min. (wraz z pomidorami) lub do momentu, aż brzegi zaczną delikatnie brązowieć. 7. Podawaj gorące tosty skropione oliwą i sosem chili w towarzystwie pieczonych pomidorów. Smacznego! Popeye's toasted bread for 4-5 toasts Ingredients: 80g baby spinach 1 egg 3 dried tomatoes 2 tbsp milk a pinch of salt and pepper
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPieczone talarki ziemniaczków i grzybki w lekko pikantnej wersji Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Grzybowe crostini w pikantnej wersji Pikantne ziemniaczki z piekarnika Zapiekane ciabetty faszerowane pieczarkami Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką(...)makaronowa z warzywami Lekka sałatka owocowa z żurawiną Chrupiąca sałatka z gruszką i serem śródziemnomorskim Ryżowo-paprykowa sałatka śledziowa Świąteczna sałatka z pstrąga i zieleni brokułów Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami Lekka sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką Zajrzyjcie również do zestawienia 10 szybkich sałatek/surówek Dania/potrawy na ciepło Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce
Słodkie okruszki