wymiary u spodu), wysokość 7 cm: 600 gr ugotowanych ziemniaki 1 szklanka kaszy gryczanej /650 gr ugotowanej 750 gr sera białego (półtłusty) 500 gr boczku z szynką pół na pół 1 szklanka śmietany 18 % 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 garści liści mięty lub łyżeczka suszonej mięty Kaszę ugotować na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko(...)kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę przykryć deską do krojenia
moj przepis naJeszcze niestety trzyma mnie przeziębienie i zamiast popołudniu położyć się do łóżka, naszło mnie na gotowanie. Zrobiłam zupę tajską z krewetkami, pieczoną paprykę z fetą, szpinak z gorgonzolą, kurki, cielęcinę... Ech! Zaraz się chyba jednak położę, bo limit energetyczny na dziś został wyczerpany ;) SOS ZE SZPINAKU 500g świeżego szpinaku oliwa z oliwek łyżka masła 3 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej(...)sól, pieprz, pieprz ziołowy świeży estragon Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy umyte kurki i smażymy, doprawiamy do smaku. CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ kawałek zadniej cielęciny kilka plastrów jamon serrano lub szynki parmeńskiej pęczek szałwii 1/2 cytryny oliwa z oliwek 100g masła sól, pieprz opcjonalnie: płaska łyżka mąki Mięso kroimy na kotlety i tłuczemy przez torebkę lub papier. Solimy i układamy
Cytryna&Co.cieniutkim, chrupiącym cieście z dodatkiem szynki parmeńskiej, rukoli i parmezanu. Polecam Wam serdecznie tę pizzę - jest po prostu rewelacyjna! Jezeli macie ochote zobaczyc inne wariacje na temat pizzy zajrzyjcie do Gin , Emilii i Kasi . Składniki : 500g mąki pszennej* łyżeczka soli 7g drożdży instant 360ml ciepłej wody mozzarella mielony czarny pieprz szynka parmeńska rukola parmezan semolina oliwa z oliwek(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, lub do czasu aż podwoi swoja objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni (lub wyższej). Jeżeli używacie kamienia do pieczenia lub glinianego talerza (jak ja), wstawcie go do piekarnika (zimnego), aby się nagrzał. Jeżeli nie macie takiego naczynia czy kamienia, wystarczy blacha z piekarnika. Ciasto podzielić na mniejsze części
Codzienne Gotowaniejajka + trochę mleka ser szynka szczypiorek koperek sól, pieprz starta na tartce cukinia pieczarki papryka 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i dodajemy sól i pieprz. 2. Warzywa myjemy, drobniutko kroimy lub ścieramy na tartce i dodajemy do jajek. 3. Masę jajeczną z warzywami wylewamy do foremki i pieczemy aż jajka się zetną
NA MOIM TALERZUjajka + trochę mleka ser szynka szczypiorek koperek sól, pieprz starta na tartce cukinia pieczarki papryka 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i dodajemy sól i pieprz. 2. Warzywa myjemy, drobniutko kroimy lub ścieramy na tartce i dodajemy do jajek. 3. Masę jajeczną z warzywami wylewamy do foremki i pieczemy aż jajka się zetną
Na moim talerzupaluszki zawija się szynkę parmeńską. Te paluszki są idealne do wszystkiego! Składniki na ok. 35 sztuk -350 g białej mąki chlebowej -1 łyżeczka soli -pół łyżeczki suszonych drożdży -200 ml letniej wody -3 łyżki oliwy z oliwek -dodatkowo oliwa do posmarowania, ziarna sezamu lub gruba sól morska Kwadratowe blachy wyłóż papierem do pieczenia. Z podanych składników wyrób ciasto, mnie
Z Kuchni Do Kuchniwyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w temp. 180-200 stC . Mini kanapeczki z łososiem - chleb żytni - łosoś wędzony - serek puszysty -koper Chleb pokroić na mniejsze kawałki, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Koreczki w wersji light - ogórki konserwowe - pieczarka konserwowa - chleb żytni - pomidorki koktajlowe - ser feta - oliwki -szynka Wszystkie składniki pokroić- chlebek
Tradycyjna Kuchniakawałek mięsa wykładam plaster szynki i sera. Zwijam w roladki. Panieruję w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej. ( jajka doprawiam obficie czosnkiem i wegetą ). Smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik i po usmażeniu roladek, wkładam je na kilka minut ( aby doszły) do lekko nagrzanego piekarnika.Po takim potrzymaniu w piecu, są najsmaczniejsze, bo wypływa
Kuchnia z widokiem na ogródparówki z szynki sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy delikatnie, oraz doprawiamy szczyptą soli. Całe ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Parówki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na cieście w dowolnej konfiguracji, u mnie to kwiatuszki. Przecinamy ciasto na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól, czarny pieprz, ostra papryka, tymianek do dekoracji: rzeżucha lub gałązki tymianku Sposób przygotowania Ser umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki
Pyry na Gazszynki pęczek pietruszki sól pieprz Ser i szynkę kroimy w małą kosteczkę, dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie kroimy na 16 równych prostokątów. Nakładamy po łyżce farszu na stronę, która leżała dołem do blatu (jest bardziej klejąca niż ta wierzchnia, więc łatwiej skleić brzegi ciastka), zaklejamy dokładnie brzegi ciasteczek. Pieczemy
Ciastkozercyczyli 1,5 raza składników) i wylepiłam dwie formy. ************************************************ PIZZA DOMOWA (czyli wszystko, co zawadza w lodówce) 150g szynki wiejskiej 250g żółtego sera 250g pieczarek duża cebula sól, pieprz, 3 łyżki kwaśnej śmietany 4 ogórki kiszone Szynkę, ser pokroiłam w paski (miałam bowiem w plastrach). Cebulę posiekałam, podsmażyłam na maśle z pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodałam(...)tych pieczarek 3 łyżki śmietany ukwaszonej, pieprz, sól i wymieszałam. Wyłożyłam je na spód. Ogórki pokroiłam także w plastry. Na pieczarkach ułożyłam ogórki, szynke i posypałam paseczkami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu. ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki
W kuchni Karmel-itkiszczególności panowie). Do takich pasztecików możecie podać czerwony barszcz. Jeśli przygotowujecie inne dania z kapustą cały proces przygotowania pasztecików będzie jeszcze szybszy. Spróbujcie. Składniki: 2 kiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam(...)części. Na środek każdej nakładamy farsz (na całej długości). Zwijamy oba kawałki w rulon. Układamy zwinięciem do dołu i kroimy. Tak powstałe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Paszteciki powinny się ładnie zarumienić. Smacznego
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszne tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską . Proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Idealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem
Słodkie okruszkiProsta wersja przyrządzenia filetów z kurczaka, wykwintna, z niespodzianką w środku, można serwować z ziemniaczkami pure, kaszami, ryżem, frytkami - zawsze doskonale smakują Składniki: 2 filety z
kgwjanczewo