już pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego
Z miłości do słodkościdanie wymaga trochę pracy, ale warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować! Składniki(...)Powinny lekko zmięknąć, łatwiej je będzie nadziać. Paprykę, chili i gałązkę selera naciowego i ząbek czosnku posiekać w drobne kawałki. Podsmażyć krótko na łyżeczce oliwy. Dodać mielone mięso i smażyć aż zmieni kolor na biały. Doprawić solą, wystudzić nieco i wymieszać z jajkiem, które ładnie scali farsz. Dodać posiekaną natkę. Sos: na łyżeczce oliwy zeszklić posiekany
Kulinarne InspiracjeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczeń rzymska zwana również klopsem to znane i lubiane danie. Przepis jest bardzo prosty, idealny dla osób zabieganych
Marta Gotujestoi na przeszkodzie, by wykazać się własną inwencją twórczą! Jajka po szkocku podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sosem jogurtowo-koperkowym. Zobacz również inne przepisy na ----> jajka Jajka po szkocku - przepis: Składniki: 400 g mięsa mielonego (ja użyła mielonego z indyka) 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki(...)oliwa do posmarowania Jajka po szkocku - jak zrobić? 4 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminem, tymiankiem, oregano i czosnkiem. Wyrobić dłonią, by wszystkie przyprawy równomiernie wniknęły w mięso. Dodać 1 niewielkie jajko i bułkę tartą. Wyrobić do połączenia składników. Mięso podzielić na 4 równe części. Każdą część rozpłaszczyć w dłoni (lub na rozłożonej folii
Moje Qulinariajest rumiana i chrupiąca. Zachwycicie się nim podczas świątecznego obiadu! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Szacowana cena z podanej ilości składników: 36 zł Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Składniki: Kurczak 1,5-1,6 kg 1 łyżka tymianku 2 ząbki czosnku Sól – 2 łyżki Pieprz 1 łyżka Nadzienie(...)maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i dodajemy masę z żółtek. Znowu mieszamy. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy ubitą pianę, wolnymi ruchami mieszając całość. Na koniec doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Gotowe. Farsz ma na razie luźną, płynną konsystencję. Krok 4 Włączamy piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem . Podczas gdy piec się nagrzewa
Niedzielny kucharzSkładniki na formę 26cm: Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła, zimnego 1 jajko łyżka zimnej wody 1/4 łyżeczki soli Na farsz: 200g brukselki świeżej lub mrożonej 300g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki, posiekana Na masę śmietanową: 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz(...)lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi (u mnie do obciążenia posłużyła mała tortownica). Ciasto podpiekamy 10 minut, następnie zdejmujemy obciążniki i dopiekamy kolejnych 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy. Farsz: mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy jajko i dokładnie wyrabiamy
Smak mojej kuchniząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku ( może być suszony) szczyptę gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo mielony Wykonanie: Do miski przekładamy mięso, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojony drobniutko czosnek, przyprawiamy przyprawami, dokładnie wyrabiamy mięso. Mięso wykładamy na arkusz papieru do pieczenia ciasta, zawijamy formując klopsa, wkładamy do prostokątnej foremki wlewając 1/2 szklanki wody. Pieczemy w 180 C około
kgwjanczewonajwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Mięso łączymy z otrębami, jajkiem(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Z mięsa formujemy kulki (moje były wielkości mandarynki). Kotleciki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp
e-PrzepisyKulinarnenajwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Mięso łączymy z otrębami, jajkiem(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Z mięsa formujemy kulki (moje były wielkości mandarynki). Kotleciki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp
e-PrzepisyKulinarnemięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 100 g pieczarek 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz słodka papryka natka pietruszki Kalafiora gotować w całości w posolonej wodzie około 5-6 minut. Wyciągnąć z wody przestudzić. Na patelni rozgrzać masło i delikatnie zrumienić cebulkę drobno pokrojoną. Dodać pieczarki drobno pokrojone, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem usmażyć. Do mięsa dodać(...)majonezem. Posypać startym żółtym serem. Przykryć naczynie pokrywą lub papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut, a następnie bez przykrycia piec aż się przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło krojąc w plastry. kalafior faszerowany mięsem mielonym Polecam kalafior zapiekany z pomidorami kalafior zapiekany w sosie serowym kalafior zapiekany
O kuchni z uczuciemkulinarnych farsz do nich przygotowujemy, albo tylko z samego mielonego mięsa, albo mięso mieszamy z kaszą czy też ryżem. Jak widzicie mielone mięso daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości, warto z nich korzystać. I na koniec chciałam Wam jeszcze podsunąć jedną ważną uwagę: najlepiej samemu w domu zmielić mięso, z którego będziemy potem przygotowywać nasze dania. Wtedy mamy(...)pewność, że jest ono zmielone tylko i wyłącznie w wybranych przez nas składników. Pieczone arabskie pulpety Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 500 g zmielonej wołowej łopatki lub karkówki 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki szczypta cynamonu sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatitycały kawałek "wyczesać", czyli podzielić na włókna i przechowywać w powstałym podczas pieczenia sosie lub wyczesać połowę kawałka, a resztę zawinąć w folię i jeść jako wędlinę na kanapki lub plastry polane sosem. W każdej formie jest pyszne, nas najbardziej zachwyciła opcja wyczesanej :) Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku (łopatka albo karkówka) - u mnie łopatka(...)zmielonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki mielonej 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu Worcestershire (Worcester) 2-3 łyżki wody 2 ząbki czosnku, obrane Dodatkowo do pieczenia: 2-3 liście laurowe 2-3 gałązki świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikami papierowymi
Blondynka Gotujeswoja kolej i nada się idealnie na inna okazję, czy to do makarony, czy do lasagne, albo do pieczonych ziemniaków... Składniki: (na 2 porcje - każda wystarczy na 400-500g opakowanie makaronu) 1 łyżka oleju 500g mielonego mięsa wołowego 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce, albo drobniutko posiekane - u mnie: czubata łyżeczka 'leniwego' czosnku ze słoiczka 3 łyżki
Lejdi of the housełyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka majeranku Folia aluminiowa Dodatkowo np. chrzan czy żurawina PRZYGOTOWANIE: Schab myję. Za pomocą papierowego ręcznika suszę mięso. Następnie mięso dokładnie nacieram przyprawami. Polewam sosem sojowym. Mięso zakręcam bardzo dokładnie w foli aluminiowej. Za pomocą widelca robię małe dziurki w foli. Piekę w piekarniku ok 1 godz
Gotowanie Patkipleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy(...)zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz. Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190stopni z funkcją góra-dół ok. 15 minut ( wyciągamy, gdy są zarumienione czas możemy adekwatnie skrócić bądź wydłużyć). Bon Appetit
Pudełko rozmaitości