Wyszła super, jestem pewna, że będę ją robić częściej. Super nadaje się na imprezy i nie tylko. Do garnka włożyć masło, rozpuścić i dodać posiekaną cebulkę
Kuchnia Pokoleńsposób na danie z mięsa mielonego. Nadzienie z twarogu nadaje mu lekkości i niecodziennego smaku. Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również
6nieboMakaron penne pochodzi z południa Włoch. Jest on idealny do podania z różnego rodzaju gęstymi sosami śmietanowymi. Dodatek sosu pieczarkowego w połączeniu z mozarellą sprawi, że poczujesz się jak we włoskiej restauracji :) To proste, smaczne i bardzo sycące danie obiadowe. Składniki na 5 porcji: 400 g makaronu penne (rurki) sos serowo-pieczarkowy Winiary 500 ml śmietanki(...)serka topionego pieczarkowego 20 dag sera mozarella w kawałku 20 szt. pieczarek 30 dag wędzonego boczku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie, ostra papryka oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 4 łyżkami oliwy. Smażymy ok 5 min, odsączamy z tłuszczu i wrzucamy
Alutka-GotujePolecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka ostra, majeranek oregano 400 g pieczarek 200 g śmietany 30% lub 36% Przygotowanie Olej, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym i wylewamy na nie marynatę. Pieczemy pod przykryciem(...)plasterki. Oba składniki podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Dusimy przez chwilę. Z naczynia żaroodpornego w którym piekła się kiełbasa odlewamy tłuszcz, a na kiełbasie rozsmarowujemy sos pieczarkowy. Zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut bez przykrycia
e-PrzepisyKulinarnestarannie zapakowane. Duży wybór asortymentu, między innymi produkty ze zdrową żywnością, KLIK ( co mnie bardzo ucieszyło) Tak więc mieliśmy smaczne obiadki, dzisiaj podam Wam dwie propozycje, szybka zupa pieczarkowa, z bezglutenowym makaronem, i bezglutenowe spaghetti bolognese:) Na zupę potrzebujemy: 50 dag pieczarek masło klarowane 2 kostki warzywne Bio pieprz mielony przyprawa w płynie Bio śmietana
Takie tam pichcenieDzisiaj w roli głównej pieczarki, z których przygotujemy pyszną, sycącą i smakowitą kremową zupę. Jak zwykle prosta i szybka w wykonaniu. Nastawiać, blendować i zajadać się! Zupa pieczarkowa krem Przepis na 4 porcje Potrzebujemy: 200 dag pieczarek 3 średniej wielkości ziemniaki 1-1,5 litra wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1/4 małego selera
Bananowe PoleZapraszamy na zapiekankę pieczarkową z kaszy perłowej z mielonym mięsem i kukurydzą, na którą przepis pochodzi z książki „Kipi kasza” Pawła Łukasika
Kuchenne WariacjePyszne tradycyjne mielone, z drobiu zamiast wieprzowiny, z pysznym, pieczarkowym wnętrzem. Składniki: 60 dag filetu drobiowego 1 czerstwa bułka ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 10 dag pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia sól do smaku pieprz do smaku bułka tarta do panierki Wykonanie: Mięso dokładnie zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy do smaku(...)chłodne miejsce. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać razem z cebulą. Następnie przysmażyć na maśle, odparować, doprawić do smaku i odstawić. Przygotowane mięso układać kawałkami na dłoni, kłaść łyżeczką farsz pieczarkowy i formować zrazy. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna KuchniaJeżeli zastanawiacie się co przygotować na obiad to polecamy te pyszne klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki na klopsiki: - 1 czerwona cebula
Kuchenne WariacjePyszne, lekkie, delikatne, pachnące czarnuszką paszteciki z nadzieniem pieczarkowym. Idealne na gorąco do czerwonego barszczyku, a na zimno - to świetna przekąska. Doskonale się mrożą, także można zrobić zapas i wyjmować po kilka w razie potrzeby. Nie podaję ilości pasztecików, bo zależy to od ich wielkości, ale z tej porcji mąki jest to całkiem spora ilość. Podana ilość pieczarek jest(...)odparowania wody. Na końcu mocno doprawić solą i pieprzem wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostkąta. Rozsmarować połowę farszu pieczarkowego i zwinąć roladę wzdłuż szerszego boku. Ułożyć zwinięciem do dołu i pociąć na 3-4 cm kawałki. To samo powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!było u mnie kaszy jaglanej, aż zatęskniłam ;) Obiad w wersji bezmięsnej w niecodziennym, różowym wydaniu. Do kotletów dodałam małego, czerwonego buraka, stąd ten piękny kolor. Podałam je z sosem pieczarkowym, polecam bardzo :) Składniki (na 7-8 małych kotlecików): torebka kaszy jaglanej (100g) 1/2 cebuli mały, czerwony burak 2 jajka 1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej sól, pieprz natka pietruszki(...)natkę. Mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Z masy formujemy niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki oleju, smażymy na rumiano z obu stron. Przepis na sos pieczarkowy znajdziecie tutaj [LINK] . Życzę Smacznego
Czerwona PorzeczkaTakie proste danie, a jakie smaczne. Uwielbiam placki ziemniaczane. Mogę je jeść z cukrem, ale dzisiaj polecam placki z sosem pieczarkowym. Składniki: Placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2-3 łyżki mąki(...)pszennej sól olej do smażenia Ziemniaki, cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy roztrzepane jajka, makę i sól. Smażymy na oleju na złoty kolor. Sos pieczarkowy - http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowym.html#more Smacznego
Salonik smakówOchłodziło się nieco na zewnątrz, więc można na romantyczną kolację podać coś więcej niż sałatkę z fetą i kurczakiem:) Polecam przygotować domową lasagne z kremowym pieczarkowym beszamelem... Wymaga nieco pracy, ale efekt w 100% wynagrodzi nam trudy i zadowoli drugą połówkę. Makaron zwykle przygotowuję sama. Nie dzielę go na małe prostokąty a wykrawam takie kawałki jakiej wielkości jest forma(...)oregano. Podlać 0,5 szklanki wody. Dusić przez około 20 minut. Pamiętajmy, że sos nie może być zbyt suchy, gdyż płaty makaronu podczas zapiekania muszą się w nim "ugotować" . Pieczarkowy sos beszamelowy: - 500 gr pieczarek - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz Pieczarki pokroić na cienkie plasterki. 1/5 odłożyć do wyłożenia
kawawszklancepodaną z sosem pieczarkowym. Pyszne danie na obiad. Składniki: 6 średnich ziemniaków gotowanych 4 średnie ziemniaki surowe 2 jajka 2 cebule 200 g boczku wędzonego sól, pieprz Sos pieczarkowy 250 g pieczarek 180 ml śmietany 30% pęczek koperku łyżeczka cebuli suszonej sól, pieprz cayenne Przygotowanie Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek
e-PrzepisyKulinarnejajko nic nadzwyczajnego , rzecz polega na odpowiednim farszu. Musi być lekko pikantny, wilgotny .Dzisiaj zrobiłam go z pieczarek Kupiłam po promocyjnej cenie i dość sporo . Dlatego najbliższy tydzień będzie pieczarkowy. Składnki 4 jajka 10 pieczarek 1 duża cebula koperek łyżeczka masła łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie Jajka ugotuję na twardo(...)się i jajka wyszły lekko poszarpane) . Obrane jajka kroję na połówki i łyżeczką wydrążam żółtka 3 jajka kroje na połówki 1 dodaje całe do farszu . Wrzucam je do masy pieczarkowej ,dodaje łyżeczkę masła , musztardy odrobina soli i pieprzu , dokładnie mieszam . Konsystencja farszu musi być dość zwarta. Próbuje , jeśli brakuje przypraw to je doprawiam , na koniec dodaje posiekany drobno koperek
Eli Gotowanie