pieczarki - 22435 przepisów (strona:602/1496)

Wołowina duszona z suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką w otoczeniu pieczarek 161

bardzo wdzięcznym "materiałem" - nadaje się zarówno do smażenia, jak i duszenia czy grillowania. Dzisiaj jedna z możliwości jej wykorzystania. WOŁOWINA DUSZONA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ W OTOCZENIU PIECZAREK Składniki: - 1 ½ kg wołowiny - ok. 150 g suszonych pomidorów w oleju - 10 pieczarek - 1 pęczek pietruszki - 5 ząbków czosnku - 50 ml śmietany 30% - sól - pieprz Przygotowanie: Mięso myjemy, oczyszczamy(...)kroimy w nierówne plastry. Pomidory kroimy w paski, pieczarki w plasterki. Pietruszkę szatkujemy, obieramy czosnek i wyciskamy go przez praskę. Wszystko dodajemy do pokrojonego mięsa wraz z olejem z pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Marynujemy przez 30 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzaną wysoką patelnię. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec gotowania dodajemy śmietanę.  Wybrana przez nas wołowina

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami 137

nauki, za dużo pisania, za dużo czytania. Za mało czasu na gotowanie, na jedzenie, na dbanie o bloga. Pamiętam o Was, naprawdę. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE ŚMIETANOWO-MAŚLANYM Z PIECZARKAMI Składniki: - polędwiczka wieprzowa  - 100 gram masła - 150 ml śmietany słodkiej 18% - 250 gram pieczarek - sól,  - pieprz - olej Przygotowanie: Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut(...)patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy masło i obsmażamy mięso po obu stronach. Następnie dokładamy pokrojone pieczarki. Gdy będą podsmażone dodajemy śmietanę i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Rolada schabowa nadziewana mieloną wołowiną z pieczarkami 120

dobra, a teraz jedzonko. Rolada schabowa, nie pierwsza na blogu i nie ostatnia. 3 przepisy na schab w tym guście przedstawiłam już TUTAJ . ROLADA SCHABOWA NADZIEWANA MIELONĄ WOŁOWINĄ Z PIECZARKAMI Składniki: - 2 kilogramy schabu - 500 gram mielonej wołowiny - 1 pęczek pietruszki - 400 gram pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab(...)rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy

Życie zamknięte w smaku
Pizza z patelni 132

czasie formujemy do rozmiarów patelni. Podsmażamy z jednej strony przez około 3-5 minut, po czym przewracamy na drugą stronę.  Składniki na wierzch: - pomidory w puszce - pieczarki świeże - oliwki - szynka - ser - masło - zioła prowansalskie Przygotowanie wierzchu: Pieczarki kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Podsmażoną już z jednej strony pizzę, smarujemy płynem z pomidorów w puszce i rozgniecionymi pomidorami(...)Doprawiamy pizzę ziołami prowansalskimi. Wykładamy szynkę, podsmażone pieczarki, oliwki i wszystko inne, czego tylko dusza zapragnie. Całość posypujemy startym serem bądź serem w plasterkach. Smażymy pizzę przez około 15-20 minut, najlepiej pod przykryciem, na średnio rozgrzanej kuchence. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem, czy pizza jest już gotowa. Podajemy z ulubionym sosem. Voila! :) Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function

Życie zamknięte w smaku
Wołowina z pieczarkami, papryką i pomidorami 135

było tym razem. Kupiłam karkówkę wołową. Składniki: 1 kg wołowiny ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku Sól, pieprz Ziele angielskie, liść laurowy 30 dag pieczarek Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, usuwamy ewentualne błony, następnie kroimy w nieregularne kawałki i dodajemy przyprawy – papryka, czosnek, sól, pieprz, łyżka(...)oleju. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy. Pieczarki, paprykę, cebulę kroimy i oddzielnie podsmażamy na patelni. W oddzielnym naczyniu podsmażamy wołowinę i dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki, paprykę i cebulę. Do całości dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pomidory z puszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Roladki z kurczaka z pieczarkami 172

Prosta, smaczna potrawa - nic dodać nic ująć. Oczywiście ilość można zmienić, z 8 pojedynczych piersi mamy 16 roladek. Składniki: 8 pojedynczych piersi z kurczaka 500 gram pieczarek 1 cebula 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól, pieprz Mielona słodka papryka Nitka/ sznurek Olej Bulion / woda Wykonanie: Każdego  fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie(...)delikatnie rozklepujemy przez folię, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na oleju i doprawiamy również solą i pieprzem. Gdy pieczarki ostygną dodajemy jajko oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Na rozłożone filety nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Całość zawijamy nitką, posypujemy papryką. Roladki podsmażamy na zloty kolor, podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem 30 minut. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Żołądki i serca drobiowe w sosie paprykowym z pieczarkami 130

moim wykonaniu. Dzisiaj żołądki drobiowe i serca z wykorzystaniem sosu paprykowego, który przedstawiałam kilka dni wcześniej. Warto spróbować. Składniki: Ok. 600 gram żołądków i serc drobiowych ( razem ) 300 gram pieczarek 1 cebula Ok. 200 ml sosu paprykowego 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki ¼ łyżeczki pieprzu olej 50 ml słodkiej śmietany 18% Wykonanie: Cebulę(...)kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Podsmażamy. Żołądki i serca kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy, vegetą, solą, papryką i pieprzem. Dodajemy do podsmażonej cebuli i pieczarek wraz z sosem paprykowym. Dolewamy ok 100 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę. Zagotowujemy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i ziemniakami 114

Już sam pieczony kurczak to wiadomość, że potrawa musi być smaczna a do tego jeszcze ziemniaczki i pieczarki. Całość pycha. Składniki: Ćwiartki z kurczaka dowolna ilość Pieczarki Ziemniaki Czerwony delikat Sól Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i 1 łyżką oleju ( nośnikiem smaku jest tłuszcz ). Pozostawiamy do zamarynowania. Ćwiartki(...)kurczaka przyprawiamy czerwonym delikatem i solą, również pozostawiamy do zamarynowania. Po około godziny do kurczaka dokładamy ziemniaczki i pieczarki. Całość pieczemy w piekarniku w 190 o C, przez około 1 ½ godzimy ( w zależności od ilości, orientacyjnie, 1 godzina = 1 kg ). Podczas pieczenia obracamy. Na ostatnie 15 – 20 minut przykrywamy folia aluminiowa. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jajecznica „ na bogato” 114

Jajecznica to sztandarowy składnik śniadania. Dzisiaj w wersji wzbogaconej o kiełbasę, pieczarki i pomidory, tak dla odmiany. Składniki: Dowolna ilość jajek Kiełbasa typu śląska Pomidor lub pomidory Kilka pieczarek Sól Pieprz Wykonanie: Jajka przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem. Kiełbasę, pieczarki drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy pokrojonego pomidora i dalej chwile smażymy. Na koniec dodajemy jajka

Smaki Ewy
Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami 173

powstały oba te dania. Rolada jest efektowna i smaczna. Propozycja na niedzielny obiad. Składniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka tarta Olej Bulion cielęcy 50-100 ml śmietany słodkiej Ew. mąka do zagęszczenia Sznurek wędliniarski Wykonanie: Cielęcinę kroimy(...)uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat

Smaki Ewy
Pizza omletowa ze szpinakiem 124

szpinakiem. Smakowita i bardzo efektowna. Nawet nie wiem co napisać, po prostu rewelacja. Składniki: 5 jajek 150 gram świeżego szpinaku 3 łyżki pomidorów z puszki krojonych 3 spore pieczarki 3 plasterki baleronu ( można inną ) 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Olej Tarty ser ( typu gouda ) Wykonanie: Do przygotowania potrzebujemy 2 patelnie. Jajka roztrzepujemy i przyprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy(...)paseczki, pieczarki na połowę i następnie na plasterki. Na patelnię, wlewamy odrobinę oleju, dodajemy baleron – podsmażamy. Dodajemy kolejno pieczarki, pomidory i na koniec umyty szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Przesmażamy tylko chwilę. Na drugiej patelni wlewamy również trochę oleju ( rozgrzewamy ), wlewamy jajka. Smażymy omleta – podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię

Smaki Ewy
Danie jednogarnkowe: duszony schab z pieczarkami w pomidorach i makaronie (szczególnie polecam dla zapracowanych) 85

można wykorzystać również wysoką patelnię. Szczególnie polecam to danie osobom, które cierpią na chroniczny brak czasu  - robi się je naprawdę bardzo szybko. Składniki: 300 gram schabu 5 dużych pieczarek ½ cebuli Pomidory krojone z puszki Sól Pieprz Czosnek Vegeta olej Natka pietruszki Makaron woda Tarty ser Wykonanie: Schab kroimy w paseczki i przyprawiamy vegetą. Pieczarki i cebule kroimy w plasterki(...)naczynia ( patelni ) wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy schab i podsmażamy chwilę. Dodajemy kolejno pieczarki i cebulę, również podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Dusimy parę minut pod przykryciem. Po tym czasie wlewamy ok 500 ml wody, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Do gotującej się potrawy dodajemy ok. 2 szklanek makaronu ( rodzaj według uznania ). Dusimy

Smaki Ewy
Zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym 138

Polsce mamy bardzo dużą gamę różnych zup. Kilka z nich już prezentowałam na blogu. Dzisiaj przyszedł czas na zupę pieczarkową. Wiele lat temu było to nie do pomyślenia. Pieczarki uznawane były za rarytas, na który mogli sobie pozwolić tylko bardzo majętni ludzie. Składniki: 500 gram pieczarek 4- 5 marchewek Korzeń pietruszki Kawałek selera 1 cebula 250 gram mięsa ( typu łopatka(...)świderki ( można użyć innego ) Sól Pieprz słodka śmietana 18% Wykonanie: Mięso obgotowujemy w osolonej wodzie, zdejmujemy szum. Marchew, pietruszkę, seler kroimy i dodajemy do wywaru oraz całą cebulę. Gotujemy. Pieczarki myjemy ( gdy są zamknięte, nie obieramy  ), kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości. Mięso wyjmujemy, rozdrabniamy i ponownie umieszczamy w zupie

Smaki Ewy
Karkówka w pomidorach z pieczarkami 169

innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry(...)najlepiej na noc. Po upływie tego czasu, karkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest

Smaki Ewy
Filet z kurczaka z piklami i pieczarkami 139

namyśle zrobiłam danie można nawet powiedzieć jednogarnkowe, gdyby nie fakt, że makaron ugotowałam oddzielnie. Ugotowanie makaronu z potrawą nie stanowi problemu. Składniki: 500 gram filetów z kurczaka 500 gram pieczarek Pikle ze słoika ( warzywne jesienne: cebulka, papryka, marchew ) Pomidory z puszki krojone Vegeta Sól Pieprz Olej do smażenia Ser do posypania Wykonanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy vegetą(...)pieprzem. Pozostawiamy na chwilę do zamarynowania. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy fileta. Po chwili dodajemy pieczarki i również chwilę obsmażamy. Gdy wszystko będzie podsmażone dodajemy pomidory z puszki i pikle. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut. Gdy podczas duszenia odparuje zbyt dużo płynu, możemy uzupełnić wodą

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania