pieczarki - 22435 przepisów (strona:601/1496)

Roladki schabowe. 244

Składniki: (na 8 roladek) 8 plastrów schabu, 400 g pieczarek, 1 świeża papryka (może być również konserwowa), 1 cebula, 3-4 ogórki kiszone, sól, pieprz, musztarda, mąka. Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć lekko posolone i popieprzone.   Cebulę, paprykę i ogórki pokroić.   Schab rozbić na dość cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą.   Na plastry(...)schabu położyć pieczarki, ogórka, cebulę i paprykę. Zawinąć i wykałaczkami pozaczepiać, tak by się nie rozwaliły. Na gorący tłuszcz włożyć roladki i podsmażyć - im mocniej będą podsmażone roladki, tym ciemniejszy będzie sos.  Ja pod koniec smażenia wyciągam wykałaczki, ale jeżeli nie jesteś pewna, że roladki są dobrze zawinięte i się nie rozwalą, zostaw je.  Gdy mięso ma już

W kuchni u Moniki
Pizza z patelni. 177

łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 2 i 1/2 łyżki oleju lub oliwy. Pozostałe składniki: ( oczywiście można użyć swoich ulubionych składników do pizzy) przecier pomidorowy ( ok. 100g ), bazylia ( suszona ), 4 pieczarki, 1/2 cebuli, 12 plasterków wędliny drobiowej, starty ser żółty. Przygotowanie: Wodę wymieszać z cukrem i suchymi drożdżami. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej lub oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagnieść(...)ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią. Ja tej bazylii nie żałuję, ale dać według własnego smaku. Można również bazylię zastąpić oregano. Ser zetrzeć na tarce, pieczarki i cebulę pokroić w cienkie plasterki. Przygotować wędlinę. Rozgrzać patelnię. Ciasto podzielić mniej więcej na trzy części ( u mnie one były naprawdę różnych wielkości bo nie podzieliłam na równe

W kuchni u Moniki
Bułki "ślimaki" 173

oliwy z oliwek, 250 ml ciepłego mleka, 90g suszonych pomidorów ( nie ma potrzeby odsączania, mogą być mokre), drobno pokroić. Farsz: 2 większe cebule, pokrojone w kostkę, 300 g pieczarek, pokrojone w kostkę, 400 g papryki konserwowej, odsączonej, drobno pokrojona, 4-5 ząbków czosnku, wyciśnięte, 160 g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać(...)kilka minut). Uformować kulkę. Miskę, w której ciasto będzie rosło lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto i przykryć ściereczką. Odstawić na ok.1h30min., do podwojenia swojej wielkości. Farsz: Cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku.  Gdy pieczarki z cebulą będą już ostudzone, dodać drobno pokrojoną paprykę konserwową oraz ser żółty. Wymieszać

W kuchni u Moniki
Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. 135

suszonych drożdży, 250ml ciepłego mleka, 1/2 łyżeczki soli, szczypta cukru, jeżeli będzie się używało świeżych drożdży. Farsz: 400g kapusty kiszonej (już po odsączeniu), 2 duże marchwie (185g), 350g pieczarek, 3 mniejsze cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: białko. Przygotowanie: Farsz: Kapustę kiszoną ugotować do miękkości ze startą marchwią ( ja dodatkowo dałam marchew, ponieważ w kapuście nie było). Pieczarki(...)cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu, posolić i popieprzyć. Gdy kapusta jest już miękka odcedzić ją, dodać podsmażone pieczarki i cebulę. Wymieszać. Posiekać, ale nie ma konieczności by było to bardzo drobno. W razie potrzeby dosolić i popieprzyć. Ciasto: 1. Przy użyciu świeżych drożdży: Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, szczyptą cukru i łyżką mąki

W kuchni u Moniki
Pomysł na pieczone ziemniaki 3 317

Pomysł na pieczone ziemniaki :) Składniki: 210g pieczarek, 1055g obranych ziemniaków ( 8 większych sztuk), 250g bekonu lub boczku, masło,  odrobina oleju lub oliwy, przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka, zioła - to tylko przykłady), 145g startego sera żółtego. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki umyć(...)dobrze osuszyć, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne lekko naoliwić i poukładać ziemniaki i pieczarki. Posypać przyprawą. Na górę wyłożyć w kostkę lub w paski pokrojony boczek lub bekon i zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach ( nie za dużo - ilość widać na zdjęciu). Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo

W kuchni u Moniki
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem w sosie pieczarkowym. 208

może być również mrożony), kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, ok.700g piersi kurczaka, łyżka masła, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, słodka czerwona papryka, mąka, olej do smażenia. Sos pieczarkowy: 350g pieczarek,  1 cebula, łyżka masła, sól, pieprz, 1l bulionu, 220g serka topionego naturalnego lub śmietankowego (typu hochland, ja użyłam takich w trójkącikach). Przygotowanie:  Pomidory pokroić na mniejsze kawałki(...)obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Aby mieć pewność, że roladki się nie otworzą podczas smażenia, można owinąć je nitką lub zabezpieczyć wykałaczkami. Sos pieczarkowy: Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i na łyżce masła podsmażyć z pieczarkami. Odrobinę osolić i popieprzyć. Dolać 1lbulionu. Po zagotowaniu dodawać po trochu serka topionego

W kuchni u Moniki
Zapiekanka gyros 179

Składniki: 470g piersi kurczaka, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 2 cebule, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (225g), 350g pieczarek, 2 świeże papryki ( żółta i czerwona), 230g startego sera żółtego, sól, pieprz, olej, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki ketchupu. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Podsmażyć(...)wyciśniętym czosnkiem. Gdy cebula zmięknie dodać ryż i zalać wodą ( 2 i 1/2 szklanki). Trzymać na ogniu do momentu gdy nie będzie już wody, od czasu do czasu zamieszać. Pieczarki i cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na bardzo małej ilości oleju z solą i pieprzem ( delikatnie przyprawić, nie za mocno). Dodać pokrojone w paski papryki i chwilę razem poddusić

W kuchni u Moniki
Roladki schabowe w sosie pieczarkowo koperkowym. 208

Składniki: 8 plastrów schabu, 1 cebula, 125g boczku lub bekonu, 1 papryka konserwowa,  1l bulionu, 350g pieczarek, łyżka masła, musztarda, sól, pieprz, garść posiekanego koperku, olej, 140g serka topionego (typu Hochland) - ja używałam trójkącików. dodatkowo, jeżeli zajdzie taka potrzeba: mąka i zimna woda, do zawiesiny. Przygotowanie: Boczek lub bekon pokroić w kostkę lub paski. Cebulę i paprykę pokroić(...)każdej strony do dość mocnego zarumienienia. Zalać bulionem i na małym ogniu dusić pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie.  Gdy mięso zacznie dochodzić do siebie pokroić pieczarki na półksiężyce i podsmażyć je na łyżce masła z odrobiną soli i pieprzu. Mięso wyjąć z naczynia, w którym jest duszone. Do bulionu dodać pieczarki i serki topione. Od czasu

W kuchni u Moniki
Makaron z piersią kurczaka na serkach topionych 236

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 350g pieczarek, 1 cebula, kilka kawałków suszonych pomidorów (ok.12), 1 szklanka mrożonego groszku, 1 szklanka makaronu ( np. w kształcie małych muszelek), serek topiony śmietankowy (100g), sól, pieprz, olej, mąka pszenna. 1 szklanka = 250ml Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plastry, cebulę pokroić w paski. Posolić i popieprzyć, dodać niedużą ilość oleju i razem podsmażyć. Piersi kurczaka(...)zalać 1l wody. Dodać szklankę makaronu. Gotować do momentu kiedy makaron będzie miękki, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone i wcześniej podsmażone pieczarki. Następnie dodać serek topiony. A na koniec groszek. Mieszać i gotować do momentu aż serek się rozpuści i groszek będzie miękki. Sprawdzić smak czy nie potrzba dosolić lub dopieprzyć. Smacznego

W kuchni u Moniki
Schabowe po królewsku 190

Składniki: 4 plastry schabu, 2 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, 3 średnie pomidory, 250g pieczarek, 1 cebula, 145g startego sera żółtego, olej. Przygotowanie: Schab rozbić tłuczkiem do mięsa, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć z pokrojoną w paski cebulą - z niewielką ilością(...)tłuszczu. Delikatnie posolić i popieprzyć. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w plastry. Usmażone schabowe poukładać na błaszce do pieczenia. Na schabowych rozłożyć pieczarki z cebulą, plastry pomidorów oraz starty ser żółty. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180stopni C i zapiekać do momentu roztopienia się sera żółtego. Smacznego

W kuchni u Moniki
Nadziewane łódki cukiniowe 116

porcje: 2 duże cukinie ok 600g gotowanego i zmielonego mięsa drobiowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie pomidory 1 średniej wielkości papryka czerwona 10 dużych pieczarek 40 dkg sera żółtego startego na średnich oczkach 1 pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Przekrawamy na pół i nadziewamy mielonym mięsem drobiowym. Pieczarki myjemy, kroimy na talarki(...)smażymy na łyżce oleju razem z posiekaną cebulką i czosnkiem. Pomidora kroimy w plasterki, paprykę w paski. Siekamy pietruszkę. Na uzupełnione mięsem cukinie nakładamy pieczarki, plasterki pomidora, paseczki papryki i posypujemy natką pietruszki. Całość przykrywamy połową sera i zapiekamy ok 25 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Po tym czasie nakładamy resztę sera i zapiekamy jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
Rolada kanapkowa z szynkowara 134

Smaczna, krucha i przede wszystkim "swojska" wędlinka do kanapek i sałatek. Składniki: 1 kg schabu 1 duża pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 2 ząbki czosnku Po pół łyżeczki każdej przyprawy: tymianek, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek granulowany olej słonecznikowy sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób przygotowania: 1. Schab myjemy i nacinamy w dwóch miejscach tak by zrobić(...)największego kotleta. Oprószamy go przyprawą do mięsa wieprzowego, solą i pieprzem z każdej strony, delikatnie rozbijamy. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy lekko posolone. 2. Na płat schabu wykładamy usmażone pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka. 3. Całość zwijamy w roladę. 4. Okręcamy dookoła sznurkiem spożywczym. Kropimy olejem i posypujemy resztą przypraw i posiekanym czosnkiem. Zostawiamy najlepiej na całą

Kuchnia w czekoladzie
Szpinakowe szarpańce 153

Smaczne kotleciki z dodatkiem pieczarek i szpinaku urozmaicą Twój obiad. Aromatyczne i chrupiące. Składniki: Na 10 kotlecików: 1 duża pierś kurczaka 2 kulki mrożonego szpinaku 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko 250ml mleka 3.2% płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kurczaka(...)kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku.  2. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa.   3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy.  4. Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  5. Masę

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie 157

Sałatka śledziowa w towarzystwie pieczarek, ogórka i papryki, to znakomita przekąska nie tylko na święta, ale także podczas zakrapianych alkoholem imprez... Składniki: Dla ok 8-10 osób 6 płatów śledziowych solonych 1 duży słoik pieczarek konserwowych 1 duży słoik marynowanej papryki 3 ogórki konserwowe 2 cebule pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa Sposób wykonania(...)Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się "przegryźć". Schłodzoną podajemy Gościom na małych miseczkach

Kuchnia w czekoladzie
Placek do barszczu 16026

polecam! Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg pieczarek 2 cebule 1 całe jajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto zarobić. 2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć(...)dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.  3. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.  4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania