pieczarki - 22435 przepisów (strona:1185/1496)

Eintopf – kapusta z pomidorami i mięsem po serbsku 147

puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę szatkujemy w dość grube paski (ok 1 cm), cebule kroimy w talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
Wegańska pizza 140

wody i mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru i ponownie mieszamy. Czekamy chwilę, aż drożdże zaczną reagować. 2. W międzyczasie kroimy sobie składniki na pizzę - w zależności, co kto lubi np. pieczarki, ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula, brokuł, kukurydza, ananas, rucola itp. 3. Do wody z drożdżami wsypujemy mąkę, dolewamy olej oraz dodajemy sól. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto za bardzo się

Bananowe Pole
Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką 141

serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Składniki: 2 kromki chleba, u mnie pszenny 1 garść rukoli 2 plasterki dobrej jakości szynki 1/2 kubeczka sera ricotta

Moja smaczna kuchnia
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 132

ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem  z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli

Moja smaczna kuchnia
Turcja - nadmorski smak 95

wyraz esencjonalne... no może oprócz piwa. Poniżej fotorelacja z tamtej wyprawy. Turcja - nadmorski smak Cesme - nadmorska Restauracja Capa, a w niej... smażone kalmary taka pusta buła krewetki z pieczarkami w pikantnej oliwie smażona ośmiornica w sosie pomidorowym uff jak gorąco! niespodziewajka czyli okoń morski pieczony w całości pod skorupą z soli morskiej Okoń morski pieczony w całości pod skorupą

Right Behind The Kitchen
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 141

jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż dzięki długiemu marynowaniu mięsa jak i walorom smakowym zamkniętych w czerwonym winie potrawa z kilku składników nabiera innego wymiaru

Right Behind The Kitchen
Risotto z czerwoną słodką papryką, indykiem i zielonymi oliwkami 142

Parę postów temu pisałem o  Risotto z brązowymi pieczarkami i chrzanem. Pisałem także, że niebawem pojawi się kolejne danie, którego bazą jest ryż arborio. A żeby nie być gołosłownym, czynię co postanowiłem. No bo przecież z risotto jest zawsze tak samo - baza jest ta sama, a wariacji składników tyle, ile dusza zapragnie. Więc nic trudnego. No i z resztą

Right Behind The Kitchen
KOTLETY Z RYŻU, PAPRYKI I JARMUŻU - rasta ;) 125

okazało się: - najpierw, że nie mam kaszy gryczanej, chociaż myślałam, że mam - no dobra, zrobimy z ryżem, będzie bardziej tradycyjnie; - UGOTOWAŁAM 200 G RYŻU; - potem, że jednak nie mam pieczarek w lodówce, chociaż myślałam, że jeszcze są - no kurde, to co do tego ryżu? - o, jest papryka, dobrze pasuje do ryżu; - POKROIŁAM 2 DUŻE CZERWONE PAPRYKI W KOSTKĘ I WRZUCIŁAM

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
"Upiorrrne Papryki" czyli makaron spaghetti z kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym ;) 121

efektem będą zachwycone nie tylko dzieci ;) Do dzieła! ;) Składniki: 4-5 sztuk papryki 500 ml passaty pomidorowej marchewka 2 nieduże połówki piersi z kurczaka cebula mieszanka warzyw z marchewką, pieczarkami, brokułem i fasolką szparagową (może być dowolna mieszanka lub możecie kupić świeże warzywa) makaron spaghetti sól, pieprz oregano, bazylia czosnek granulowany tabasco lub papryka chili Papryki wydrążamy, wycinamy w nich

Czerwona Porzeczka
Zrazy wołowe tradycyjne 122

cebuli. Dokładnie zawinąć i spiąć wykałaczkami, żeby podczas smażenie się nie otworzyły. Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć zrazy na złoty kolor. Pod koniec dodać suszone grzybki i kilka pieczarek przekrojonych na cztery części. Wlać wywar wołowy i wodę, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jak nie macie wywaru można dolać tylko

Kuchnia Pokoleń
Mielone a’la strgonow 137

jeść je z chlebem, makaronem, czy ryżem, ale polane nim ziemniaczki są na prawdę pyszne. Przepis Składniki: 1 biała i czerwona cebula (oczywiście można użyć dwie białe) 750 g pieczarek 600 g mielonego mięsa, najlepiej wołowego 600 ml rosołku 1 łyżka mąki 80 g ogórków konserwowych pół pęczka pietruszki 200 g kwaśnej śmietany 60 g musztardy 1 łyżeczka cukru Przygotowanie

KasiaiKrzysiu.pl
PIZZA CARBONARA 145

szklanki mąki,odrobina oleju i soli Jak urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek. Gdy wszystko się podsmażyło dodałam pieprz,sól i  opakowanie 18% śmietany. Na ciasto położyłam plasterki obranych ze skórki pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika

potrawyregionalne
PLACEK PO ZBÓJECKU 156

garnka i zalałam wodą.Na małym ogniu mięso się dusiło wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim,czosnkiem,solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą.Można wrzucić pokrojoną marchewkę,paprykę,groszek,pieczarki co kto lubi.Zostawiamy wszystko na ok.40 minut i na koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Teraz placek: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2  łyżki mąki ziemniaczanej

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 207

minut w temperaturze 180 stopni. Wyszedł super! Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem - bezcenne!;) Proponuję jeszcze pomysł na pozostały ewentualnie farsz ( jeśli wyszło go za dużo ). Ja wykorzystałam pieczarki. Umyłam je,wykroiłam nóżki, posoliłam i nałożyłam w kapelusze masę. Na wierzch posypałam pokrojony wędzony boczek. Zapiekłam je wraz z pasztetem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Podałam

potrawyregionalne