"Zanim całkowicie rozpocznę przedświąteczny szał na blogu mam dla Was jeden świetny przepis na pizzę na grubym cieście. Przygotowałam ją jakiś czas temu, potem zrobiłam powtórkę
Słodkie PrzyjemnościSpontaniczny pomysł na zapiekanki z łatwo dostępnych produktów. Składniki na zapiekanki (2 sztuki): pół bagietki 2 pomidory 3 plastry szynki wieprzowej 4 plastry sera żółtego 2 pieczarki 1/2 małej cebuli oregano bazylia oliwa z oliwek Przekroić bagietkę i ugnieść jej środek. Na nim położyć umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zasypać obficie oregano i bazylią. Na pomidory nałożyć obrane, drobno(...)pokrojone i usmażone pieczarki z cebulką. Dodać kawałki szynki i ser żółty. Polać oliwą blachę i jeszcze nieupieczone zapiekanki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 5 minut. Pomidory zostały mi z wczoraj dlatego ich użyłam, ale zamiast nich można dać też większą ilość pieczarek - jak kto lubi
Karola gotujemusimy na nie patrzeć,ani wspomagać go w żaden sposób. Samo świetnie daje radę. U mnie jak ciasto rośnie ja wtedy przygotowuję sos pomidorowy, czosnkowy, ścierem ser, kroję pieczarki i inne takie, które zamierzam rzucić na pizzę. Z dodatkami do pizzy to u mnie jest różnie, czasami idę do sklepu po produkty,które chcę na nią rzucić, czasami szukam składników(...)być smacznie. Różnica pomiędzy wałkowanym a rozciąganym ciastem jest ogromna pod względem wizualnym. Na pierwszym zdjęciu widać pizzę z sosem pomidorowym nie miksowanym i boki naturalnie wyrośnięte, nie nadziane serem, poniższe zdjęcia ukazują pizzę z bokami nadzianymi serem i z sosem pomidorowym zmiksowanym to takie przykłady. Ps. Często mieszam ser żółty z mozarellą, tak nam smakuje najbardziej. Składniki
Blondynka Gotujeprzekroić na pół wzdłuż, doprawić do solą, pieprzem i papryką słodką. Wykonanie – ciasto francuskie rozwinąć. Na środku wzdłuż rozłożyć plasterki sera – od góry do dołu. Na ser rozłożyć pieczarki i na to kawałki kurczaka.Z obydwu stron naciąć boki ukośnie tworząc choineczkę. nacięcia zrobić w odstępach 2 cm. Zawijać od góry, na przemian raz z jednej raz z drugiej
Kuchnia Pokoleńgofry. Choć w tamtych czasach były tylko z pudrem lub dżemem i tak były najsmaczniejsze na świecie. Inną potrawą niezmiennie wakacyjną jest dla mnie zwykła zapiekanka z serem i pieczarkami oraz pizza, choć ta raczej dopiero z czasów, gdy sama zostałam mamą. Na wyjazdach smakuje jednak inaczej niż ta robiona w domu. Czasem gorzej, kiedy bywamy w miejscach(...)sól i pieprz. Skrapiam trochę oliwą. Tak przygotowany placek wkładam na 8 do 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 220stopni. Po tym czasie wyjmuję układam wybrane dodatki, tu salami. Ser mozzarella, ale w plastrach, nie tarty. Znowu lekko skrapiam oliwą. Posypuję oregano. I do piekarnika na czas do 10 minut. To ciasto ma tę zaletę, że po wyrośnięciu można
I tu będę miała takie teCiasto: 250g mąki + do podsypywania 140ml wody przegotowanej, letniej 10g drożdży świeżych szczypta soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 100g sera mozzarella (do starcia) kilka plasterków kiełbasy salami 4 pieczarki 1/3 papryki np. zielonej ½ czerwonej cebuli 4 łyżki kukurydzy konserwowej 3 jajka 1 małe opakowanie sera mozzarelli w kulce Dodatkowo: 2 łyżki oleju(...)szczyptą soli. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kawałku ścieramy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w talarki. Na spodzie pizzy układamy starty żółty ser, kilka plastrów salami, pieczarki, kukurydzę, paprykę i wbijamy po jednym jajku. Mozzarellę w kulce kroimy na plastry i również układamy. Możemy raz jeszcze oprószyć przyprawami. Pizzę pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 4 schabowe 250g pieczarek 2 łyżki natki pietruszki 7 łyżek bułki tartej 2 jajka 2 łyżki mleka sól pieprz 2 łyżki startego sera cheddar 2-3 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso rozbijamy(...)wymieszaną z startym serem a do trzeciego jajko rozbełtane z mlekiem i solą. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z serem. Smażymy na złoty kolor. Pieczarki obieramy razem z nóżką. Kroimy w grube plasterki tak żeby nasza nóżka była połączona z kapeluszem. Podsmażamy na patelni, pod koniec pieczenia dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki. Naczynie
Amatorka kuchennamajonezu 5 dkg żółtego sera 3 jajka sól ,pieprz, wegeta przyprawa do kurczaka koperek, rzeżucha lub szczypiorek Pierś z kurczaka, cebulę i żółty ser pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce.Dodać pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron
Moje domowe kucharzenienią ochotę to robię ją sobie sama i dodaję takie składniki na jakie akurat przyjdzie mi ochota. Tym razem dosyć tradycyjnie, czyli kiełbaska, kabanos, papryka i pieczarki. Dla odmiany zawinęłam kawałki żółtego sera w brzeg mięciutkiego ciasta pizzy. Mniam :) Pizzę podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice" Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka(...)soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: kawałek kabanosa kawałek kiełbasy wiejskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 pieczarki 1 cebulka 15-20 dag sera żółtego oregano/przyprawa do pizzy Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę i mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Kabanosa
Smakołyki Asisera pleśniowego z makaronem jajecznym, czarnymi oliwkami, pieczarkami i polędwiczką wieprzową. Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Składniki: 5 gniazdek makaronu tagliatelle 150 g polędwiczki wieprzowej 3 pieczarki 50 g sera pleśniowego np. rokpol 2 ząbki czosnku 2 łyżki drylowanych oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy sol, pieprz
Moja smaczna kuchniaprzecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze. Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy --> szynka, salami, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, kiełbasa, ser feta i ser oczywiście. PYSZNOŚCI!! ;)) piekłam 20 minut w 200 stopniach. PO wyciągnięciu przeraziłam się ze moje pizze są bardzo twarde - jednak po ostygnięciu moje przerażenie okazało się bezpodstawne
BezglutenowaIzabelaPonieważ na naszym polu rozpoczął się właśnie sezon na cukinie i ogórki, to w najbliższym czasie możecie spodziewać się wielu przepisów z tymi warzywami. Może nie
Pichceniomaniaciasto podzielić na dwie części. Jedno z ciast rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 25 cm. Całe ciasto posmarować sosem pomidorowym, obłożyć szynką i obłożyć podpieczonymi pieczarkami. Obsypać serem. Zostawić trochę sera na koniec do obsypania. Zawinąć ciasto. Zawinąć ciasto w wałek. Pociąć na 4 cm kawałki. Położyć na blaszkę obsypaną mąką. Lekko spłaszczyć każdą małą pizzę
Kuchnia PokoleńCzy zawsze musimy jeść mięso? Okazuje się ze dla większości Polaków nie istnieje obiad bezmięsny. Zakorzenione mamy ze ma być porcja mięsa, pół talerza ziemniaków, no
Bernika - moj kulinarny pamietnikkiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany
karmelowy