Składniki (na 6 sakiewek): 400 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku mała cebula łyżeczka pieprzu ziołowego sól olej do smażenia 80 g startego twardego sera (cheddar, grana padano, parmezan) 3 płaty ciasta filo oliwa Pieczarki pokroić drobno i wrzucić na patelnię. Polać pieczarki łyżką oleju i smażyć(...)palniku o dużej mocy. Do pieczarek dodać szpinak i pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać. Smażyć całość do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Do schłodzonych pieczarek dodać starty ser. Wymieszać. Przygotować dużą formę do pieczenia i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Płat ciasta filo posmarować oliwą. Ułożyć na nim drugi płat i posmarować oliwą, położyć jeszcze jeden
Weekendy w domu i ogrodziejest strzałem w dziesiątkę, dla osób lubiących tą kuchnie! Składniki; makaron cannelloni czerwona fasola puszka kukurydzy puszka pomidorów bez skórki 500g mielonej karkówki/szynki 2 duże cebule 300g pieczarek 300g sera żółtego 2 łyżki oleju sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek) sos beszamelowy (poprzedni post) Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy warstwami ok. 3 min. Odstawiamy(...)kroimy pieczarki i gotujemy ok 5 min. 4. Do cebuli dodajemy mielone mięso i przyprawiamy do smaku. 5. Odcedzoną kukurydze, fasole i pieczarki dodajemy na patelnie. 6. Całość zalewamy pomidorami z puszki i posypujemy połową żółtego, startego sera. 7. Cannelloni faszerujemy i ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym cienką warstwą sosu beszamelowego. 8. Po pierwszej warstwie makaronu, smarujemy kolejną porcją
FITBUuKpniach C.Gdy spód ziemniaczany upieczemy to smarujemy go koncentratem pomidorowym. Na patelni smażymy pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą i pieprzem. Na ziemniaczany placek wykładamy pieczarki, żółty ser, plastry pomidorów, paprykę i papryczkę chili oraz oliwki. Na wierzch układamy ponownie żółty ser i ser pleśniowy, posypujemy suszonym oregano. Zapiekamy całość w 220 stopniach C około 20 minut.upieczony ziemniaczany spódpizza
Bon Appetit Małgorzatynakładamy przygotowaną polentę. Wszystkie spody umieszczamy na 40-60min w lodówce. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy (przepis poniżej) i jeżeli robimy wegańską wersję - zamrażamy w foremce przygotowany ser z ziemniaka . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Składniki na sos pomidorowy: - 400g pomidorów krojonych (1 puszka) - 1 cebula - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju - 1 łyżeczka(...)wcześniej podsmażoną cebulką i czosnkiem. Przy pomocy blendera miksujemy na gładki sos. Całość dusimy pod uchylonym przykryciem przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: - pieczarki - zamrożony ser z ziemniaka lub zwykły - papryka - cebula - BIO Tofu z ziołami POLSOJA Spody z polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy
Be Fit Be Strongdrożdży 30 dag mąki 1 żółtko 3/4 szklanki wody sól 2 łyżki oleju Dodatki wg uznania. U mnie było: 2 szt. kiełbasy śląskiej 30 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 25 dag sera żółtego (u mnie Filipek) oregano, bazylia ketchup Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko, wodę i rozkruszone drożdże. Wyrobić na jednolitą masę(...)plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypać żółtym serem, rozłożyć kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypać przyprawami. Najważniejsze: piec w 250 st. C przez 10-12 min. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachtosty składniki: 8 kromek chleba tostowego masło 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 4 kawałki szynki (nam najbardziej smakuje konserwowa) 8 kawałków żółtego sera sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski, a cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła lub oliwy przez(...)doprawiając do smaku słodką papryką. W międzyczasie, dwie kromki chleba smarujemy masłem i składamy posmarowanymi powierzchniami do siebie. Z wierzchu układamy warstwowo kolejno: ser żółty, wędlinę, posypujemy ziołami, pieprzem i solą. Nakładamy pieczarki i cebulę, a wszystko nakrywamy drugim plasterkiem żółtego sera. Rozgrzewamy patelnię (nie używamy tłuszczu). Tym sposobem mamy dwie kromki chleba, jedna na drugiej (złożone masłem ku sobie
Ania i Marcin gotująSKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 cukinia 6 pieczarek 1 5 dag sera żółtego(...)tartego Koncentrat pomidorowy Pieprz i sól 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE: Ciasto lekko rozwałkowuję. W ciasta wycinam 10 kwadratów. Każdy kwadrat smaruję koncentratem pomidorowym a następnie posypuję serem żółtym tartym. Pieczarki i cukinię obieram kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem oraz niedźwiedzim czosnkiem. Brzegi kwadratów zawijam do środka. Kwadraciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę
Gotowanie PatkiSkładniki: 30 dag pieczarek 20 dag sera żółtego 3 łyżki mąki 1 duża podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 3 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokroić w kostkę. 2. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 3. Pierś pokroić w kostkę. 4. Cebulę obrać i drobno pokroić. 5. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić solą oraz pieprzem
A Ty Smakuj Mniepodałam jako przekąskę :) Składniki:1 duża pierś z kurczaka1 płat ciasta francuskiego2 plastry sera żółtego25 dag pieczarek1 mała cebulka1 jajkopieprzoreganoprzyprawa do kurczakaolejSposób przygotowania:1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem.2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki(...)odparowania wody.3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy).4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej
Kuchnia domowa Aniwww.mgotuje.pl Naleśniki a’la fast food to połączenie zapiekanki i hot doga w jednym. Parówki zawinięte w naleśniku z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. To taka zdrowsza i domowa wersja a’la fast foodu a zarazem inna odmiana naleśników. Z podanej porcji wychodzi 8 sporych naleśników. Doskonałe
Marta Gotujedag.suchych płatków owsianych 2 jajka sól i pieprz szczypta oregano,bazylia,tymianek czosnek granulowany lub świeży 1 łyżka startego sera cheddar 2 duże łyżki sosu pomidorowego z kartonu 1 czerwona cebula pióra 10dag.startych na tarce pieczarek kukurydza 2 łyżki pomidorki cherry ********************************* Płatki owsiane wymieszać z jajkami, szczyptą soli i pieprzu oraz oregano.Odstawić na 10 minut.Jeśli chcecie pieczarki(...)mały ogień i usmażyć na suchej patelni placek , najpierw z jednej strony na złoty kolor ,odwrócić placek .Łyżką rozsmarować przecier pomidorowy , posypać bazylią , czosnkiem i tymiankiem, posypać serem . Nałożyć pieczarki ,posolić i popieprzyć , ułożyć kukurydzę i cebulę oraz pokrojone pomidorki cherry.Przykryć patelnię pokrywką i smażyć z 5 minut i gotowe!.Posypać natką pietruszki i podawać.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijestem zwolennikiem takiego jedzenia, ale obiecałam dla syna wiec nie mogłam się wycofać, tym bardziej, że miało to być nasze wspólne dzieło.W lodówce mieliśmy różne składniki ser żółty, kiełbaskę, paprykę , pieczarki. W końcu stwierdziliśmy, że przygotujemy małe pizzerki o różnych smakach. Składniki na ciasto: 30 dag maki 1 1/2 dag drożdży 1/2 łyzeczki soli 2/3 szklanki ciepłej(...)wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat pomidorowy 3 cebule 20dag sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 6 pieczarek 4 plastry szynki drobiowej 10 dag kiełbasy podwawelskiej sos słodko - kwaśny przyprawa do pizzy Przygotowanie: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło
Darcia w kuchniszynki lub boczku1 cebula1-2 marchewki500 gr mielonego wolowego5 łyżek wina czerwonego2 łyżki koncentratu pomidorowego1 jajko100 gr startego parmezanu100 gr startego miękiego sera100 gr sera mozzarella500 gr sera ricotta150 gr pieczarek sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie:Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy(...)startego parmezanu I jajko. Mieszamy do połączenia składników. W naczyniu do lasagne na dnie układamy warstwę makaronu, pokrywamy go cienką warstwą ricotty. Na to nakładamy mięso z pieczarkami. Na mięso kładziemy sery- mozzarella I żółty. Teraz przychodzi warstwa makaronu. Na makaron wykładamy resztę sera I posypujemy pozostałym parmezanem.Wkładamy do piekarnika na 180 C I pieczemy
Smaki Edytytarty 24 cm ) * ciasto francuskie – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * pieczarki ( lub inne ulubiony grzyby ) – 200 g * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty(...)chwili czosnek. Wrzucamy oczyszczone i pokrojone pieczarki, solimy by puściły wodę i smażymy ok. 10 minut – doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Przestudzony farsz wykładamy na podpieczony spód z ciasta francuskiego. Jajka roztrzepujemy ze śmietana , solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę, Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert. Zapiekamy w 170C przez
Ostra na SłodkoPrzy tym przepisie brak mi słów, to po prostu trzeba zrobić i posmakować. Składniki: kotlety schabowe pieczarki cebula majeranek oregano ser masło sól pieprz bułka tarta 2 jajka 3 łyżki mleka olej Wykonanie: Pieczarki udusić na maśle z cebulą, majerankiem i oregano następnie odcedzić z nich wodę. Pieczarki przyprawić solą i pieprzem. Kotlety rozbić tak aby były jak największe, osolić(...)popieprzyć. Zrobić panierkę, do jednego talerza wsypać bułkę tartą do drugiego jajka, mleko które należy roztrzepać. Na brzeg kotleta nakładać pieczarki i po pasku sera, całość zawinąć i spiąć wykałaczkami. Roladkę należy umaczać w jajku, później obtoczyć w bułce następnie znów w jajku i drugi raz w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Gotowe roladki włożyć do naczynia
PychotkaaaDobrze trafiliście. Zapiekanki u nas wieczorami w weekend wygrywają z pizzą, muszą być naprawdę dobre, gdyż facet zaczął przygotowywać je sam :) Składniki: 2 bagietki łyżka masła pieczarki cebula starty ser żółty szynka sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy. Kroimy pieczarki w talarki, dodajemy do cebuli, przyprawiamy pieprzem i smażymy razem, aż woda z pieczarek wyparuje(...)minut). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Bagietki kroimy wzdłuż na pół i smarujemy masłem. Kładziemy pokrojoną w kostkę/paseczki szynkę, na to wykładamy pieczarki z cebulą i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aż ser się rozpuści. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU