Składniki: 6 kromek chleba tostowego z pełnego ziarna 6 dużych plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki 1 duża pieczarka (w sklepie zazwyczaj ma określenie pieczarka na grilla) 3 łyżeczki kremowego serka topionego MSM Mońki 2 łyżki masła(...)keczup (opcjonalnie) 3 plasterki pomidora świeży lubczyk Przygotowanie: Na trzech kromkach pieczywa rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Podpieczoną
ClauditteMissCookingdzisiaj w klimatach turecko-grecko-bakłażanowych . Zanim jednak przejdę do rzeczy, pozwolę sobie na chwilę wspomnień. Wydaje mi się, że pierwsze zapiekanki jakie ja pamiętam (oczywiście bagietki z pieczarkami i serem), to były te w okienku przy wyjściu z przejścia podziemnego na gdańskim dworcu głównym. Około połowy lat osiemdziesiątych. Ciut wcześniej, na meczach Lechii, sprzedawano już bułki z pieczarkami(...)czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu oliwa sól 50 g sera bałkańskiego 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Bakłażany pokroić wzdłuż na 1/2 cm plastry. Podsmażyć partiami na patelni do lekkiego zbrązowienia. Dolewać co jakiś czas oliwy, bo bardzo ją chłoną. Podsmażone bakłażany
zadanie-gotowaniemleka wymieszanego z ciepłą wodą (pół na pół) 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru farsz: passata pomidorowa zioła włoskie 1 ząbek czosnku ok. 200g świeżych pieczarek 1 czerwona papryka ok. 80g żółtego sera 1 spora czerwona cebula masło klarowane Do miski przesiewamy mąkę pszenną poznańską. Dodajemy do niej mąkę pełnoziarnistą, której przesiewać nie trzeba. Do drugiej miseczki(...)smarujemy sosem z pomidorowej passaty, pozostawiając przynajmniej 1 cm wolnego miejsca na cieście (do sklejenia). Na połowie ciasta wysypujemy składniki farszu (niezbyt grubo). Najpierw cebulę, następnie podsmażone pieczarki, paprykę oraz ser. Częścią ciasta bez farszu przykrywamy tę z farszem i zaklejamy jak najpiękniej umiemy w formę pierożka. To samo robimy z pozostałymi plackami. Każdego pierożka smarujemy lekko mlekiem
Kuchenna KontrrewolucyaRolada serowa jako element zimnej płyty jest świetną przekąską, ponadto może być również idealnym uzupełnieniem deski serów. Składniki : 400 gr sera żółtego 250 gr pieczarek 200 gr szynki 100 gr serka topionego (smakowego np. paprykowego) natka pietruszki łyżka masła sól pieprz Przygotowanie : Wszystko opisane w filmie
Mechanik w kuchniZiemniaki pieczone: Szybkie i smaczne,doskonałe jako samodzielne danie i dodatek. Składniki: Ziemniaki Pieczarki Cebula Ser żółty Pieprz,sól,szafran (u mnie Kamis) Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Gotujemy ziemniaki w mundurkach.Obieramy je i kroimy na pół.Następnie przygotowujemy farsz.Kroimy drobno pieczarki i cebulkę.Podsmażamy na wolnym ogniu z dodatkiem oliwy.Doprawiamy do smaku.Nadzienie układamy na połówce ziemniaka,przykrywając je żółtym
Wielki apetytSmaczna niby pizza, niby omlet to danie które zawojuje podniebieniem naszych najmłodszych, idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Dodatek kukurydzy, pieczarek, salami i żółtego sera nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Można oczywiście wykorzystać swoje ulubione składniki, które akurat posiadamy w lodówce. składniki na 2 porcje 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka łyżka oleju szczypta soli 4 pieczarki(...)garście kukurydzy z puszki 10 dag salami 10 dag sera żółtego przepis Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach .Umyte i osuszone pieczarki kroimy w cienkie plastry a salami w większe kawałeczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę, mleko , szczyptę soli oraz olej. Całość dokładnie mieszamy tak żeby konsystencja ciasta była gładka . Na rozgrzaną
Smakowite Daniapieczarek z cebulka, słodkiej kukurydzy i słonego sera feta. Wszystkie smaki idealnie się komponują. 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 4 łyżki kukurydzy 100 g sera feta 200 g pieczarek 2 cebule 1 jajko Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki oraz cebulę kroimy(...)kosteczkę. Przesmażamy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy po dwie łyżki pieczarek z cebulką, ziarna kukurydzy oraz kawałki sera feta. Zwijamy ciasno w rulon. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni
VioletoweKucharzeniePieczarki, które mogą być mdłe, tutaj wychodzą mocno pieczarkowe i aromatyczne. Lubicie zapiekanki? Ja pamiętam zapiekanki jako dziecko. Miały pyszną bułeczkę, teraz zastępowaną jakimś ciastopodobnym wyrobem. Góra to ser i pieczarki, ewentualnie cebula. Obecne zapiekanki, choćby te, tak mocno reklamowane w Krakowie z okrąglaka, są marnej jakości. Nie uznaję dziwnych dodatków jak salami, oscypek i niekiedy inne dziwactwa. Zapiekanka
Mieszam w Garnkukolację w dobrym towarzystwie. Pomysł podrzucił Przemek, u którego całkiem niedawno miałam okazję gościć.Na 12 tostów- puszka pomidorów- jedna cebula, przyprawy,olej- około 10-15 pieczarek- 30-40 dag kiełbasy toruńskiej- ser żółty miękkiCebulę obierz, pokrój i podduś z liściem laurowym na gorącej patelni 3-4 min. dodaj pomidory w puszce i posól do smaku.Podsmażaj ok.10 minut(...)podsmaż bez dodatku soli ok.5-6 minut.Ser zetrzyj lub pokrój w cienkie plastry, kiełbasę pokrój w talarki.Włącz piekarnik na 200°.Tosty posmaruj zmiksowanym sosem pomidorowym, rozłóż pieczarki i kiełbasę, przykryj wszystko serem żółtym i do piekarnika na 8-10 minut. Kontroluj, aby nie spalić.SMACZNEGO. CMOK
Pasje JolkiPropozycja do podgryzania :) Mamy w końcu jeszcze karnawał :) Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego pk 500g pieczarek 2 średnie cebule 1 serek topiony naturalny ok 20dag żółtego sera Przygotowanie: obrać pieczarki ze skórki i zetrzeć na tarce (większe oczka). Cebulę drobno posiekać. Pieczarki wraz z cebula poddusić do odparowania wody. Dodać ser topiony i podsmażyć do roztopienia i połączenia składników. Rozwinąć
ChilliJemypotrawą. Danie to jest lekkostrawne , wiec idealnie będzie się nadawało na sycącą i pyszną kolację . Cukinia faszerowana z suszonymi pomidorami – składniki (dla 2 osób) duża cukinia ser z niebieską pleśnią 4 pieczarki 5 suszonych pomidorów mała cebula sól pieprz oliwa Cukinia faszerowana z suszonymi pomidorami – przepis Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy środek i drobno go kroimy(...)użyć tej z suszonych pomidorów), podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, jak będzie już szklista dodajemy pieczarki i suszone pomidory i pokrojony środek z cukinii. Całość doprawiamy solą, pieprzem i dusimy razem przez chwilę. Paprykę nadziewamy przygotowanym farszem, a na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser z niebieską fetą. Myślę, że cukinia faszerowana z suszonymi pomidorami stanie się jednym z Waszych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!daje rade! :) Polecam :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 300g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego 80 ml białego wina 2 nieduże cebule 3-4 ząbki czosnku 20 niedużych brązowych pieczarek 50g sera grana padano lub parmezanu 1 łyżka masła natka pietruszki pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulkę(...)smażyć do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie dodać drobniutko posiekany czosnek i smażyć 1-2 minuty. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć 3-4 minuty, Po tym czasie na patelnię wsypać ryż i smażyć kolejne 3-4 minuty, aż ryż się zeszkli. Wlać wino oraz 1/3 bulionu. Gotować do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. W międzyczasie mieszać
DefinicjaSmakusię, jako przekąski w ciągu dnia. Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju z suszonych(...)pisałam wyżej - najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc. W dniu pieczenia mięso wyjmujemy na stolnicę wyłożoną folią aluminiową. Na płacie układamy ścisło farsz, w kolejności - plastry sera, cienkie plastry pieczarek, cienko pokrojone paski papryki. Roladę zwijamy delikatnie, by nic się nie wysypało i nie rozpadło. Grubym sznurkiem kuchennym zawijamy mięso i zawiązujemy, pozostawiając na końcu dłuższy kawałek sznurka
Kuchenna Kontrrewolucyabardzo przypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki kukurydza z puszki 10 plasterków szynki Szklanka przecieru pomidorowego Pieprz, sól Oregano, bazylia Zioła prowansalskie(...)oregano i ziołami prowansalskimi. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę i szynkę na mniejsze części, a pieczarki w plasterki. Każdą, podpieczoną pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem i układamy pieczarki, paprykę, szynkę i kukurydzę. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 220 stopni. Pizzerinki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, uważając, żeby wierzch się nie przypalił. Po wyjęciu
Czerwona Porzeczkamąki , zagnieść ciasto pod koniec dodać olej i wyrobić aż przestanie kleić się do rąk. odstawić na ok pół godziny. nadzienie; sos pomidorowy ogórek pomidor kiełbasa żółty ser oliwki pieczarki przyprawa do pizzy Ciasto podzielić na 15 kawałków, uformować kulki , a następnie każdą kulkę rozwałkować na placek wielkości ok 12 cm. Każdy posmarować sosem pomidorowym
Gotowanie jest łatwe