pieczarki z serem - 4000 przepisów (strona:211/267)

Potrawka warzywna 202

lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka łyżka masła Przygotowanie: masło rozpuszczam w dużym garnku, myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię, kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę, wszystko wkładam do garnka z masłem, najpierw 2 pomidory, czosnek i cebulę, gdy będą miękkie i szkliste, dodaję resztę warzyw(...)przyprawiam, duszę do miękkości warzyw, gdy są miękkie dodaję pomidory z puszki, mieszam, chwilę jeszcze duszę, ewentualnie doprawiam do smaku. Można podawać z bagietką, chrupiącymi tostami, z tartym serem i natką pietruszki lub rukolą, albo bez dodatków. Smakuje także z ryżem, makaronem lub ulubioną dowolną kaszą. Na zdrowie

Zasmakuj Kuchni
Pieczarki faszerowane, pomysł na obiad bez mięsa 205

miękkości. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie. Następnie dodać umyte i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć aż woda z pieczarek wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wrzucić ugotowaną kaszę, dodać serek topiony. Dokładnie wymieszać, smażyć aż serek się roztopi. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku. Powinno być(...)żaroodpornego naczynia, naokoło rozłożyć ugotowane ziemniaki. Ziemniaki posypać tymiankiem. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 230 C i piec 15- 20 minut. Minutę przed końcem pieczenia położyć plasterek sera na każdym grzybku. Ser musi się rozpuścić. Ziemniaki powinny się przypiec. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Roladki z cukinii i bakłażana 177

piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Zmielić przez maszynkę do mięsa z dużymi oczkami. Pieczarki umyć i również zmielić przez maszynkę. Do miski wrzucić mielone drobiowe mięso, dodać zmielone pieczarki, paprykę słodką i ostrą w proszku, chilli w proszku, oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Powinno być pikantne.   Formowanie roladek – na blacie rozłożyć plasterki cukinii(...)roladkę. Zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczką. Rozłożyć roladki na dnie żaroodpornego naczynia, stawiając je pionowo. Wlać pomidory z puszki naokoło roladek. Na górze pokruszyć kulkę mozzarelli i posypać dodatkowo serem i oregano. Można wlać śmietanę, ale nie jest to konieczne. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Faszerowane kabaczki i cukinie 173

liście zwiędną. Wrzucić na sitko. Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić(...)podpieczonych kabaczków i cukinii, na wierzchu rozłożyć mozzarellę Polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do  200 st C, na 10 - 15 minut, aż warzywa będą gorące a ser się rozpuści. Smacznego

Stare Gary
Makaron w sosie serowym z kurczaczkami goujons 902

kupnych kurczaczków goujons. Są delikatne, dobrze doprawione z lekko chhrupiącą skórką- po prostu rozpływają się w ustach....Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu. Zaczynamy : Składniki na sos: 250 gr pieczarek 400 ml gęstej śmietany 80 gr gorgonzoli 80 gr brie 300 gr makaronu sól, pieprz natka pietruszki Podobny sos znadziecie tutaj Wykonanie: Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W drugim(...)śmietany dodajemy grzyby,  doprawiamy sola I pieprzem- dusimy od zagotowania na małym ogniu od czasu do czasu mieszając 10 min. Po tym czasie odstawiamy z gazu- dodajemy pokrojony ser, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy natkę pietruszki, ugotowany i odcedzony makaron. Mieszamy. Kładziemy na gaz na 2-3 min . Gotowe. Składniki na kurczaczki: około 300 gr piersi z kurczaka bułka tarta

Smaki Edyty
Zupa fasolowo-pieczarkowa, pizzeria Pippo 218

duża garść pokruszonych suszonych grzybów opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Namocz fasolę na noc i ugotuj następnego dnia z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem. Pokrój pieczarki i podsmaż na oleju. Dodaj do fasoli, wlej wodę (ok. 1,5-2 litry), dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut. Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec(...)Boguchwale zjecie pizzę z oryginalnego, włoskiego pieca opalanego drewnem. Faktycznie smakuje inaczej niż wypiekana metodą tradycyjną, warto spróbować. Szczególnie polecam tę ze startymi ziemniakami, zielonym pieprzem i niebieskim serem pleśniowym. Na drugim zdjęciu: parmigiana (sos, mozzarella, oliwki, parmezan, czosnek). W menu znajduje się oddzielna sekcja wegetariańska i jest aż 9 rodzajów, w tym 2 wegańskie. Pizze mają średnice: mała

Qlinarnie i Qlinarnie
Makaron z gorgonzolą i brie 178

Dostałam mnóstwo maili z prośbą o ekspresowy obiad. I o to jest następna propozycja. Makaron z ciemnymi grzybami, gorgonzolą, brie i frankfurterkami. Jeżeli boisz się smaku

Smaki Edyty
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem 221

rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem suszonych ziół i świeżo zmielonego pieprzu. Lekko zarumienionego kurczaka odkładam na bok. Kroję pieczarki oraz cebulę w kostkę. Podsmażam razem na oleju także z suszonymi ziołami. Dodaję kurczaka, wodę, sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku(...)się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem

Kuchnia co dnia
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 152

Rozgrzewamy patelnię, boczek kroimy w większą kostkę i wrzucamy na nią, podsmażamy przez chwilę, by nabrał nieco koloru. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do boczku. Smażymy aż zmięknie. Pieczarki kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli i boczku. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżeczkami tymianku. Przykrywamy na ok. 5 minut przykrywką. Farsz odkrywamy, mieszamy i podsmażamy do momentu(...)jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 50 g drobno startego cheddara pieprz, chilli (lub inne ulubione przyprawy) Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajka, do środka dodajemy także starty ser oraz przyprawy - u nas pieprz i spora ilość chilli, ale możecie doprawić masę także papryką słodką lub ulubionymi ziołami - całość dokładnie mieszamy. Gotowe! :) Parmezanowe kruche ciasto: Ciasto wyjmujemy z lodówki

Cooking Monster
Sos pieczarkowo - śmietanowy wg Aleex 124

rozgrzać odrobinę oliwy. 2. Cebulę pokroić w drobną kosteczką, zeszklić na oliwie. Lekko osolić. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. 4. Do cebuli dodać plastry pieczarek. Przesmażyć. Woda z pieczarek powinna prawie w całości odparować. Może jej zostać tylko trochę. 5. Po kilku minutach wlać śmietankę. 6. W miseczce połączyć 1 łyżkę śmietany z żółtkiem. 7. Żółtko dodać do sosu(...)Przyprawić solą, pieprzem oraz, opcjonalnie, kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 10. Sos podawać z makaronem al dente. Każdą porcję można posypać drobno startym twardym serem. Smacznego

W mojej kuchni
pieczone grzyby nadziewane ricottą 156

Kolejny Jamie Oliverskładniki: 75 g sera ricotta ( spokojnie może być więcej)skórka z 1 cytryny1/2 świeżej czerwonej chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smakusól morskaświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki liści świeżego oregano lub majeranku , drobno posiekane4 łyżki parmezanu, świeżo tarty plus dodatkowa porcja do posypania4 duże  grzyby lub 8 średnich oliwa z oliwek extra(...)virginparę liści rukoli  lub zioła ( pietruszka, kolendra) do przybraniaprzygotowanieUżyłam dużych grzybów Portobello (odmiana pieczarek) ok 6 - 7 cm średnicy. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.  Ricottę włożyć do miski, dodać  skórkę z cytryny , chilli , odrobinę soli i pieprzu. Zamieszać a następnie dosypać posiekane oregano i starty parmezan i jeszcze raz dobrze przemieszać.  Nózki grzybów wyłamać

Stare Gary
Lasagne mięsno warzywna 146

                            Choć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że

Ewa w kuchni
Udka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami 283

Już jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na udka faszerowane pieczarkami , różnymi warzywami jak i samym szpinakiem . Mięso przygotowane w ten sposób jest soczyste i bardzo smaczne. Ponadto roladki nie trzeba podsmażać. Wystarczy udka złożyć za pomocą wykałaczek i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pycha! Udka świetnie smakują podane z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami.  Składniki: 1 kg udek(...)kurczaka (około 5-6 sztuk) suszone pomidory (2 połówki na 1 udko) świeży szpinak (2-3 liście na 1 udko) starty żółty ser 1 szklanka wody sól, pieprz Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości i delikatnie "zeskrobać" mięso (instrukcja obrazkowa tutaj ). Następnie udka bez kości lekko rozbić (pozostawić skórkę!). Przyprawić solą oraz pieprzem. W międzyczasie szpinak umyć i osuszyć

Ugotować
"Przekąski sylwestrowe" - podsumowanie akcji 170

Chrupiący kurczak Trójkąciki z mięsa w waflu Imprezowe przekąski na krakersach Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy MUSZLE MAKARONOWE faszerowane serkiem i suszonymi pomidorami PRZEKĄSKI NA IMPREZĘ- deska wędlin i serów Francuskie rollsy z szynką serrano Wiatraczki ze szpinakiem Mini Corn dogi Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę(...)mąki Karnawałowe menu - wegański tatar na bagietce Roladki z tortilli Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Potrawy na Sylwestra Serowe kuleczki bankietowe Rolada szpinakowa Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami Fit przekąska z łososiem 32 przepisów zebranych w akcji Przekąski sylwestrowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Paczuszki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 358

dodać śmietanę oraz rozkruszoną fetę, do smaku doprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Gdy składniki się połączą zestawić z ognia i dodać starty ser. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami aż ser się rozpuści. Masę szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć(...)skleić dociskając widelcem. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-25 minut,  funkcja termoobieg.Polecam też:Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Monia miesza i gotuje