Cottage pie to bardzo popularna zapiekanka składająca się z dwóch warstw: mięsnej potrawki oraz przykrywającego ją kremowego puree. Smakuje naprawdę fantastycznie. Ja postanowiłam zrobić ją w ciut zdrowszej wersji i do jej wykonania użyłam chudego mięsa z indyka oraz dodałam dodatkową szpinakową warstwę. Zapiekanka ze stołu zniknęła w mgnieniu oka, co chyba jest jej najlepszą recenzją :) SKŁADNIKI (4 porcje
DefinicjaSmakusobotę rano oglądaliśmy kolejny odcinek australijskiego master chefa, gdzie uczestnicy walczyli w Nowym Jorku. Jeden z nich był w cukierence gdzie serwowali ciasteczka Whoopie Pie i tak pomyślałem czy aby nie spróbować ich zrobić – w końcu chyba nie będzie to nic skomplikowanego – chyba…… Tablet w łapę i szuuuuukamy przepisu albo raczej info jak to się
Kuchenne Wariacjetakich jak np. Diego Velazquez, El Greco, Goya, Joaquin Sorolla i Ribera. Muzeum znajduje się zaraz obok parku Jardines del Real, który również jest warty odwiedzenia. Adres: Calle San Pio V, 9, Walencja. 2. IVAM Instytut sztuki nowoczesnej to pierwsze muzeum sztuki nowoczesnej w Hiszpanii. Można zobaczyć dzieła takich artystów jak Julio González czy Fernand Leger miłośnicy sztuki współczesnej
Gotuj po hiszpańskuNajprostsze z możliwych ciast. Bardzo puszyste i jednocześnie lekkie oraz wilgotne od natłoku jabłek w środku. Wakacyjny natłok owoców umożliwia nam wykorzystanie przepisu z innymi pysznymi
ChilliJemyzatrzymać i pospacerować, ale dla Tych co nie mają na to czasu - wystarczy sama przejażdżka przez serce tego kanionu. Mała uwaga: jedźcie nie za szybko - droga momentami śliska przez piach, a gdy spadnie deszcz jest nawet bardzo ślisko - coś o tym niestety wiemy. Koniecznie będąc na Krecie jedźcie tą trasą jeżeli wybieracie się w okolice Preveli Beach. My startowaliśmy
MintTasteCoś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik J Jest to ciasto naprawdę słodkie
Domowe ciastamnie wiaderkowy z Piątnicy) 200 g mascarpone 5 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 200-250 g nutelli 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 op. budyniu waniliowego Ciasteczka rozdrabniamy na piach. Łączymy w misce z miękkim masłem oraz kakao. Tortownicę (śr. 21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzamy przygotowaną masę ciasteczkową. Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier
Smaki Na Talerzuwody, odstawiamy do przestudzenia i przygotowujemy resztę ciasta. Markizy rozdrabniamy w blenderze z nożami, dolewamy do nich rozpuszczone masło i mieszamy. Ma nam powstać a la mokry piach. Wykładamy nim spód formy (u mnie tortownica 26 cm, tortownicę na wszelki wypadek z zewnątrz zabezpieczyłam folią spożywczą, aby ciasto nie wypłynęło), dociskamy i odstawiamy całość do lodówki. W misce ubijamy zimną
Słodkie okruszkimąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki octu jabłkowego Roszponkę wrzucić do miski z wodą i odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie piach, którego jest sporo na liściach roszponki, odpadnie i opadnie. Wyjąć roszponkę z miski i przepłukać na sicie. Osuszyć. Roszponkę, liście bazylii, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę arachidową, szczyptę soli
Weekendy w domu i ogrodziekokosowej dla wzbogacenia smaku* *produkty dostępne w Brat.pl **ilość należy ocenić samemu po przygotowaniu kulek Przygotowanie: Herbatniki przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy (ale nie na „piach”, mają zostać ciut większe kawałki, aby pralinki przyjemnie chrupały podczas jedzenia). Przesypujemy do miski i stopniowo dodajemy mało orzechowe, mieszając łyżką (najpierw można dodać mniej, na koniec dołożyć). Smak
Słodkie okruszkiczęść kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką. Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko ewentualny piach. Odcinam też nożem końcówkę, która często zabrudzona jest ziemią. Sos grzybowy ze świeżych grzybów bardzo łatwy jest w przygotowaniu. Na patelni szklimy cebulkę, pod koniec dodajemy czosnek, wrzucamy pokrojone grzyby
Moja Delicjadziki, smagły i przebiegły pysk Azji od niepamiętnych czasów patrzył z bliska w tłustą, butną i głupią gębę Europy, tu właśnie, a nie gdzie indziej zamyślone i wrażliwe oczy Azji spoglądały w rozumne oczy Europy. Tu był środek ziemi
Weekendy w domu i ogrodziefarsz mięsny miękki i aromatyczny GUNG PAD PRIK KLUAR ( 26 zł) , czyli przepyszne lekko pikantne smażone krewetki z imbirem, chilli, czosnkiem i kolendrą. Jakie to było doskonałe! POH PIA SOD ( 19 zł), czyli mix warzyw i mango zawinięty w papier ryżowy, podany z sosem na bazie octu i cukru z dodatkiem sezamu. Rollsy cieszą nasze oczy, są pięknie
Kulinarne przygody GatityPyszne ciasto z jabłkami w wersji z mąki razowej, a na dodatek bez cukru - super przepis dla wszystkich fanów zdrowszych, fit deserów oraz osób, które wykluczają
Moje Kuchenne Rewelacjewierzch ciasta). Wystudzić przez godzinę, następnie schować na następną godzinę do lodówki, aby lekko stężała. Spód: Rozpuścić masło. Pozostawić, aby trochę wystygło. Zmiksować herbatniki na piach. Do herbatników dodać masło i dokładnie wymieszać. Spód formy wysmarować masłem (jeśli jest to forma ceramiczna, tak jak w moim przypadku) lub wyłożyć folią aluminiową
KuchniaWeDwoje.pl