włoska doczekała się wreszcie swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto… Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc o próbowaniu. Należą do nich sycylijskie cannoli z ricottą
mojewypiekiinietylkoPolecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiego GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z PESTO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewykrajów śródziemnomorskich. Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to " marokańskie, kolendrowe pesto ":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:) Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać
Chilli Czosnek i Oliwarozrósł się dziki czosnek. Zasadziła się go 2 lata temu i co roku pięknie wyrasta. Grzechem byłoby go nie wykorzystywać w różnych potrawach. Dziś pasta z awokado a wkrótce pesto :) Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado (albo 2 małe) 5 jajek ugotowane na twardo do 200 g białego twarogu 1 ogórek kiszony (może być konserwowy) paczuszka zielonych oliwek wiązanka czosnku
Bon Appetit MałgorzatyDoprawić gałką. Podawać zupę z grzankami, polaną śmietaną. Smacznego ! Uwagi: Nie dodawałam mleka, dałam więcej bulionu (ok 1200 ml) . Zupa i tak wyszła dosyć gęsta. Podawałam polaną śmietaną i pesto, posypane płatkami chili. Moja zupa gotowała się dłużej, bo ok 8 godzin - tryb nocny. Nie zaszkodziło jej to w żaden sposób
Stare Garyprzykryć i gotować ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Lekko przestudzić, przetrzeć blenderem, doprawić solą pieprzem, jeżeli za gęsta możemy dodać bulionu. Podawać z grzankami, śmietaną lub kleksem pesto lub szałwią usmażoną na oliwie. Smacznego
Stare Garychleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera, możliwości jest wiele! Jeżeli lubicie rukolę
Kraina Miodem PłynącaOstatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto. Dziś mam dla Was golaski! Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy. Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie! UWAGA! Przepis bez laktozy! Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkozależności od tego co mam właśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam: ok. pół litra domowego przecieru pomidorowego słoiczka czerwonego pesto 1 cebuli kilku ząbków czosnku kiełbasy kawałka gorgonzoli szpinak parmezan łyżkę ostrej pasty paprykowej zioła i przyprawy Cebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko zblanszowałam, wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i gotowałam
Z butelką mleczka w tlenich ser, a mąkę pszenną zastąpić gryczaną (dla bezglutenowców). Gnocchi z powodzeniem mogą służyć jako smaczny dodatek lub samodzielne danie. Doskonale komponują się z różnymi sosami np pomidorowym, pesto, serowym czy grzybowym. Ja zapraszam dziś na gnocchi ziemniaczane podane z masełkiem szałwiowym. Klasyka i prostota kuchni włoskiej. Na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas. Składniki: 1 kg ziemniaków 100g mąki pszennej
Smakowity Blog Kulinarnyprzepis) . Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4 Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np. Czosnek i Zioła lub Pesto z Rukolą), 3 gałązki zielonego jarmużu, resztki pieczonej gęsi (lub innego mięsa), oliwa. Przygotowania: Ciasto rozmrozić. Cebulę pokroić w pióra, mięso w plastry. Jarmuż oderwać
SzczyptaSmaQbomba! Wypaśny bulgur 5 smaków Kolacja Znowu bulgur. Ale może być każda inna kasza. Tym razem w postaci pasztetu warzywnego. Albo jak kto woli zapiekanki. Pesto. Pomidor. Muaaa! Kanapka z pasztetową
bastalenaKażdy Włoch zna foccacię genovese, minestrone genovese czy pesto genovese. Wszystkie te smakołyki pojawią się i u mnie na blogu, ale najpierw miasto które leży nad Morzem Liguryjskim. Na każdym rogu i centrum miasta wypieka się słynne placki z oliwą z oliwek, rozmarynem, pomidorami, cebulą... Zapachy są obłędne. Kiedy robię foccacię , zawsze wracam do Genui i cieszę się
Pasje Jolkibitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta. Składniki (na 5 porcji): 125 g łososia wędzonego na gorąco 125 g serka Apetina pesto i rukola 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka garść rukoli około 1/4 szklanki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta cukru biały pieprz sól
Oryginalny smak