pawi ogon - 18 przepisów (strona:2/2)

ciasto pawi ogon 248

składniki na biszkopt: 90 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 4 jajka wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier

Domowy Smak Jedzenia
Nieprzepisowo #16 Historia pierwszej owsianki i wstęp do kuchni pięciu smaków 291

drapaczka dziąseł. Więc z chwilowej niepoczytalnej bezsilności rzeczone śniadanie było w butli podane. Wymęczone. Ale wybombione! Za setnym podejściem...Pierwsza setka Lucjanka. To owsianka. I pół bananka.Dumna jak paw z wywalonym ogonem pół dnia chodziłam. Zaraz memory five do mamy. Dziecko pod niebiosa wychwalone. Jaki żarty, nienażarty ;)A później zonk! Owsianka wróciła do mnie. W wersji sprzed zblendowania. Zreinkarnowana

bastalena
Przy książęcym stole w Raciborzu 148

oraz pomocnikami wykorzystywał egzotyczne delicje i przygotowywał potrawy na wzór francuski czy niemiecki. Dla ożywienia stołu przygotowywano potrawy dekoracyjne: fantazyjne pieczenie z głową wieprzową i ptasim tułowiem, czaple i pawie okryte piórami, pozłacane głowy wieprzowe i inne osobliwości. Spożywanie posiłków na książęcym dworze w dzień powszedni było jednak znacznie skromniejsze. Zazwyczaj korzystano z kilku podstawowych elementów zastawy: metalowej misy(...)kęsów jedzenia). Ulubionym smakołykiem były małe ptaki (skowronki, słowiki, drozdy, przepiórki), a także wiewiórki czy niedźwiedzie łapy. W dni postne jadło się ryby, ślimaki, a także pieczone lub zasmażane ogony bobra. Większość potraw była słodzona miodem lub cukrem trzcinowym oraz doprawiana dużą ilością ziół oraz octem. Źródło: Ulotka informacyjna drukowana dla projektu "Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych

Passions hobbies life