 Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem 179
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem 179Kapustę kiszoną przygotowuje się z drobno poszatkowanej kapusty, którą zasala się sporą ilością soli i odstawia do fermentowania. Muszę Wam powiedzieć, iż kapusty kiszonej próbowałam w kilku już krajach i smakowała ona zupełnie inaczej w każdym z nich. U siebie w domu z kapusty kiszonej robię bigos, surówki, zupy, pierogi, paszteciki, krokiety, kruche ciasta oraz kotlety, w których łączę kapustę
MeCooks Kapusta z grzybami 116
Kapusta z grzybami 116którą czekałam cały rok (i makiełki :)). I tylko wtedy smakowała tak jak powinna. Wracając jednak do dzisiejszego przepisu. Kapusta z grzybami jest świetna nie tylko jako dodatek do obiadu/kolacji wigilijnej. Świetnie sprawdzi się także jako farsz do pierogów, krokietów, pasztecików, makaronu. Jeżeli jednak(...)potraktujecie ją jako farsz, polecam drobniej posiekać grzyby (i w sumie kapustę także). Ja specjalnie za bardzo ich nie szatkowałam, chciałam żeby były widoczne na zdjęciu. Jutro prawdopodobnie kapusta wyląduje jednak jako farsz, wtedy powybieram te większe grzyby i drobniej je posiekam. Miotam się między grzybami a pasztecikami. Jak dobrze pójdzie za parę dni zobaczycie w czym finalnie wylądowała kapusta
Kardamonovy Koperty z kapustą i pieczarkami 107
Koperty z kapustą i pieczarkami 107Koperty z kapustą i pieczarkami to świetna przekąska na każdą imprezę. Lista składników niezbędnych do przygotowania tych pysznych przekąsek wcale nie jest długa a proces przygotowania
Przepiski.pl Paszteciki z grzybami (do barszczu) 116
Paszteciki z grzybami (do barszczu) 116barszczem, chociaż równie dobrze sprawdzają się, jako samodzielna przekąska. Nie tylko w czasie świąt, ale także na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. paszteciki z grzybami do barszczu Przepis na paszteciki z grzybami Składniki na paszteciki z grzybami: Ciasto krucho-drożdżowe: 500 g mąki pszennej 250 g miękkiego masła 30 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego spora szczypta(...)rulony ciasta na nieduże paszteciki. Paszteciki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy z nich posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w temperaturze 160 stopni przez ok. 20 minut – ciasto powinno nieco wyrosnąć i ładnie się zezłocić. Podawaj na zimno lub na ciepło. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie : Krokiety wigilijne Uszka wigilijne Paszteciki z mięsem Uszka
okolicepalnika.pl Święta, święta, święta 206
Święta, święta, święta 206Łazanki z kapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo
Na moim talerzu Kapuśniaki 208
Kapuśniaki 208Małe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinka Barszcz wigilijny 181
Barszcz wigilijny 181zmiękną. Dolewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Nie bójcie się tego ostatniego, zdecydowanie nadaje wyrazistości potrawie. Podajemy z uszkami, pierogami lub pasztecikami z grzybami i kapustą
Czary - gary w kuchni Ciastka francuskie z serem i bananami 212
Ciastka francuskie z serem i bananami 212słodycze, zrobić w wersji wytrawnej... Opcji jest całe mnóstwo! Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Robimy z niego parówki z serem w koszulkach, drobne ciasteczka z cukrem, cynamonowe palmiery, paszteciki z pieczarkami i kapustą. Dziś w formie bułeczek z serowym nadzieniem, z dodatkiem banana. Pyszotka :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 300g sera mielonego sernikowego (u mnie moje ulubione Emilki od Mlekomy
Cakes By Kejt WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 189
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 189nasz stół zapełnił się obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki z kaszą gryczaną, a także wspaniałe kanapki z chałki z pastą z grochu i wędzoną rybą - mniam ! Nie zabrakło też słodkich przyjemności. Tego wieczoru raczyliśmy się wyśmienitymi pierogami z makiem
kolorowotorcikowo Święta, święta, święta 241
Święta, święta, święta 241Łazanki z kapustą i grzybami 8. Kapusta postna (później powstaję z niej bigos) 9. Jagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo
NA MOIM TALERZU Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 212
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 212mróz szczypie w uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą. Nie miałam pod reką piekarnika, aby je podgrzać. Wrzuciłam więc je na ciepłą patelnię i opiekłam z każdej strony. Wyszły pysznie chrupiące, ale nie suche. Niestety
Mia Cucina Sofieta Paszteciki z mięsem z rosołu 110
Paszteciki z mięsem z rosołu 110trochę gotowanego mięsa więc żeby się nie zmarnowało zrobiłam paszteciki. Razem z mięsem zmieliłam ugotowane warzywa-marchewkę i cebulę. Do farszu dorzuciłam też kwaśną kiszoną kapustę aby był bardziej wyraźniejszy w smaku. Paszteciki dobrze smakują same lub jako dodatek do czerwonego barszczyku. składniki: farsz 500 g ugotowanego mięsa drobiowego, w tym dwie małe marchewki i cebula(...)odciśniętej kiszonej kapusty sól, pieprz ciasto 400 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 2-3 łyżki śmietany 18 % w temperaturze pokojowej 150 g zimnego masła 2 jajka 1 żótko 1/2 łyżeczki soli duża szczypta cukru oraz białko do posmarowania czarnuszka Mięso drobiowe razem z warzywami zmiksować na pastę, ja zrobiłam to w rozdrabniaczu. Kiszoną kapustę drobno posiekać
Monia miesza i gotuje Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 124
Zdrowsze Święta – przepisy wytrawne 124Najwspanialsza Wigilia w aspekcie kulinarnym to ta tradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się(...)smakowo zbliżone do oryginału. Oczywiście warto postawić na gotowanie pierogów, niż ich odsmażanie. Mąka orkiszowa świetnie sprawdzi się też w wytrawnych wypiekach drożdżowych takich jak paszteciki czy kulebiaki . Podajesz na stół postną kapustę ? Nie zagęszczaj jej zasmażką – jeśli tradycyjnie używasz do niej smalcu, zredukuj jego ilość do niezbędnego minimum. Uważam, że na wigilijnym stole często brakuje po prostu zwykłej
Poezja smaku Paszteciki szczecińskie. Tradycyjny przysmak jak pączki z mięsnym farszem. PRZEPIS 136
Paszteciki szczecińskie. Tradycyjny przysmak jak pączki z mięsnym farszem. PRZEPIS 136pracownicy WSS Społem w Szczecinie wymyślili nazwę „pasztecik”, która lepiej przystawała do charakteru wyrobu z ciasta drożdżowego nadziewanego zmielonym farszem mięsnym – czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do zrobienia pasztecików w domowych warunkach wcale nie potrzebujesz specjalnych urządzeń. Wypróbujcie nasz przepis. Dla tego smaku warto zgrzeszyć! Przepis na paszteciki szczecińskie Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)naleśniki. Każdego pasztecika zroluj delikatnie przy pomocy dłoni. Smaż przez około 8 minut na głębokim tłuszczu – raz obracając – aż paszteciki będą ciemnozłote. Wyjmuj przy pomocy łyżki cedzakowej, przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i po chwili podawaj razem z barszczem czerwonym. Rada: paszteciki szczecińskie występują też z innymi farszami – z kapusty kiszonej i grzybów
Kulinarna Polska Pierogi z kapustą i grzybami 227
Pierogi z kapustą i grzybami 227kapusta przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików i jako dodatek do mięs. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast
Kocham..lubię..gotuję..