pewno znajdą miejsce w moim wymarzonym ogrodzie :) Tak więc Sycylijczycy przygotowują wiele potraw z wykorzystaniem kalafiora, a najpopularniejszą z nich jest makaron przyprawiony szafranem, z rodzynkami i orzeszkami piniowymi, pasta cui vroccoli arriminati . Kuchnia sycylijska znacznie różni się od kuchni pozostałych regionów Włoch, ponieważ podlegała wpływom swojego śródziemnomorskiego sąsiedztwa. W IX w. Sycylię podbili Arabowie, którzy rządzili nią przez
Chilli Czosnek i OliwaGołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest to potrawa, którą można zrobić
W kuchennym oknie Ewysię należy. Ot, co! Stwórca raczej zawsze ma co szamnąć. No, chyba że jest akurat na głodówce. Którą sam sobie z resztą wymyśla. Raz są kanapki. Nieraz robiona naprędce pasta z tuńczyka. Innym razem norweskie (pseudo)kiełbaski. Tudzież oczyszczające marchewki. Ha. Ha! Czasem jak mam chwilę czasu. A Gizmo nie zdąży jeszcze wyssać szaleju z lewego bimbała. I grzecznie śpi
bastalenaosób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą
Kulinarne przygody Gatitypyszne. Składniki: 100 g białek (z około 3 jajek) 110 g zmielonych migdałów (migdały Bakalland) 200 g cukru pudru 50 g cukru barwnik spożywczy (w proszku, lub paście) Czekoladowe ganache: 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Wykonanie: Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem
Malinowe PocałunkiPatrząc na piękne pomidory rosnące w ilościach przekraczających możliwości ich jedzenia, zastanowiłam się jak można by było je wykorzystać. Chodziło mi o to, co zrobić innego niż przecier, keczup, pasty, suszone... więc nie byłabym sobą, gdybym nie "pojechała po bandzie". Jak to zazwyczaj mówię: "Ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia", a gotowanie to jedna wielka przygoda, której nikt
Malinowe PocałunkiMimo wszystko z optymizmem patrzę w przyszłość i powiem wam, że do świąt zostało tylko 47 dni ;D Dzisiaj na śniadanko orkiszanka z pysznym połączeniem brokuły + naturalne tahini (pasta sezamowa) ^^ ~ Orkiszanka z siemieniem lnianym, brokułami, jogurtem naturalnym, tahini i jagodami goij ~ Składniki: 40g płatów orkiszowych 10g otrębów owsianych 5g świeżo mielonego siemienia lnianego 150g jogurtu naturalnego 150g różyczek
Kuchenny Skrawek NiebaŚniadanie, to posiłek, bez którego nie wyobrażam sobie dnia. Nigdy nie opuszczam domu z pustym brzuchem, dlatego dzisiaj pokażę Wam moje standardowe śniadanie, a już niedługo, zamieszczę przepisy na pasty do pieczywa, bardzo fajną alternatywę i urozmaicenie kanapek :) Wiem, że lekarze i dietetycy odradzają picie w trakcie i po jedzeniu, ale ja nie potrafię zjeść kanapki, bez filiżanki dobrej herbaty.Sk
Taste Of My Daywcześniej zapowiedziałam, przedstawiam Wam jedną z moich past do kanapek, za którą przepadam. Składniki: 1/2 makreli wędzonej 3 jajka na twardo pęczek koperku majonez pieprz do smaku Jajka zamiast kroić, ścieram na tarce z grubymi oczkami, koperek drobno siekam, a w makreli oddzielam ości i rozdrabniam. Wszystkie składniki mieszam z majonezem (ilość wg uznania, ja dodałam ok 3 łyżek stołowych
Taste Of My DayPodczas jednej z bezcelowych wycieczek po sklepie i oglądania niemal wszystkiego co znajduje się na półkach, przez przypadek natknęłam się na paczuszki z makaronem Diet Pasta. Dziwnie wyglądające opakowanie choć nie urzekło zwróciło moją uwagę. Gdyby nie opis i informacja o składzie i kaloryczności produktu, nie wylądowałoby w moim koszyku. Bo właśnie skład tego produktu najbardziej mnie zaintrygował. Produkt
Taste Of My Daywywaru, w domu unosi się niesamowity zapach, w którym króluje nuta trawy cytrynowej, dlatego tak istotne jest, by korzystać ze świeżych pędów, choć w sklepach dostępne są zamienniki, np. pasta z trawy cytrynowej lub trawa w zalewie, one nie dorównają oryginalnemu produktowi. Wywar odcedzamy. Dodajemy szklankę wody, dwie rozdrobnione papryczki chilli, pieczarki, sok z jednej limonki oraz skórkę otartą
Taste Of My Daycebula 300 ml mleka kokosowego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pestki dyni, kolendra do przystrojenia Wykonanie: Na dwóch łyżkach oleju roślinnego przesmażamy skrzydełka kurczaka. Ja obtoczyłam je w paście z chilli i czosnku, którą przywiozłam z wakacji. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię, marchew, papryczkę chilli i ząbek czosnku w całości. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym
Taste Of My Dayrodzaju burgerów i kotlecików. Co jest ich podstawą? Oczywiście cudowna ciecierzyca. Na blogu mogliście już zobaczyć kilka dań z wykorzystaniem ciecierzycy. Między innymi hummus , sałatkę z ciecierzycy lub też pastę pomidorowo-cieciorkową . Jeśli interesują Was inne pomysły na wegetariański "fast food" wypróbujcie te wegetariańskie hot dogi :) A teraz już zajmijmy się falaflami. Wystarczy, że dodacie do nich prostą sałatkę
Okolice PalnikaSkładniki: (2 porcje) 400g ugotowanych ziemniaków awokado przyprawy: sól, pieprz, czosnek + szynka, szczypiorek, jajko Awokado obieramy ze skórki, rozkrajamy i wyjmujemy pestkę. Następnie miksujemy z ziemniakami na gładką pastę, w tym celu możemy użyć blendera lub po prostu zrobić to widelcem. Całość przyprawiamy, dodajemy szynkę, szczypiorek i przekładamy do kokilek. Na koniec, na środku każdej kokilki robimy płytkie wgłębienie
Kuchenny Skrawek Niebaobiad! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt serka Arla Apetina naturalny - 3 szklanki puree z upieczonej dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - kardamon - chili - 3 łyżki śmietanki kokosowej - 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej - sól morska - 2 litry wody - 4 łyżki oliwy z oliwek na wierzch: - garść suszonych śliwek - bagietka pełnoziarnista prowansalska - świeża natka pietruszki - pestki z dyni
SMYKWKUCHNI