urozmaicone produkty oraz zapewnić no min. 3 porcje owoców i warzyw dziennie (5 to ideał do którego ciągle dążę). Ostatnio zastanawiałam się jak przemycić im awokado. Tradycyjna pasta, która robię odpadała ze względu na obecność majonezu. Postanowiłam zatem ominąć ten składnik, a całość zblenderować. Powstał pyszny, delikatny krem, który zajadał zarówno 5 latek, jak i niespełna roczny Jerzol. Polecam
Kolizje Smakówwiaderka Włoszczowa ) 3 jajka 125 g drobnego cukru 200 ml śmietanki kremówki 36 % ( 30 % ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( można dodać budyniu waniliowego w proszku 2 łyżki ) 1 łyżeczka pasty z wanilii ( ja dodałam ziarenka z 1 laski wanilii ) Trufla: 150 ml likieru Baileys ( likier kokosowy ) 500 ml kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki
Słodkości i nie tylkomieszanie. Dzięki ciągłemu mieszaniu i napowietrzaniu jajecznica jest jedwabiście gładka i puszysta. Co ważniejsze nie ma w niej żadnych większych kawałków, dzięki czemu możemy ją rozsmarować na grzaneczkach jak pastę
Lawendowe Niebopodania pure z groszku: szalotka, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany łyżka masła 50 ml warzywnego bulionu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta cukru Przygotowujemy pastę z groszku. Na łyżce masła szklimy cebulkę i czosnek. Dodajemy groszek i smażymy aż stanie się miękki. Wlewamy bulion i wyłączamy gaz. Całość blendujemy na gładko. Doprawiamy sokiem i skórką
Dzieje kuchennej Wiewióryoleju kokosowego do smaku (opcjonalnie), 3 liście laurowe, 3-4 ziela angielskie, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta cynamonu, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Mrożone warzywa wyciągamy z zamrażalnika i jeśli to możliwe zostawiamy, aby chwilę odtajały. Świeże warzywa wrzucamy do garnka
Pełna LodówkaDań z czerwoną fasolą ciąg dalszy. Jeśli ominął Was przepis na przepyszną pastę z czerwonej fasoli z dodatkiem chili i kakao pędźcie szybko przeczytać poprzedni wpis. Dziś klasyka gatunku, czyli chili. Chili to danie które znają chyba wszyscy. Jego najpopularniejszą wersją jest chili con carne czyli po prostu chili z mięsem, jako wegetarianka przygotowałam oczywiście chili non carne
Pełna Lodówkahinduskiej i tajskiej Składniki: 1 kostka tofu, 2 łyżki oleju, 3 łyżki letniej wody, 1 ząbek czosnku, kawałek imbiru (ok 1x1 cm), 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki dowolnej pasty curry, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki ziaren kuminu, 1/4 łyżeczki kurkumy, sól do smaku. Przygotowanie: 1) Do słoika wlewamy olej. 2) Czosnek wyciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce
Pełna Lodówkasię dość mocno kontrastować z piękną, soczystą zielenią młodych liści. Ale widoki z okna widokami, a jeść coś trzeba. Jeśli tak jak mi znudziło wam się jedzenie chleba z pastami i twarogami polecam przepis na lekki pasztet warzywny ze słodkimi suszonymi pomidorkami koktajlowymi. Jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno. W przeciwieństwie do innych wegańskich/wegetariańskich pasztetów
Pełna Lodówkałyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru, starty na tarce 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka wiórków kokosowych
Tajskie smakizeszklić cebulę, dodać czosnek, marchewkę i ziemniaki. Podsmażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzePolsce i wyglądają jakby odcięły się od Zakopanego w tym pseudo, neo zakopiańskim stylu; szkoda tylko, że otoczenie jest mniej malownicze, a i w środku z reguły podana rozgotowana pasta z kuchni włoskiej. Żal. Wracając. Stolik, a w zasadzie bardzo przyjemną wnękę znaleźliśmy sobie sami. Było też tam miejsce dla dzieciaków, więc czuliśmy się faktycznie jak w prywatnej loży. Nikt
BaRepaschili, pietruszka, olej kokosowy czy też kasza jaglana. Tak więc mogę Wam rzec: Na zdrowie i Smacznego! ;-) SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka podwójna - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki pasty z dyni - chili z ziarenkami (ostre! ;-) ) - odrobina imbiru świeżego - puszka mleka kokosowego - natka pietruszki - curry oryginalne - kasza jaglana ugotowana - sól, - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNIłyżeczki soli 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej(dałam pszenną) Nadzienie: 250 g twarogu zmielonego 1 żółtko 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasionka z 1 laski wanilii (pominęłam) duża puszka ananasów, owoce dokładnie odsączone z syropu i sparzone wrzątkiem Wykonanie: Drożdże rozkruszyć w kubeczku dodać łyżeczkę cukru oraz 4 łyżki
O kuchni z uczuciemświeżych drożdży ( 7 g suchych) 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych
UgotujmyTo.plświeżych drożdży ( 7 g suchych) – 125 g mąki pszennej chlebowej Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE – 200 ml ciepłej wody – 1 łyżeczka cukru – 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych
Proste Potrawy