pasta - 16803 przepisów (strona:863/1121)

Backstage – sesja kulinarna " od kuchni " 140

równej mierze przyczyniali się do powstawania kolejnych smakołyków!I tym sposobem spod naszych rąk wyszła :- ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) )- ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „- ” Surówka z buraczków „- ” Surówka z marchewki i pora „- ” Surówka z selera „( zrobione przez Mamę i Ewelinę )- „Leniwa

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 272

wzdłuż tworząc kieszonkę.  Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy serek i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli. Przygotowaną pastą faszerujemy naciętą pierś.   Na folii aluminiowej ( błyszczącą stroną do zewnątrz ) układamy plasterki szynki , tak by zachodziły jeden na drugi. Na szynce układamy faszerowanego fileta i razem z szynką delikatnie zwijamy

Ostra na Słodko
Knedle serowe z sosem żurawinowym i orzechami 104

Uwielbiam ser biały i zawsze mam go w lodówce!Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na „surowo” , ale również w postaci past na kanapki … racuszków np.  TYCH  … SERNIKÓW ( to wiadomo ;) ) , ale też właśnie w postaci takich knedelków.Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie!DO tego pyszny

Ostra na Słodko
Zupa ziemniaczana z pesto 151

parmezan ( jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich serów , twardy typu podpuszczkowego , wytwarzany z mleka krowiego ).Ja wszystko to co najlepsze z Włoch postanowiłam podać w innej postaci niż pasta , a mianowicie przyrządzając zupę.Gęsta , kremowa , na bazie szynki parmeńskiej zmieszanej z drobniutko posiekaną cebulą … o niezwykłym aromacie , dzięki dodatkowi świeżego pesto …  podana z drobnymi muszelkami conchigliette zachwyci

Ostra na Słodko
Ciasteczka z tahini 108

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe

Ostra na Słodko
Krem serowy z suszonymi pomidorami 158

pieprzem.Gotujemy ok.10 minut na bardzo wolnym ogniu.W tym czasie suszone pomidory zalewamy resztą oleju smakowego.Dodajemy posiekaną bazylię i odrobinę soli,a następnie ucieramy blenderem.Krem serowy podajemy gorący z pastą z suszonych pomidorów i pokrojonymi naleśnikami.Smacznego!Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem  produktu – Kujawskiego z ziołami

Ostra na Słodko
Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami 149

mieszamy ( miksujemy  ).Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni.Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ:Suszone pomidory drobno siekamy.Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. CAŁOŚC:Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony.Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki.Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 158

Nie to nie jest żart!Na prawdę zrobiłam naleśniki z wędzoną makrelą i są to naleśniki wręcz uwielbiane w mojej rodzinie!Niesamowicie chrupiące i aromatyczne.Pasta z

Ostra na Słodko
PASTA CON CALAMARI IN SALSA DI POMODORO! – czyli KULINARNA PODRÓŻ DO WŁOCH! 140

będą miękkie ).Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i podajemy gorące!Pycha!Smacznego!PS. mam nadzieję , że jeszcze nie raz uda mi się zwiedzić Włochy i zasmakować włoskiej kuchni!Viva La Pasta

Ostra na Słodko
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 171

Dzisiaj na blogu relacja fotograficzna z warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem "Kuchnia w parze ze zdrowiem" w Bosch Akademia Smaku w Warszawie.Warsztaty "Kuchnia w

Kulinarne przygody Gatity
CHEEZY POOFS – FALLOUT 2 – ptysie serowe Gougères 260

idealnie się dopełniają). Kiedy kolor będzie już odpowiedni, wyłączcie piekarnik i wyjmijcie blachę z ptysiami.PODANIEPtysie smakują najlepiej, kiedy są jeszcze ciepłe. Można je przekroić i używać jako bułek do past, twarożków itp., ale same też świetnie się bronią. Świetna przekąska do przegryzania podczas obskubywania przeciwników z kapsli w karcianą Karawanę.OM NOM NOM! * zdjęcie z gry pochodzi ze strony fallout.wikia.com

Nerds Kitchen
Słoneczne ratatouille z bakłażanem i cukinią 245

posmażyłam i przełożyłam do garnka w którym miał powstać sos. Dodałam tam pokrojone pomidory, słoiczek domowego przecieru pomidorowego, garść świeżych posiekanych ziół z balkonu, łżeczkę soli, pieprzu, cukru, ostrej pasty paprykowej. Dodałam też 2 kawałki pokrojonej w kosteczkę i przesmażonej kiełbasy dobrej jakości. Wszystko dusiłam tyle czasu ile zajęło mi krojenie i podsmażenie warzyw.Warzywa z braku czasu wrzucałam oddzielnie

Z butelką mleczka w tle
Mój sposób na kokardki ze szpinakiem 364

właśnie w lodówce. Tym razem chciałam wykorzystać świeży szpinak w liściach. Do sosu użyłam:ok. pół litra domowego przecieru pomidorowegosłoiczka czerwonego pesto1 cebulikilku ząbków czosnkukiełbasykawałka gorgonzoliszpinakparmezanłyżkę ostrej pasty paprykowejzioła i przyprawyCebulkę, czosnek, kiełabaskę podsmażyłam, szpinak lekko zblanszowałam, wszystkie składniki wrzuciłam do garnka i gotowałam razem mniej więcej kwadrans.Mararon ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie.Makaron podaję ZAWSZE wymieszany z sosem.Kilka porad:- wodę

Z butelką mleczka w tle
Makaron penne z sosem pomidorowym w wersji wege. 402

smaczne :)- ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam

Z butelką mleczka w tle
Kawa marcepanowa 180

wzmacnia świąteczny klimat.  Przygotujcie koniecznie.  Przepis podejrzałam na blogu I love latte i odrobinę go zmodyfikowałam. Składniki: 250 ml mleka 50 ml świeżo zaparzonej kawy 50 g pasty marcepanowej (tej) płatki migdałowe przyprawa korzenna Wykonanie: Zaparzyć kawę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.  Mleko podgrzać z marcepanem i przyprawą korzenną cały czas mieszając.  Gorące mleko przelać

Sto kolorów kuchni