pasta - 16803 przepisów (strona:868/1121)

Jajka faszerowane tuńczykiem i twarogiem 169

Jajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku. Pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują Składniki:6 jajek1 puszka tuńczyka130 g twarogu1 łyżka majonezusólpieprzPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół (wzdłuż) i wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć, dodać żółtka, twaróg, majonez

Oryginalny smak
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 181

Klasyczna pasta na kanapki z ugotowanych na twardo jajek z dodatkiem szczypiorku. Jest delikatna, błyskawiczna w przygotowaniu i idealna na śniadanie.Składniki:6 jajek1 pęczek szczypiorku2 łyżeczki musztardy2 łyżki majonezusólpieprzPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo, obrać i mocno rozgnieć widelcem. Dodać drobno posiekany szczypiorek, musztardę i majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.Smacznego

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 166

Delikatna polędwiczka wieprzowa marynowana w ostrej paście harissa z aromatyczną kaszą pęczak. Dzięki harissie polędwiczka nabiera innego wymiaru i oryginalnego smaku, a kasza z marchewką smażoną na masełku… pycha Dodatkiem do potrawy może być raita z ogórkiem, która świetnie komponuje się z tym daniem. Spróbujcie Składniki:Polędwiczka:1 polędwiczka wieprzowa1 pełna łyżka przyprawy harissa2 łyżki oliwy z oliweksólKasza

Oryginalny smak
Mus z wędzonego łososia w sosie z rukoli 173

ostudzoną żelatynę, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek i wstawić do lodówki, aż stężeją. Rukolę umyć, osuszyć i zmiksować z oliwą z oliwek. Odłożyć łyżkę pasty z rukoli i delikatnie połączyć z pozostałą częścią bitej śmietany, doprawić odrobiną soli. Do reszty zmiksowanej rukoli dodać śmietankę 18%, szczyptę cukru, sól i pieprz. Stężały mus z łososia przełożyć

Oryginalny smak
Zupa pikantno-kwaśna 172

zupełności wystarczy nam za cały obiad.Zupa pikantno-kwaśnaProporcje dla 4-5 osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 litra bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)  lub wody1 duża pierś z kurczaka1 cebula6 sporych pieczarek1/2 szklanki pędów bambusa1 duża marchewka4 łyżki ciemnego sosu sojowego4 łyżki octu3 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki chili1/2 łyżeczki pieprzu2

Kulinarne przygody Gatity
Tajski burger 193

sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej.** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantnego ketchupu

Tajskie smaki
Przegląd tygodnia na moim blogu-1 141

                                                   

W kuchennym oknie Ewy
Krupnik 206

pewne, drugie danie macie już z głowy. Krupnik Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 4 skrzydełka z kurczaka 5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 5 suszonych grzybków 6 średnich ziemniaków

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA 2752

jest nawet dosłownie - nie tylko w produkcji, ale i w uciekaniu z miski. To jedna z tych "zawsze smakujących". Świetnie sprawdza się jako sałatka, ale i jako pasta kanapkowa. Jak zwał tak zwał, jak jadł, tak jadł - grunt, żeby było smacznie! A skoro od wielu lat widząc pora, od razu mamy w głowie zamysł na nią, to właśnie taka być

Wypisz Wymaluj
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 278

pewno znajdą miejsce w moim wymarzonym ogrodzie :) Tak więc Sycylijczycy przygotowują wiele potraw z wykorzystaniem kalafiora, a najpopularniejszą z nich jest makaron przyprawiony szafranem, z rodzynkami i orzeszkami piniowymi, pasta cui vroccoli arriminati . Kuchnia sycylijska znacznie różni się od kuchni pozostałych regionów Włoch, ponieważ podlegała wpływom swojego śródziemnomorskiego sąsiedztwa. W IX w. Sycylię podbili Arabowie, którzy rządzili nią przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki tradycyjne 84

Gołąbki to danie, które kojarzy mi się z dobrym smakiem dzieciństwa. Teraz kiedy sama gotuję dochodzi jeszcze jedno. Jest  to potrawa, którą można  zrobić

W kuchennym oknie Ewy
Trolley walking 3D i Stwórcy drugie śniadanie 217

się należy. Ot, co! Stwórca raczej zawsze ma co szamnąć. No, chyba że jest akurat na głodówce. Którą sam sobie z resztą wymyśla. Raz są kanapki. Nieraz robiona naprędce pasta z tuńczyka. Innym razem norweskie (pseudo)kiełbaski. Tudzież oczyszczające marchewki. Ha. Ha! Czasem jak mam chwilę czasu. A Gizmo nie zdąży jeszcze wyssać szaleju z lewego bimbała. I grzecznie śpi

bastalena
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 161

osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą

Kulinarne przygody Gatity
Makaroniki z czekoladowym ganache. 162

pyszne. Składniki: 100 g białek (z około 3 jajek) 110 g zmielonych migdałów (migdały Bakalland) 200 g cukru pudru 50 g  cukru  barwnik spożywczy (w proszku, lub paście) Czekoladowe ganache:  225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Wykonanie:  Białka należy przetrzymać ok 24 godz w temp pokojowej. Zmielone migdały (mąkę migdałową) przesiewamy z cukrem pudrem

Malinowe Pocałunki