pasta - 16803 przepisów (strona:845/1121)

24. Roladki chlebowe 96

zależy od fantazji nas samych, jak i zawartości lodówki. Tak więc podstawowy składnik to chleb tostowy. Odkrawamy skórkę, wałkujemy na cienko, smarujemy masłem, układamy plastry szynki, sera, smarujemy dowolnymi pastami, układamy warzywa  pokrojone w długie słupki  (ogórek, rzodkiewkę, paprykę itp). Roladki zawijamy ciasno w folię spożywczą i przynajmniej na 2 godziny wkładamy do lodówki. Przed podaniem rozwijamy

Jadło i czytadło
Salceson gruszkowy 103

Ciastka (21) Dania główne (58) Dekoracje (14) Desery (37) FILMY (1) Gril (4) Grzyby (4) Kreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy

Jadło i czytadło
Jarmuż 166

ostatnie 15 minut dodajemy pokrojony jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.   Koktajl z jarmużem: banany miksujemy z kilkoma liśćmi jarmużu i dodajemy sok z cytryny. Pasta z jarmużem na kanapki: kilka ugotowanych jajek miksujemy z jarmużem, dolewamy parę kropel oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Omlet z jarmużem: rozmieszać kilka jajek z posiekanym jarmużem

prawdziwe jedzenie
Spaghetti bolognese 202

Kuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta.  Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti bolognese. Jego odmian jest wiele, u nas w domu je się je według tego właśnie przepisu. Ostatnio przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-). Spaghetti bolognese

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz szczeciński 292

Jestem wielką fanką paprykarzu szczecińskiego (dziwne, wiem :)). Jednak mam wrażenie, że z roku na rok jego smak staje się coraz to gorszy. Obecna pasta w niczym nie przypomina tej, sprzed kilku lat. Postanowiłam zatem robić swój własny paprykarz. Jest zdecydowanie lepszy w smaku, bardziej doprawiony, a przede wszystkim „wiem, co jem”. Ilość porcji: Kilkanaście Czas przygotowania: 30 minut + czas potrzebny

Kolizje Smaków
Zupa miso z tofu, grzybami, wakame i szczypiorem 198

zupę miso. U nas będzie zupka na bogato. Na bogato, ale bardzo bardzo łatwa w przygotowaniu, bo większość polega na ułożeniu składników w miseczce. No i musicie mieć pastę miso … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
I know, it’s cheesy but I miss Polish farmer’s cheese. 179

able to buy the real thing once in a while, I would even put up with the angry lady who sold it and stare once again into a past that was happily forgotten. I am not sure if you know this, but you can make farmers cheese at home. In Poland we would make it from milk that naturally curdles

Food Polka
Tapenada, pasta z czarnych oliwek 144

świeżo mielony sól 1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na  suchej patelni.  2. Do miski wkładamy ząbek czosnku, wlewamy oliwę, dodajemy orzechy, oliwki i miksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki

Apetyczna babeczka
Warsztaty kulinarne - włoska pasta 138

miejscówek warsztatowych a poza tym zawsze tam jest wyborne jedzenie i doskonała atmosfera. Przeczytaj koniecznie co robiłam na warsztatach w Tortowni ! Niżej znajdziecie aż 4 przepisy na pyszne włoskie pasty i dużo zdjęć. Zapraszam! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Hummus 192

Pierwszy raz hummus jadłam na jakichś warsztatach. Tym razem postanowiłam przygotować go sama. Jednak zamiast gotowanej ciecierzycy użyłam takiej z puszki. Za to pastę tahini zrobiłam sama. Przepis znajdziecie TUTAJ . Przy okazji zrozumiałam, że muszę wykombinować lepszy sprzęt, bo mój blender prawie wyzionął ducha przy walce z hummusem.  Składniki: 2 puszki cieciorki 6 ząbków czosnku ok. 200 ml tahini

Pasja Smaku
Pasta cebulowo - pieczarkowa do kanapek, pizzy i czego tylko zapragniecie. 158

Wczoraj były cebularze , tajemnica żadna. Zostało mi sporo nadzienia, którego nie mogłem przecież wyrzucić i zużyłem je do kanapek. Tak sobie pomyślałem, że warto tej paście, którą śmiało mogę nazwać czatnejem, poświęcić osobnego posta. Do nadzienia: -8 cebul -sok pomidorowy z przetartych pomidorów -100ml śmietany 12% -dwie łyżki masła klarowanego -sól, pieprz -oregano -sos sojowy Masło topimy, pokrojone

BaRepas
Ciasto drożdżowe bez zasad 165

wyłączam. Tym samym robię inkubator dla drożdży. Mleko podgrzewam do momentu „miłe ciepełko w palec”. W miseczce rozcieram drożdże z 2 łyżkami cukru. Jak zacznie się robić lejąca pasta, dolewam pół szklanki ciepłego mleka i mieszam. Do mleka z drożdżami dodaję łyżkę mąki i szczyptę soli. Mieszam i wsadzam na 30 minut do piekarnika. Do dużej miski przesiewam około

ladykitchen
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 205

lekko się zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 144

źródłem potasu, kwasu foliowego, obniża cholesterol. Jeżeli chodzi o zastosowanie w kuchni, naprawdę jest mnóstwo możliwości. Można wymyślać, kombinować na wszelkie sposoby. Zielona soczewica najlepiej sprawdza się do farszów, past oraz jako składnik sałatek. Lubi różne dodatki wydaje mi się najbardziej czosnek, a mnie to pasuję :-)  Składniki na ciasto:  1/2 kg mąki pszennej  1 szklanka gorącej wody

pieprzny smaczek
Szarlotka z budyniową pianką 370

kruchy spód : 300 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła 3 żółtka 4 łyżki cukru  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany wanilia - cukier lub pasta Składniki na nadzienie jabłkowe : 1 kg jabłek 1 - 2 łyżki cukru 4 łyżki rodzynek 2 łyżki rumu Składniki na piankę budyniową 3  białka 120 g cukru - 3/4 szklanki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!