Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego(...)Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z makaronem. Smacznego! English version Hungarian pork tenderloin paprikash (4 servings) Ingredients: 170 g uncooked egg pasta 500 g pork tenderloin, trimmed and cut into 2 cm pieces salt and pepper 5 teaspoons olive oil or vegetable oil 1 big onion, chopped 1 bell pepper, chopped
karmelowylimonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki na marynatę po prostu wymieszaj ze sobą. Szaszłyki ( na ok. 20 sztuk ) : 1 kg piersi z kurczaka 1 świeży ananas 3 czerwone papryki 6 czerwonych cebul garść siekanej kolendry lub pietruszki patyczki do szaszłyków Piersi umyj i oczyść z błonek. Następnie pokrój w dużą kostkę. Wsyp(...)stanie się klarowny. Odstaw do wystudzenia. Sos najlepszy jest na drugi dzień. Jednak z powodzeniem można go podawać po przestudzeniu do temperatury pokojowej. Domowy ketchup: 500 ml pasty pomidorowej 1 cebula 1 mała papryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki cukru (najlepiej brązowego) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka nasion gorczycy ½ łyżeczki suszonego
Food Squarenogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak WYKONANIE .Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien(...)abbastanza umida che nessun problema dovrebbe dare la forma e non cadere a pezzi . Tutti gli ingredienti per una torta si combinano in una ciotola e impastare uniforme , pasta elastica . L'impasto non deve essere troppo difficile, così si può forse aggiungere un cucchiaio di panna . Torta lasciarlo per circa un'ora . Trascorso questo tempo , dividere l'impasto
w mojej kuchniziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)przynajmniej 6 godzin, do pełnego połączenia smaków. Tak przyrządzone ziemniaki podjemy po delikatnym ogrzaniu do temperatury otoczenia. Pasują idealnie do ryby – smażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu A 15-20 czarnych oliwek bez pestek
Karo in the KitchenSzykuje się parapetówka, imieniny męża, urodziny teściowej, chrzciny, komunia, a może po prostu mają wpaść znajomi z wizytą. I stajemy przed odwiecznym pytaniem – co zrobić
Mama z miastaDziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z
karmelowyPiersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka pieczone , sztuka - 100 gram - 155 kcal Antrykot Wołowy smażony , sztuka - 100 gram - 159 kcal Schab Pieczony bez tłuszczu - 100 gram - 174 kcal Dorsz po Grecku - 110 gram - 129 kcal Dorsz(...)Ziemniak gotowany , sztuka - 150 gram - 90 kcal 1500- 1524 KCAL DO ZJEDZENIA PRZEZ CAŁY DZIEŃ : **************************************************************** 1 Śniadanie - 350 kcal : BUŁKA KAJZERKA Z PASTĄ OWOCOWĄ: *********************************************************************** bułka kajzerka -50 g. 3 łyżki białego serka ziarnistego - 150 g. kiwi - 60 g. jabłko - 100 g. gruszka - 150 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń *************************************************** Kajzerkę smarujemy pastą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMakaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze
Jacob Tastessans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich Składniki: Papryki czerwone – 3 sztuki Papryczki chili (świeże) – 2 sztuki Orzechy włoskie – 1 szklanka Czosnek – 3 ząbki Oliwa z oliwek – 150 ml Miód(...)szalotki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki Sok z 1 limonki Czosnek
Kuchnia Bon Appetitwarzywach strączkowych, chociażby gigantes plaki czy Mujaddara . Grecy często podduszali je na oliwie z dodatkiem pomidorów , podobnie jak robili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie(...)mlecznych . Mleko łatwo się psuło, więc przerabiało się go na jogurt oraz ser, jedzony w małych ilościach do prawie wszystkich posiłków (np. na śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo
Chilli Czosnek i OliwaDziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie
karmelowyzastanawiałam się ani minuty, tym bardziej, że w tym roku moje kuchenne AGD zaczęły padać jak muchy, najpierw wysiadła mi szatkownica, potem padł ręczny blender, a ostatnio podczas robienia pasty paprykowej, mój kielichowy blender zaczął mieć problemy z jej zmiksowaniem, a robot w którym najczęściej wyrabiam ciasta drożdżowe i ubijam kremy też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo(...)krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)evaporates. When the pan is almost dry make a place on it and add the meat with the marinade, fry it constantly mixing. In the meantime prepare the rice pasta as it is said on the wrapping. I used the tagliatelle kind of rice noodles which has to be boiled for few minutes, but not all rice noodles require boiling
Martyna Cooksknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)evaporates. When the pan is almost dry make a place on it and add the meat with the marinade, fry it constantly mixing. In the meantime prepare the rice pasta as it is said on the wrapping. I used the tagliatelle kind of rice noodles which has to be boiled for few minutes, but not all rice noodles require boiling
Martyna Cooks