wszelkich postaciach świetnie służy jako tego rodzaju wehikuł, a w takiej postaci szczególnie! Tak, faszerowany bakłażan jest świetny i musicie go sobie zrobić :) Składniki: Bakłażany: 2 duże równe bakłażany 200 g mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1/2 żółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę 4 łyżki pokruszonego sera bałkańskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
zadanie-gotowanieWielkanoc nie może się obyć bez faszerowanych jajek Tym razem proponuję jajka napełnione masą łososiowo-jajeczno-chrzanową. Składniki: 6 jajek 100 g łososia szczypiorek dwie łyżki majonezu łyżeczka soku z cytryny łyżeczka chrzanu sól, pieprz ostra papryka Przygotowanie Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy je wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Żółtka rozcieramy z majonezem, chrzanem i sokiem
e-PrzepisyKulinarneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i warzywami. Zdrowe, wegetariańskie danie, które możemy podać na obiad, kolację lub spotkanie z rodziną
Marta GotujeAntipasti/antipasto są to tradycyjne włoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły te faszerowane papryczki w sklepach czy w restauracjach a gdy spróbowałam takiej z domowej produkcji zakochałam się w smaku! Świetne na przystawkę ale jako lekkie danie też super pasują. Wspaniałego aromatu nabrała oliwa - paprykowo(...)przyjdą niespodziewani goście to antipasti zamknięte w słoiku idealnie się sprawdzi zarówno na przystawkę jak i lekkie danie! Antipasti z papryczek i sera Składniki: ok 8 słodkich papryk pomidorowych ok 5 ostrych papryczek - wybieramy większe odmiany kostka sera feta kostka twarogu 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 całe ząbki czosnku ulubione zioła (u mnie tymianek) ok 250 ml oliwy
sierotka maRysia w kuchnizapraszam na pyszny schab, faszerowany śliwkami. Podany w towarzystwie innych suszonych owoców firmy HELIO. Składniki: 1,2 kg schabu b/k owoce suszone HELIO 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 ząbki
Gosia gotujeWspominałam już nie raz,że bakłażany to moja miłość. Tym razem propozycja na faszerowanego kurczakiem- użyłam tego co miałam w domu i wyszło pysznie i lekko - w sam raz na ciepłe dni. Składniki: 2 - 3 bakłażany 1 duża pierś kurczaka 1 cebula 1,5 czerwonej papryki 1 duży pomidor 1/2 pęczka natki pietruszki mozzarella bądź żółty
Niespełnione zdolności kulinarneFARSZEM Z AWOKADO Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie. Dla 6 osób Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 10 min. 6 jajek 3 dojrzałe awokado 4 łyżki majonezu 2 szczypty mielonej papryki 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku Odrobina soku z cytryny Sól, pieprz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzysmaki. Na świątecznym stole nie może zabraknąć jajek. Oto pierwsza jajeczna propozycja - jajka faszerowane musem z wędzonego łososia. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 50 g wędzonego łososia, drobno pokrojonego 150 g gęstego kremowego twarożku 2 łyżki gęstej śmietany ½ łyżeczki soku z cytryny szczypta słodkiej papryki i pieprzu Jajka przekroić na pół. Ułożyć na półmisku. Łososia, serek, śmietanę
Czerwień i błękitFaszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę
Kuchnia co dniaplacuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem z cukinii i ziemniaków Przetwory: Leczo z cukinii na zimę Sałatka z cukinii i papryki Cukinia waniliowa Pasztet z cukinii
Kuchnia domowa AniTak przyżądzona cukinia idealnie nadaje się na przytawkę lub jako dodatek do mięs. Tym farszem możemy nadziać również pieczarki, też są pyszne. Składniki: 4 cukinie 200
IMPRESJA SMAKUkoktajlowych 1 szkl. suchej kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól olej Do tego: jogurt naturalny posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, posyp miąższ solą i odłóż na ok 10min. 2. Suchy kuskus przesyp(...)Bakłażany obficie faszeruj orzechową kaszą, przekładając farsz ćwiartkami pomidorków koktajlowych ( ok.2 sztuki na 1 połówkę bakłażana) 7. Bakłażany umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, skrop delikatnie olejem z wierchu i oprósz solą i pieprzem- obłóż pozostałymi pomidorkami. 8. Całość zapiekaj przez 20min. w 180*C z termoobiegiem. 9. Wydrążony miąższ z bakłażanów przesiekaj i podsmaż z dodatkiem słodkiej papryki i sporej
Kuchnia w Słońcu Skąpanaktóre bardzo lubię, są pasty. Na blogu pojawił się już klasyczny mutabal , ajvar i zwykła pasta , natomiast dziś zapraszam Was na pastę z bakłażana z papryką. To pyszna wegańska pasta do smarowania chleba czy dodatek do grillowanych warzyw. Moją pastę dosyć mocno odparowałam, ale Wy zróbcie to wedle Waszego gustu. Parę słów o bakłażanie Bakłażan, oberżyna(...)arem zapiekany bakłażan z pęczakiem roladki z grillowanego bakłażana ajwar bakłażan faszerowany z mięsem roladki z bakłażana z kozim serkiem caponata pasta z bakłażana grillowane bakłażany z fetą tagliatelle z bakłażanem i adżiką ------------------------------------------------------------- Pasta z bakłażana Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 upieczone bakłażany 1 upieczona papryka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ocet
Kulinarne przygody Gatitydłuższego czasu chodził mi po głowie pomysł na faszerowane ogórki kiszone. Jako, że moje własne (nieskromnie wspominając - najlepsze! ;) ) zdążyły się ukisić, a i zawitał w nasze progi pewien znany redaktor, któremu od niedawna zawsze przygotowuję chilli con carne, powstała dzięki temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego(...)oraz paprykami i pieprzem. Mieszamy tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i smażymy przez kilka minut. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Na koniec, w głębokiej patelni z mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone
Kuchenna Kontrrewolucya