Ciasto drożdżowe x2 200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) średnia cebula 200 ml przecieru pomidorowego szklanka wody 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku 2 łyżki masła masła 2 łyżki oleju Przygotowanie: Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone i ciągle
Kuchnia Łukaszaznajdziecie W TYM MIEJSCU! Dodatki do dzisiejszej pizzy są mało skomplikowane i śródziemnomorskie -mąką ECO pszenna od Młyn Kopytowa -oliwa z oliwek -utarty ser -łosoś wędzony, pokrojony drobno -papryka marynowana, domowo Przygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki. Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny. Gotową pizzę
Z Kuchni Do Kuchnibyć mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla i smażymy bez tłuszczu. Dodajemy starty
My Chcemy Jeśćbrokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon, kawon, - psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka
IzaGotujepodałam tutaj przepis na chleb z trawą żubrową . Dziś proponuję upiec z nią szynkę. Składniki : mięso od szynki (kulka) 3 źdźbła trawy żubrowej 3-4 liście laurowe łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz mielony Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą kulką. Mięso polać
Weekendy w domu i ogrodziesosie serowym na szparagach podałam z kaszą owsianą i surówką z młodej kapusty z winegretem. Składniki: 3 filety z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, rozmaryn, suszony czosnek , sól i pieprz pęczek białych szparagów sól cukier, i pół szklanki mleka olej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki
Czerwień i błękitProporcje dla 3-4 osób Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 mango 1 łyżeczka czerwonej papryki 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Teriyaki sól morska olej do smażenia Wykonanie: Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym
Kulinarne przygody Gatityketchupu 1 ½ szklanki Dr Pepper ¼ szklanki octu z jabłek ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka masła 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki łagodnego chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować na średnim ogniu przez około 10-12 minut często mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić. Powinno nam wyjść
naRuszciesmaczny. 100 g pasztetu ma 71 kcal. Składniki: 800 g pieczarek 2 cebule czerstwa bułka kilka suszonych pomidorów 2 jajka łyżka oleju sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka wiórków masła papryka ostra łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie Pieczarki myjemy i kroimy na niezbyt drobne kawałki. Cebulę kroimy w półplastry. Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, po czym przekładamy do miski. Bułkę moczymy
e-PrzepisyKulinarnepoczytacie w TYM poście :) Risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado jest daniem wegańskim , a skład przedstawia się następująco: soczewica 26%, kasza jęczmienna 24%, papryka czerwona 22%, awokado 12%, por 7%, czosnek 2%, pestki z dyni 2%, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka pietruszki, oregano, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól morska. Danie to dostępne
Zdrowie na języku :Psuszonej, niemielonej włoszczyzny (u mnie firmy Kucharek ); 4 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonego lubczyku; 1 płaska łyżeczka kurkumy; 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki; 2 łyżeczki suszonej cebuli . Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w młynku robota kuchennego lub w przystawce/pojemniku blendera z nożem do rozdrabniania lub w malakserze lub w młynku do kawy i zmielić
Gospodyni Miejskarady, bo są bardzo sycące. Składniki (na ok 8 dużych kotletów): woreczek kaszy jaglanej (100 g) ok 300 g brokuła 2 ząbki czosnku 2 łyżki sezamu jajko sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie trochę dłużej niż podaje instrukcja na opakowaniu, aby się lekko rozgotowała. Brokuła również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem
e-PrzepisyKulinarneprzyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo mielony łyżka mąki łyżka masła Wykonanie: Boczek myjemy, kroimy w grubsze plastry posypujemy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy przyprawiony
kgwjanczewotrzecim razem po 23 minutach grillowania. Czego użyłem? -kawałki karkówki, grubość około 2,5-3cm Marynata: -sól jodowana trzy duże szczypty -cebula posiekana łyżeczka -tymianek świeży posiekany łyżeczka -papryka słodka wędzona łyżeczka -czosnek staropolski dwie szczypty -dwie szczypty cukru brązowego -pieprz cytrynowy dwie szczypty -rozmaryn posiekany łyżeczka -cząber dwie szczypty -majeranek dwie szczypty -oliwa 4-5 łyżek -szklanka piwa
BaRepaszielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 ugotowanych przepiórczych jajek 5 pomidorków koktajlowych listki rukoli olej kujawski ze smakiem papryka ostra, pomidory, bazylia sól morska pieprz Ze szparagów odłamujemy końcówki. To najprostszy sposób na pozbycie się stwardniałej końcówki. Szparag dobrze wie, w którym miejscu powinien się złamać :-). Następnie szparag algo gotujemy
Kulinarne przygody Gatity