razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę tylko, tak maksymalnie z 5 minut. Potem odlać i poczekać aż wystygną. Następnie obtoczę je w granulowanym czosnku, słodkiej papryce i chili i usmażę na patelni. Powinno wyjść dobrze. Ale będzie też deser! Właśnie jestem w trakcie robienia słodkich bułek z nadzieniem z marmolady mandarynkowej! A za mąkę na bułki
Marder&Marder Manufacturewtedy do kitu wszystko będzie. Czosnek ma być złocisty, a nie przypalono-brązowy. Ważna rzecz: nie dajemy pieprzu. Generalnie zasada we włoskiej kuchni jest taka: albo pieprz, albo pikantna papryka. I nie posypujemy serem. Sera nie ma. Tak naprawdę natki też nie dajemy, ale o tym pisałem już wcześniej :) A tak naprawdę to nie powinno być chili tylko włoska papryczka
Marder&Marder Manufacturebędzie nam potrzebne oprócz kurczaka? Marynata: 2 łyżki miodu 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku pół szklanki oliwy z oliwek Czosnek wycisnąć praską i zmieszać z resztą składników. Marynatę robimy w dużej misce i wkładamy do tej miski
Marder&Marder Manufacturerozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu sobie nie żałujmy
Marder&Marder Manufacturewątróbki drobiowej 2 średnie cebule 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki masła 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku 125 ml wody po gotowaniu mięsa Łopatkę mielimy, wrzucamy na wrzątek i parzymy (gotujemy na minimalnym ogniu) razem
Marder&Marder ManufactureNiedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z papryką i fetą, a teraz na słodko, z żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne. Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :) I tak samo jak wcześniej przepis
Marder&Marder Manufactureznacząco wpływa na efekt wizualny na talerzu. Równomiernie pokrywa mięso, nadając mu apetyczny, rumiany kolor i pozostawia widoczne kawałki przypraw - została skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa z majerankiem, papryką i czosnkiem oraz dodatkiem cebuli, imbiru i tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać
Marder&Marder Manufacturesię różnić. Wspólna cecha jest jedna: to pikantna przyprawa. Ja starałem się skomponować dla was jednocześnie łatwą do przygotowania i bogatą w smak i aromaty przyprawę. 15 łyżeczek słodkiej papryki w proszku 3 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku 3 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki białego pieprzu 3 łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżeczki suszonych płatków cebuli
Marder&Marder ManufactureMimo, że sama nie jadła. golonka (ilość wedle gustu) 2-3 cebule (na 1-2 golonki) 1 piwo Na marynatę: 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka papryki w proszku duża szczypta pieprzu kajeńskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 łyżki oleju sól, pieprz Nacinamy skórę na golonce w kratkę bardzo ostrym nożem. Robimy marynatę: wszystkie
Marder&Marder Manufactureproste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy i osuszamy
Marder&Marder Manufacturezwlekając dłużej daję wam przepis. 2 kg schabu 300 g suszonych śliwek Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 solidna łyżka miodu 10 łyżek oliwy z oliwek Schab myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość, robimy w schabie otwór i napychamy
Marder&Marder ManufacturePotrzebujemy: 5 ostrych papryczek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek imbiru 200 g cukru 125 ml octu (0,5 szklanki) 375 ml wody (1,5 szklanki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Papryczki, czosnek i imbir miksujemy w blenderze, tak aby pozostały małe kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem, octem, solą
Marder&Marder Manufacturewielkości śródręcza) 1/3 szklanki + 2 łyżki mleka kokosowego 1,5 łyżki soku z limonki 3 łyżeczki masła orzechowego 1/2 łyżeczki przyprawy curry (bez soli) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion
Fill The Bowldobrego ciasta naeśnikowego" ;) Farsz szpinakowy- na rozgrzanym maśle podsmażyć 2 łyżki mąki i dodać pół kg szpinaku rozmrożonego. Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp). Szpinak bardzo dobrze smakuje w połaczeniu z serem feta (nie jest to konieczne). Przekładać naleśniki szpinakiem, który posypać żółtym startym serem. Torcik zapiec w piekarniku przez
ChilliJemygrzybowy to bardzo fajny dodatek smakowy :) Składniki: Ziemniaki pozostałe po ugotowaniu (osolone) 1 jajko mąka pszenna ok 20dag grzybów suszonych cebula łyżka mąki przyprawy(oregano, sól, pieprz, papryka ostra) natka pietruszki, 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki przekładamy przez praskę (jeżeli jej nie posiadamy, to można je dokładnie ugnieść widelcem na gładką masę). Równo wykładamy w misce, przekrajamy nożem
ChilliJemy