ząbki czosnku garść listków bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki cukru (jeśli pomidory są kwaskowe) odrobina płatków chili lub mielonej ostrej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1-2 kulki mozzarelli WYKONANIE: Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie pomidory natnij od dołu lekko na krzyż i sparz
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 4 udka kurczaka po szczypcie papryki słodkiej, tymianku kurkumy, bazylii, sól, pieprz świeżo mielony 1 dużą cebulę tłuszcz do smażenia 2 kg ziemniaków 1 łyżkę oregano 1 łyżeczkę rozmarynu sól do smaku olej do smażenia 1 opakowanie mrożonki warzywnej 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu
kgwjanczewoSKŁADNIKI 2 filety z kurczaka garść bazylii ( ja dałam kolorową) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka estragonu pieprz sól sezam kolorowy 1 jajko SOS: 150 g boczku wędzonego 1 łyżka masła chlust wina Filety posolić i obsypać przyprawami, ale tylko od wewnątrz, nałożyć kolorową bazylię i zwinąć. Roladki obtoczyć w jajku
harrisazrobić, ale po swojemu :) Bardzo prosty i szybki do zrobienia, nie licząc czasu pieczenia. Składniki: - 1 kalafior, - 3 łyżki musztardy, - 3 łyżki oleju, - 1 ząbek czosnku, - sól, papryka wędzona. Wykonanie: Odciąć z kalafiora liście i końcówkę nóżki. Wymieszać składniki marynaty, natrzeć nią kalafiora (bez spodu), ułożyć go na natłuszczonej blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg). Piec
Co na wege obiad?przestudzić, wyjąć listek i gałązkę rozmarynu Włożyć do blendera masę z gruszką i cebulą, dołożyć orzechy, dosypać zmielone siemię lniane- zmiksować Całość doprawić świeżym czarnym pieprzem, solą, maggi, ostrą papryką, dodałam 2 jajka i ponownie wymieszałam Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piekłam w 180 C* przez około
Proste Potrawybakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec w 200*C, przez około 30 minut, aż skórka pomarszczy się. Przekroić na pół i łyżeczką wydrążyć miąższ. Przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki
Chocolate Muffin Blogbycze porcje): 2 średnie cukinie 4- 5 małych patisonów 3-5 marchewek 2-3 kilka cebule około pół kilograma bobu 10 śliwek suszonych śliwek przyprawy: po łyżeczce: soli, słodkiej papryki, pieprzu i 1 lub dwie łyżki ciemnego sosu sojowego Przygotowanie: wszystkie warzywa umyć, marchewki obrać, cukinie i patisony pokroić w kostkę razem ze skórką, marchewki w plasterki Do dużego garnka
greenscarfFougasses to cienkie chlebki o charakterystycznym kształcie. Tak zwane „chlebowe liście”. Do ciasta można dodać, np. oliwki, paprykę czy cebulę. Ja zrobiłam bez dodatków. Serdecznie polecam wypróbować!! Składniki: 10 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania 10 g soli 350 g wody Przygotowanie: 1. Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, sól oraz wodę. Składniki wyrobić
Nastoletnie Wypiekanieśrednich pieczarek - 7 suszonych pomidorów z zalewy - 1-2 łyżki oliwy - świeże zioła ( ja użyłam tymianek, oregano, majeranek) - suszone zioła ( ja użyłam majeranek, czosnek, pieprz, ostrą paprykę) - sos sojowy do smaku - słonecznik do posypania na wierzch (opcjonalnie) Przygotowanie : Fasole ugotować, zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze razem z pieczarkami, cebulą i pomidorami, doprawić do smaku
zdrowa vege kuchniałyżeczkę suszonego tymianku) Marynata 1/3 szklanki oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do grilla 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (lub innej przyprawy do mięs) 0,5 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu czosnkowego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich lub innej mieszanki ziół 2 liście laurowe 3 ziela angielskie
Rozpustne gotowaniewieprzowiny np. szynki 2 cebule pokrojone w kosteczkę 1 łyżka majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżka kminku mielonego (ewentualnie całego, ale uważam, że mielony bardziej się sprawdza) 1 łyżka papryki słodkiej 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry przyprawa uniwersalna typu vegeta śmietana 18% do zup i sosów- około
Rozpustne gotowanierosołu lub z innej zupy(ja użyłam wieprzowiny, ale może być również drób) 2 duże cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej typu vegeta sól pieprz olej Farsz. Cebule obieramy, drobniutko siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielimy, dodajemy połowę usmażonej cebulki
Rozpustne gotowaniestrony z farszem, a kończąc na stronie z jajkiem. Każdą roladę dzielimy na 5-6 cm kawałki, smarujemy jajkiem i układamy na wyłożonej papierem blasze. Możemy posypać kminkiem, majerankiem, papryką słodką, solą gruboziarnistą lub innymi ziołami. Gdy wyrosną pieczemy na rumiano w temperaturze 180 stopni
Rozpustne gotowanieprzekładamy do metalowej lub szklanej, zamykanej miski i trzymamy w cieple np.w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni C. Przed podaniem przekładamy na półmiski ozdobione np, liśćmi sałaty, rzodkiewkami, papryką, czy pomidorkami koktajlowymi. Polecam
Rozpustne gotowaniepieczony 1,2 kg karczku (chudego) 4-5 ząbków czosnku 0,5 łyżeczki soli 100 ml oleju 1 łyżeczka przyprawy do mięs 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. W mięsie ostrym nożem robimy nakłucia, w które wciskamy czosnek. W misce mieszamy
Rozpustne gotowanie