przepis i zdjęcie. Do wygrania są dwie nagrody: - zestaw czterech garnków emaliowanych w kolorze zielonym ( garnki nadają się do używania na wszystkich rodzajach kuchenek) i paczka zawierająca zestaw 18 mrożonych produktów marki Poltino - zestaw 18 mrożonych produktów marki Poltino Zdjęcie produktów Poltino jest zdjęciem poglądowym i Fundator zastrzega sobie prawo do możliwości wymiany niektórych produktów. Konkurs trwa
Kulinarne przygody Gatitygranatów, okazał się strzałem w dziesiątkę. Całość podałam na świeżych liściach szpinaku w dużej ilości oliwy z oliwek. Przepis zdecydowanie wart zapisania i zrobienia! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 1 paczka Mrs. Śledziowa z brzoskwinią i żurawiną - SEKO - 7 łyżek oliwy z oliwek - 1/4 cebuli czerwonej - 3 garstki liści szpinaku - 1/2 ziaren z dużego granata - 2 łyżki świeżej natki pietruszki
SMYKWKUCHNISernik z malinami nie dość, że jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek
To co kochamsztuk: • 125 g masła • 1 szklanka mąki pszennej • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 cukier waniliowy • 1 jajko • 1 paczka płatków czekoladowych 80 g • 100 g skórki pomarańczowej Wykonanie: • Połączyć suche składniki. • Masło zetrzeć na tarce, dodać do mąki razem z jajkiem i zagnieść ciasto. • Podzielić
To co kochamroku – Tłusty Czwartek. W związku z tym u nas też tłusto i słodko – faworki, potocznie zwane chrustem! Właściwie powinny być również pączki, ale robiłam je tylko raz w życiu i jeszcze nie „dorosłam” do nich ponownie. Może za rok. Składniki: • 1/2 szklanki żółtek, u mnie
To co kochamwiększości zachodnich krajów „tłusty” jest wtorek, a nie czwartek, na co wskazuje nawet francuska nazwa Mardi Gras , dosłownie Tłusty Wtorek . Typową wtorkową potrawą są natomiast nie pączki, lecz naleśniki. Jadają je wtedy Brytyjczycy, Irlandczycy, Kanadyjczycy, Australijczycy i Nowozelandczycy. Według tradycji smażone są po to, by pozbyć się przed Wielkim Postem takich składników jak jajka, mleko
To co kochamnocy. A tu rano taka niespodzianka! Moje największe zdumienie w życiu! Składniki: • 1 kg mąki • 1 szklanka otrąb orkiszowych • 1 szklanka siemienia lnianego • 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soli • 1 kostka drożdży 100 g • 4 szklanki letniej wody Wykonanie: • Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru
To co kochamprzepisu mojej siostry Anyi z Chicago i wzorowałam się na nim. Bardzo smaczna przekąska, szczególnie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Składniki: • 2 paczki naczosów paprykowych • 150 g sera żółtego • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Pasta fasolowa • 2 puszki fasoli • 2 łyżki pikantnego keczupu • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz
To co kochamobiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego • 200 g masła • płatki migdałowe do dekoracji • 2 paczki migdałów w czekoladzie • 1/4 tabliczki czekolady Wykonanie: • Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. • Wystudzić i lekko ciepłe utrzeć z miękkim masłem. • Przełożyć wafle, zawinąć
To co kochamkilkanaście koktajlowych • 1 puszka fasoli czerwonej • 5-6 ogórków konserwowych • 1 duży jogurt grecki • 3 czubate łyżki majonezu • sól, pieprz • 3 łyżki keczupu • przyprawa do burritos • 1 paczka czipsów – tortilla kukurydziana Wykonanie: • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do burritos, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. • Usmażyć na oleju
To co kochamtruskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek 100 g • laska kory cynamonu • kilka goździków • 1 litr wódki • 1 litr spirytusu • 1 kg cukru Wykonanie: • W dużym słoju szklanym lub gąsiorze układać owoce sezonowe. Wsypujemy umyte
To co kochamdojrzałego awokado i zielonego groszku. Zapewniam, że smakuje tak, jak wygląda! Składniki: • 1 szklanka ryżu, u mnie brązowy • 2 małe, dojrzałe awokado lub 1 duże • 1 paczka mrożonego groszku zielonego • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • kilka listków bazylii • 5 jajek • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż brązowy wypłukać i gotować
To co kocham