pączki domowe - 1142 przepisów (strona:64/77)

Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką 125

Wszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I

Zasmakuj Kuchni
Drożdżówki Z Herbatą Matcha, Konfiturą Figową i Malinami 141

To był zielony dzień. Tak jakoś samo tak wyszło. Uwielbiam herbatę Matcha, więc to normalne, że sypałabym ją do wszystkiego. Jednak Matcha ma specyficzny smak i

Blondynka Gotuje
Mhmmm… Ciasto 3 BIT… najlepsze… – duża blacha 3254

karpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 125 g masła 4 jaja 4 płaskie łyżki mąki pszennej 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej 600 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru(...)kroić i serwować :) Ciasto przechowujemy w lodówce. Nam najlepiej smakuje takie prosto z lodówki (czyli nie ogrzane do temperatury pokojowej). Smacznego!   Moje uwagi: W sprzedaży można dostać dużą paczkę herbatników o wadze 1 kg (jest tam 5 paczek po 200 g) oraz śmietankę 36% o pojemności 1 litra. Do powyższego ciasta potrzebujemy również kupić 2 puszki kajmaku o wadze

Moja Delicja
Krajanki Winiary - kampania Rekomenduj.to 136

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Nowa kampania, nowe wyzwania i super produkty do testowania. Zaczęłam testowanie nowych produktów: a mianowicie krajanek warzywnych marki Winiary , dzięki Rekomenduj.to Paczka ambasadora prezentowała się tak : Zawierała: 5 krajanek warzywnych 5 krajanek ogórkowych 5 krajanek buraczkowych ściereczka ulotki przewodnik ambasadora Saszetki do testowania szybko się rozeszły, chętnych nie brakowało. Ja sama zostawiłam(...)gotujemy do miękkości, następnie dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Gotowe. Według naszych opinii najsmaczniejsza okazała się krajanka buraczkowa. Jej smak był najbardziej zbliżony do   aromatu domowej zupy. Zajadali się nią i duzi i mali. Krajanka warzywna do kapuśniaku równie smaczna. Dobór ziół w koncentracie okazał się strzałem w dziesiątkę. Dodatek koncentratu pomidorowego niecodzienny, ale wkomponował się

kulinarnyswiatdomi
Nieprzepisowo #3 Powiedz mi co jesz, a powiem Ci czy spać będziesz 196

wiedziałam, tak nie spał(am) przez moją głupotę i łakomstwo.  "Ma się Pani cieszyć macierzyństwem, a nie umartwiać"- tak oto podsumowała pani doktor dietę matki karmiącej podczas domowej wizyty. Jedno trzeba przyznać, początki ćwiczą silną wolę matki. Zwłaszcza po takim rozpasaniu, jakiemu dałam upust, będąc w ciąży. Ale jak się chciało karmić cycem, to buzia w dzióbek(...)się rozumie samo przez się!***Poniżej przykładowe menu, wykombinowane z tego, co aktualnie "wolno" mi jeść. Póki co sztywno trzymam się wytycznych położnej i lekarza. Chociaż ochota na pączka jest zawsze ;)Śniadaniowo Pamiętacie Grzanki przyszłej mamki? Jeśli boicie się na początek spożywać ryby, akurat łosoś należy do tych "bezpiecznych", żaden problem podmienić go na plaster wędliny.Obiadowo Młode ziemniaki

bastalena
MINI TORCIKI ŚMIETANOWO-MALINOWE 273

ponieść wyobraźni 😀 Jeśli nie zużyliśmy całego nadzienia, wystarczy go zamknąć i włożyć do lodówki. Powiem szczerze, że początkowo byłam bardzo sceptycznie nastawiona do gotowych kremów cukierniczych. Zawsze przygotowywałam swoje domowe nadzienia, gdyż te gotowe kojarzyły mi się ze sztucznym smakiem i były dla mnie zbyt słodkie. A tu niespodzianka...malinowe nadzienie Lauretta naprawdę smakuje malinami, a nie sztucznymi aromatami(...)ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę razem z cukrem pudrem do momentu, aż masa będzie sztywna. Torciki: Z biszkoptu wycinamy kółka o średnicy około 10 cm, za pomocą wykrawacza, np. do pączków lub szklanki. Powinno wyjść 9 kółek na 3 torciki.  Na pierwszym blacie rozsmarowuje odrobinę masy śmietanowej, a następnie robimy rozetki z nadzienia malinowego. Przykrywamy drugim biszkoptem, na którym również

Kuchnia MagdaLeny
Pomidory z mozzarellą i pesto 174

Pomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy tort Hawana babci Basi ! 267

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu . Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz Na Dzień Matki , przygotowałam szczególne ciasto dla moich Kochanych Dzieci, które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami(...)przypraw CYKORIA, sok z cytryny, 1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny ) Ponadto : –na poncz – 75 ml wody i sok z cytryny. -na dekorację boków : ok. pół paczki płatków migdałowych + trochę masła, ( może być klarowane lub zwykłe ) Żelatynę Cykoria wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej I POZOSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA OK. 10 MIN.   W tym czasie miksujemy schłodzoną śmietanę kremówkę

Pysznosci Babci Basi
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 134

Zdarza się tak, że ma się ochotę na coś z tzw. pierwszych stronic gazet. Czas świąt i rodzinnych spotkań mobilizuje po dwakroć do spełnienia się w

Karczma Honorietty
Najlepsze Faworki 118

smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi guru od kuchni, to wiemy. Na początku faworki były ciężkie i tłuste, jednak od czego są niezawodne gospodynie domowe? Kombinowały, próbowały i tak oto mamy cudownie kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek(...)mniejsze. Na środku każdego paska robimy nacięcie nożem wzdłuż. Przez to nacięcie przewlekamy jeden koniec faworka na drugą stronę. Rozgrzewamy olej do 180 stopni. I tak jak przy pączkach, przyda nam się termometr i duży garnek lub frytownica. Faworki smażymy partiami. Szybko rosną i robią się pęcherzyki powietrza, więc nie oddalamy się na ploty. Wystarczy im dosłownie pół minuty

ladykitchen
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 271

Dunn nauczy nas później zrobić egzotyczny bukiet z kwiatów ćmówki i storczykiem bambusowym, a całość udekorowana liśćmi ormiańskiego buraka, nasturcji oraz różowymi jagodami! Nauczymy się również tworzenia róży tradycyjnej, pączka róży, gerbery czy białego goździka.  Przechodzimy w końcu do następnego działu - dekoracje cukiernicze dla zaawansowanych! Tu tworzymy desenie z lukru plastycznego - różyczki, szachownica, trójkątne paski z dwustronnego lukru, prążki(...)słodki bufet! Znajdziemy tu przepisy na ciasteczkowe lizaki z białą czekoladą, ciasteczkowe lizaki o smaku truskawkowo-czekoladowym, podstawowy przepis na sernik i różne jego warianty, trójwarstwowy mus czekoladowy, domowy mus czekoladowy oraz kieliszki szampana o smaku truskawki i białej czekolady.  Są też przydatne informacje o projektowaniu i produkcji tortów weselnych  - jak dbać o odpowiedni dobór składników, jak wycenić

Plate of Joy
Potrójnie czekoladowe doughnuts (donuts) 108

Wojna o najlepsze wyroby czekoladowe trwa, dziś trudno precyzyjnie określić, który kraj wyrabia najlepszą czekoladę. To prawda, że Szwajcaria, Belgia i Francja szczycą się długą tradycją

Słodki Kompromis
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 184

dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki.  Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)rozgrzanym olejem. Racuszki smażyć z obu stron na średnio rozgrzanej patelni. Racuchy podać na ciepło z konfiturami lub posypane cukrem pudrem. Smacznego Ruchanki Kociewskie na innych blogach: Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu

Codziennik Kuchenny
Wietnamskie przysmaki i menu dla pupila - Stacja Street Food 121

W jedzeniu kocham to, że może przenieść mnie w dowolne miejsce na Ziemi bez potrzeby ruszania się poza moją ukochaną Łódź. I tak tym razem było

Cooking Monster
Gulab Jamun 148

Będąc w indyjskiej restauracji spróbowałam deseru o nazwie "Gulab Jamun". Zapragnęłam zrobić sobie taki sam deser w domowym zaciszu. Wyszło pysznie! Przepis ten to zlepek różnych zasłyszanych składników. Po zaciągnięciu rady jednego z zaprzyjaźnionego hindusa, dowiedziałam się, że oni w ogóle nie trudzą się robieniem gulab jamun, tylko kupują gotowe ;) Jeśli macie dostęp do oryginalnych indyjskich specjałów jak masło(...)będą miały ładny brązowy kolor, należy je co chwilę obracać, tak aby dokładnie się usmażyły z każdej strony (proces smażenia jest podobny do smażenia mini pączków). Od razu po usmażeniu wrzucamy gulab jamun do przygotowanego wcześniej ciepłego syropu. Pozostawiamy je w syropie na ok. godzinę. Po tym czasie zwiększą swoją objętość i są gotowe do pałaszowania. Podajemy

Emcia Pichci