dyni dodany do ciasta drożdżowego sprawia, że nabiera ono delikatnego żółtego koloru! Lato na talerzu! Ps. Konkurs ten organizowany jest wraz z marką MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA – producentem przepysznych, domowych wyrobów prosto do Twojej spiżarni. http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 650 g * mleko(...)minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. ( Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę mleka. Jeśli za rzadkie – więcej mąki). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu wałkujemy, wycinamy „pączki”, smarujemy żółtkiem, pieczemy ok. 13 minut w 180C. W trakcie pieczenia posypujemy kruszonką. KREM KARPATKOWY: 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Pozostałe mleko miksujemy z jajkiem, żółtkami
Ostra na Słodkozdrowej, naturalnej kuchni i za każdym razem spełniają moje oczekiwania. Śmiało mogę polecić Wam SYMBIO, jest to rzetelna i godna zaufania firma. W ramach współpracy otrzymałam od nich paczkę z produktami do wykorzystania w moich przepisach. Uwierzcie mi, że nigdy nie reklamowałabym firmy, z której produktów nie korzystam, które nie są zdrowe i zawierają chemię. Jak już wspominałam w poprzednich(...)dynię taką miłością jak ja i będziecie cieszyć się natłokiem przepisów z jej użyciem. Przepis na 3 porcje. Składniki: - 3 małe dynie Hokkaido - 500ml bulionu (500ml wody+2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 100g ekologicznej komosy ryżowej czarnej SYMBIO - 100g soczewicy czerwonej - 100g szpinaku - 2 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka oleju kokosowego - papryka słodka
Be Fit Be StrongTłusty Czwartek kusi.... mała rozpusta w ten dzień jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dodając do tych mądrości to, że są domowe - nie można się ich dodatkowo oprzeć! Na samą myśl wydają się trudne i czasochłonne. Jednak połączenie wszystkich składników i pozytywne nastawienie, że Tłusty Czwartek w kuchni należy do nas motywuje:) - przynajmniej mnie. Gdy po raz pierwszy je zrobiłam zaniosłam(...)wanilinowym, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę marmolady, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor, posyp cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj KuchniFajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia...i co najważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence...Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki.. 5 jajek 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru(...)utrzeć z margaryną. na krem II: 250 g margaryny 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao paczka okrągłych biszkoptów Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej
Moje domowe kucharzenieNiedzielne popołudnie = pyszne, domowe ciasto plus dobra kawa. Zachęcam do wypróbowania przepisu! :) Wuzetka Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki Ciasto: ½ paczki margaryny 2 jajka 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki 2 łyżki dżemu 2 łyżki kakao 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: 1 masło roślinne 1 szklanka cukru pudru
Smaki Nataliiskładniki na biszkopt jasny: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 5 jajek (oddzielone żółtka od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta
Domowy Smak Jedzenialubiłam zapach lawendy, dlatego w tym roku często eksperymentuję z jej…smakiem! Dodaję ją do deserów, moich serników, często używam lawendowego miodu, a ostatnio z dodatkiem lawendy kręcę domowe kremy i masła do ciała. Tym razem ze sklepowej półki zdjęłam brzoskwiniowy dżem z lawendą firmy Łowicz. Lawenda jest wyczuwalna w konfiturze, lecz nie dominuje smakowo. Pomyślałam, że drożdżóki, które(...)pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy
Raj dla PodniebieniaBardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam
Kuchnia domowa Anirzecze hasło reklamowe zwyczajnie zakochać się w gotowaniu. Na czym to polega? Sprawa jest bardzo prosta. Wchodzimy na stronę mrchef.pl , wybieramy ilość głodomorów w naszym gospodarstwie domowym, ilość dni, w jakie chcemy wcielić się w MrChefa we własnej kuchni oraz preferowaną opcję kulinarną dla mięso - lub roślinożerców. Następnie z noktowizorem w ręku oczekujemy na przyjście kuriera, który dostarczy(...)czas. Koniec z szukaniem idealnego przepisu (mam nadzieję, że ja jako bloger nie stracę przez to pracy!), bieganiem po sklepach i odmierzaniem składników wedle skrzętnie spisanych receptur. Wystarczy zamówić paczkę przez internet, poczekać cierpliwie na kuriera i gotować! Czyż to nie wspaniałe? Nawet ja, miłośnik biegania z dwustronicowym papirusem po targu to doceniam. Opcja gotowania z MrChefem jest w dodatku
Food SquareWypiekanie na śniadanie tym razem ciut inne niż zwykle......Małgosia nie zaproponowała żadnego wypieku, ale dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek
Moje domowe kucharzenieprostu smaczna domowa wędlinka :) Najlepsza jaką do tej pory robiłam z szynkowara. Po prostu pycha ! Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu Zalewa: 1,5 litra wody 2 łyżki soli peklowej 6-8 kulek pieprzu 6-8 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się. 4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru. 5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki
Gotowanie...to proste !Łatwa szarlotka z kisielem , bardzo prosta i dosyć szybka do przygotowania, z pysznym, chrupiącym kruchym ciastem. Tą szarlotką upiecze każdy, nawet początkujący kucharz. Taką szarlotkę piekę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękitkami H (wnusia babci) Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie ) Przepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu. Mufinki są bardzo łatwe do przygotowania(...)wyłożyć papilotkami i do 2/3 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie uzależnił
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJednym z moich hobby jest miejskie ogrodnictwo. Mam rośliny na parapecie i na balkonie, gdy tylko robi się ciepło. Kiedy jest jeszcze zimno mam domową szklarnię hydroponiczną Green Farm – moje pierwsze zbiory ziół opisałam tutaj . Latem jestem działkowcem na mojej podwarszawskiej działkowej farmie. Ponieważ jednak rośliny nie rosną mi same – trzeba je podlewać i dbać o nie, staram(...)sałatek. mniszek – można z niego zrobić wino mniszkowe ogórecznik – pięknie dekoruje nasze sałatki i dania róża – woda różana nadaje wyjątkowego smaku deserom a konfitura to najlepszy dodatek do pączków rumianek – moja ulubiona herbatka Dekorowanie dań kwiatami jest coraz bardziej popularne. Chociaż nie wszyscy uważają, że to w dobrym guście, to na wiosnę można wszystko. Kiedy mamy cieszyć się kolorami
Ugotowane pozamiatanejajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka 80ml oleju 1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczki szczypta soli Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem na puszysta masę. Dodać proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć jogurty i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu dolać(...)schłodzeniu w lodówce lub na balkonie - przy obecnej pogodzie szafka balkonowa się tu wyśmienicie sprawdzi :) Dopiero wtedy sugeruję go kroić. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkosz MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowa PIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babka Wielkanocna RÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek Wielkanocny Kurczak
Grunt to przepis!