orzechy - 16941 przepisów (strona:919/1130)

Kluski śląskie buraczane 132

mnie mniej więcej ilośc łyżek wyszła taka jak w składnikach )Dodac z powrotem odłożoną częśc masy ziemniaczano-buraczanej i wyrobic gładkie ciasto. Dłońmi opruszonymi mąką formowac kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczac je lekko i kciukiem wyciskac zagłębienie.Kluski wrzucac na osolony wrzątek , zamieszac , gotowac minutę od momentu wypłynięcia. Wyjąc łyzką cedzakową , okrasic tłuszczem z cebulką i podawac z surówką

Słodkości i nie tylko
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 188

szkl. mąki pszennej  100 g  cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie

Słodkości i nie tylko
Ciasto kajmakowe 450

piekarnika , odstawiamy na 3 minuty i ostrożnie wyjmujemy z formy. W taki sam spoósb przygotowujemy ciasto ciemne.Puszkę kajmaku rozgrzewamy w garnuszku i dodajemy  polowę uprażonych , posiekanych orzechów ( 100 g). Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto ciemne, na masę kładziemy ciasto jasne i na wierzch bita śmietana  ubita z 2 łyżkami cukru pudru i posypujemy orzeszkami , które

Słodkości i nie tylko
Ciasto "Popapraniec" 1157

pudrem. Przetnij ciasto wzdłuż na pół , nasącz dowolnym alkoholem ( np. rumem), posmaruj połową masy , przykryj drugim krążkiem i znów nasącz. Wierzch posmruj resztą masy . Udekoruj polewą czekoladową i pokruszonymi orzechami. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pulchne pierniczki 266

miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu , robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego , po czym układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy . Jeśli chcemy nadziać konfiturą to zagrzewamy 2 szklanki marmolady np. morelowej , dolewamy do niej 3 łyżki rumu i za pomocą szprycy

Słodkości i nie tylko
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 425

klika kropel zapachu migdałowego  Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania:Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy

Słodkości i nie tylko
Babka migdałowo-czekoladowa 156

święta .Czas pieczenia : 50- 60 minutTemp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo (Polewa czekoladowa) 50 g czekolady deserowej 50 ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Śmietankę ubić

Słodkości i nie tylko
Mini muffinki sprzątaczki 105

właśnie opisałam je po namyśle. Powstały gdy robiłam przegląd szafki i lodówki - tu resztka powideł z słoiku, w drugim troszkę duszonych jabłek, w pojemniczku kilka łyżeczek mielonych orzechów, napoczęta śmietana . . . Wyciągnęłam wszystko na blat kuchenny i po chwili już mieszałam ciasto :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Schabowy na zielono 188

tartej, to klasyk i żelazna pozycja polskiej kuchni. Prawie wszyscy je lubią. Zwykle też właśnie takie, zwyczajne, robię. Ale nie zawsze panieruję je w bułeczce - czasami zastępuję ją zmielonymi orzechami, otrębami czy ziarnami np. słonecznika.Jeśli jednak ktoś będzie upierał się przy bułce to ją też można "wzbogacić" dodając trochę startego parmezanu albo ziół. Dzisiaj będzie właśnie taka

Smaczna Pyza
Bułeczki z otrębami 144

lepsze nic sklepowa wata. Jeśli jeszcze sami ich nie piekliście to najwyższa pora spróbować :) Znajdziecie u mnie przepisy na różne rodzaje -bułeczki pszenne z sezamem , bułeczki orkiszowe z orzechami , bułeczki z parmezanem i cebulką , bułeczki ziołowo - czosnkowe , czy  bułeczki murarki pełnoziarniste z serkiem ... ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Co zamiast chipsów ? 12645

pozwalała to już nie mieściłabym się w drzwiach a przecież i tak jest mnie o wiele za dużo.Jednak czasami chce się coś pochrupać. Stawiam wtedy na suszone owoce, orzechy, chipsy z jabłek czy warzywa, ale chrupkość chipsa jest inna.... Wpadłam więc na pomysł zrobienia czegoś podobnego z makaronu - wyszedł makaronowy chrust. Nie wiem ile to ma kalorii, ale przynajmniej

Smaczna Pyza
Sznycle z boczniaków 232

dzikie są bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę. Zobacz też przepis na Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i Dorsza z boczniakami, orzechami oraz marchewką   ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo. Bułki do hamburgerów albo hot-dogów. 163

świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a bułki  piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie"Wolisz bułki razowe ? Zobacz przepis na Bułki orkiszowe z orzechami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Piernik królewski 170

rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowym kremem przekłądamy upieczone placki piernikowe, zostawiamy dosłownie odrobinę na posmarowanie góry a na nią wylewamy polewę (na rozgrzaną patelnię wlewamy miód oraz pokrojone orzechy, chwilę mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Trufle figowo-daktylowe z nerkowcami 169

100g wiórków kokosowych 100g nerkowców 3 łyżki gorzkiego kakao łyżka miodu łyżka masła orzechowego Do obtoczenia 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki gorzkiego kakao      Bakalie i orzechy zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę odlewamy do osobnego naczynia - może się jeszcze przydać, jeśli masa na trufle będzie zbyt zbita. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą

sama złodycz