takich poświęceń i balansowania na krawędzi, kupujemy gotowca. Wykładamy masę na ostudzony spód, starając się dotrzeć do samego brzegu ciasta (niepokryta powierzchnia będzie wysychać, fujka). Dekorujemy suszonymi owocami i orzechami wedle uznania, im bardziej domowo i mniej równo tym lepiej :) Nigdy nie mogę się zdecydować czy ta piosenka jest dla mnie smutna czy nie. Dziś chyba jest
sama złodyczpietruszki- dużo :)50 gr startego parmezanu50 gr orzechow cashew4-6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie:Paprykę odsączamy z oliwki . Przekładamy do pojemnika gdzie będzie miksowana. Dodajemy pietruszkę, czosnek, parmesan , orzech cashew- polewamy oliwką. Miksujemy . Jeżeli będzię za gęste- możemy dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek.Gotowe. Smacznego
Smaki Edytykońcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady). Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać i rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp
Grunt to przepis!zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki:150 g margaryny340 g mąki pszennej110 g czekolady gorzkiej2 jajka2 żółtka120 g tartych migdałów Back Mit300 g cukrukilka kropel aromatu rumowegoMargarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą
Monia miesza i gotujeblok, bez pieczenia :)składniki: 150 g margaryny1/2 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego250 g mleka w proszku granulowanego150 ml wody100 g rodzynek Kresto100 g suszonej żurawiny Kresto3 łyżki tatrych orzechów włoskich Back Mit100 g płatków kukurydzianych50 g otrębów granulowanych z żurawinąsok z połówki cytrynyW rondelku zagotować wodę z cukrem, cukrem waniliowym oraz margaryną. Zestawić z ognia dodać rodzynki
Monia miesza i gotujeProsta słodka surówka do obiadku, pasuje do słodkich dań np. roladek z żurawiną czy zwykłego kotleta drobiowego w panierce z kokosa czy orzechów. Idealna do zjedzenia na podwieczorek.składniki:400 g marchewki4 jabłka200 g suszonych moreli Kresto5 łyżek oleju rzepakowego3 łyżki soku z cytrynyMarchewkę i jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Morele pokroić w paseczki. Wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujeszkl. cukru 0,5 szkl. oleju 3 łyżki mleka 3 jajka 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich 0,5 szkl. wiórek kokosowych 1 duża, starta na grubych oczkach marchewka Szczypta soli Cukier waniliowy Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać pozostałe składniki. Wymieszać
Fabryka pomysłówdodajemy mleko w proszku i zmielone herbatniki (ewentualnie połóż je na ściereczce i za pomocą wałka drobno pokrusz). Mieszamy ręką do czasu połączenia się składników. Formułujemy niewielkie kulki (wielkość orzecha włoskiego). Do środka dodajemy po jednym migdale. Obtaczamy kuleczki w wiórkach kokosowych wysypanych na talerz. Tak przygotowane pralinki wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówOstatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem
Fabryka pomysłówZachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce, orzechy lub pestki dyni albo słonecznika. Także można mieszać na różne sposoby pamiętając o tym by wszystkich bakalii było razem 200g. SMACZNEGO!!!:) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki otrębów
Czerwona Porzeczkaktóre są zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ciastka z musli są bardzo pożywne i bardzo dobrze smakują polane czekoladą. Do ich przygotowania można wykorzystać każdego rodzaju owoce suszone, orzechy i inne smakołyki. Które wzbogacą nasze ciastka o dodatkowe smaki.Składniki: 150 g musli, (ja użyłem musli z rodzynkami ) 75 g brązowego cukru, 75 g masła, 1 łyżka mąki
cookplobtaczania, ulubiona konfitura - u mnie moja własna morelowa :) Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto po wyrobieniu jest lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Urywamy małe kawałki i robimy kuleczkę o wielkości orzecha włoskiego, którą następnie obtaczamy w płatkach, Palcem robimy dziurkę i delikatnie spłaszczamy. Do środka nakładamy ulubiony dżem, konfiturę lub powidła śliwkowe. Układamy na blaszce w odstępach, bo ciasteczka urosną :) Wkładamy
Delicious Titbits