orzechy - 16941 przepisów (strona:857/1130)

Falafele z marchewką i kuminem - najlepsze! 148

się udały. Aby uformować falafele, możesz wykorzystać specjalną foremkę sprzedawaną w sklepach z produktami arabskimi ( przykład takiej foremki-klik ). Ja takiej nie posiadam, dlatego uformowałam masę w kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomocne jest moczenie dłoni w wodzie. aby masa się nie kleiła. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa kokosowo - szpinakowa z pulpetami 239

bułki tartej pieprz przygotowanie Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić. Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić dokładnie. Uformować 9 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Zagotować bulion, włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok 10 minut. W międzyczasie umieścić pastę curry w średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać

Stare Gary
Pizza 145

Składniki na ciasto 1 łyżka oliwy 240 ml wody 1,5 łyżeczki soli 480 g mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży Babuni  Kłos-Pol Składniki na nadzienie sos pieczarkowy Orzech ser topiony plastry ze szczypiorkiem  Lactima bazylia listki oliwa z oliwek czarnuszka mała cebula przyprawa do pizzy Skworcu Zrób ciasto na pizzę według   TEGO TUTAJ  przepisu

Z Kuchni Do Kuchni
Orzeszki z kakaowym kremem 165

łyżki kakao 1 szklanka mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę, cukier puder oraz sodę przesiać do miski.Dodać masło, śmietanę, jajka i sól. Zagnieść ciasto. 2. Patelnię do orzechów posmarować olejem i nagrzać. Z zagniecionego ciasta uformować kulki i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. 3. Usmażone skorupki odstawić do wystygnięcia. 4. W garnku roztopić masło, mleko

A Ty Smakuj Mnie
malinowy ekler 171

mąki pszennej 15 gram gorzkiego kakao pół laski wanilii Wszystkie składniki należy połączyć i włożyć wyrobione ciasto do lodówki na około 20 minut . Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia. Odstawić do wystygnięcia , następnie pokruszyć rękoma. * przed dodaniem kakao do ciasta oderwałam

na gazie
Trufle kokosowe 161

Serek wymieszać cukrem, dodać wafelki z kokosem, schłodzoną czekoladę i likier. Masę dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki  aby  lekko stężała. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w kokosie lub kakao. Gotowe trufelki przełożyć do papilotek i wstawić do lodówki

Zakamarki mojej kuchni
Sałatka z kopru włoskiego i jabłka 187

dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo...........  Skladniki: koper włoski  czerwone jabłko garść świeżej roszponki   ziarenka  z ½   granatu kilka orzechów  nerkowca świeżo zmielony pieprz    sos winegret:   1 łyżka miodu

Zakamarki mojej kuchni
Marysieńka 1315

warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku   Wkładka orzechowa: 200 g orzechów włoskich krojonych 50 g migdałów mielonych BackMit 5  białek 150 g cukru(w oryginale 200g) 1,5 łyżki miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej

Ala piecze i gotuje
W czasie deszczu dzieci... 146

jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta. Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'.* * nie formujemy kulek, nakładamy masę łyżeczką bezpośrednio na blachę

KUCHARNIA
Czekolada i truskawki. Z radości. 154

Najlepiej smakuje z truskawkami i bitą śmietaną. I kiedy jemy ją razem.  I kiedy W. opowiada o kolejnym pomyśle ...  TARTA CZEKOLADOWA  /bez pieczenia/ SPÓD 100 g orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) 100 g herbatników czekoladowych 1 łyżka kakao  3 łyżeczki drobnego brązowego cukru 1 łyżka rumu (dałam 3:) 30 g stopionego masła 40 gorzkiej czekolady, stopionej

KUCHARNIA
O magii, piernikach i odwróconej filiżance. I kto dostał nagrody! 178

domem Karolki, z magią jaką staramy się jak najlepiej podtrzymać.  Częścią tej magii była kuchnia Karolki wypełniona zawsze ciepłem i zapachami. Najpiękniej pachnie w grudniu. Otuleni aromatami goździków, orzechów, miodu, cynamonu, kakao od lat zbieramy się w kuchni, by uczestniczyć w ukochanym przeze mnie rytuale pieczenia świątecznych ciasteczek. Pochyleni nad babcinym notatnikiem z przepisami co roku przeliczamy składniki

KUCHARNIA
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 195

Znalazłam wiele przepisów, w których masło zostało zastąpione przez awokado. Część z nich to ciekawie się zapowiadające ciasta czekoladowe (!), a także słodkie wypieki drożdżowe czy wytrawne chleby z orzechami. Na pewno wkrótce je wykorzystam. Wybrałam jednak przepis na Avocado Brioche ,  bo kusił dodatkowo wersją wegańską, a takiego rodzaju wypieku jeszcze u mnie na blogu nie było (z wyjątkiem smażonych

KUCHARNIA
Rumieńce we mgle. Późne śniadanie z jabłkami, imbirem i rozmarynem. 168

wygląda jak obraz, jabłka jak malowane. Zrywam kilka, otulam dłońmi.  Ten dotyk jest pełen nadziei, która szepce, że za jabłonią dalej stoją brzozy, malinowy zagajnik, stara śliwa i orzech.  Ale nie chcę ich teraz szukać. Samotność we mgle napawa nie strachem. Wiem, że jeśli zrobię jeszcze jeden, dwa kroki do przodu, mgła zasłoni dom i kiedy się odwrócę

KUCHARNIA
TU I TAM nr 22. Piękno i jedzenie, czyli domowa manufaktura jadalnych kosmetyków 153

złuszczająco i oczyszczająco, a także napina skórę i ją ujędrnia. Idealnie sprawdza się jako składnik peelingów. Nie tylko oczyszcza naskórek z obumarłych komórek, ale również zamyka pory. MIGDAŁY I ORZECHY - pomagają usunąć martwy naskórek oraz odżywiają skórę. Zawierają dużo witaminy E, z grupy B, białka oraz składniki mineralne. PŁATKI OWSIANE - zawierają substancje śluzowe, które tworząc cienki film na skórze, chronią

KUCHARNIA
Kilka dni. Kruche. O smaku chałwy. 101

Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki.  Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną pękać są dobre.   * przepis

KUCHARNIA