orzechy - 16941 przepisów (strona:856/1130)

Muffiny owsiane z borówką amerykańską 266

dodawałam ich do tej pory do moich wypieków, ale po doświadczeniach smakowych z tymi  muffinami, zdecydowanie jestem za ! Przepis wypatrzony na Everyday cooking, troszkę zmodyfikowany, bo bez orzechów. Muffiny owsiane z borówką amerykańską Składniki na 15 sztuk: 75 g maki pszennej 75 g zmielonych na proszek płatków owsianych 50 g całych płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 283

cukrem ucieramy mikserem, dodajemy jajko i kolejne składniki, cały czas miksując.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta, zwilżonymi rękoma,  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na papierze i delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka zbyt nie urosną, ale pamiętajmy, żeby zachować pomiędzy nimi odstęp.Ciasteczka pieczemy około 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Małe pączki z cukrem pudrem 181

się połączą. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz

Kulinarne przygody Gatity
Tłusty czwartek... zbliża się ! 223

Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami

Kulinarne przygody Gatity
Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie 190

żytniego150 ml wody150 g mąki żytniej typ 720II faza380 g mąki żytniej typ 7201,5 łyżeczki soli200-230 ml wody  w temperaturze pokojowejopcjonalnie kulka wielkości orzecha laskowego świeżych drożdży, jeśli zakwas nie jest zbyt mocny Wykonanie:Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 194

Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladowąBabka majonezowaSernik na zimno z białą czekoladą i truskawkamiSernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta Rafaello     Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 188

wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową, w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem z dyni z serem Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Trufle malinowe 320

łączymy składniki. Miskę z masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarnika. Po upływie czasu formujemy rękoma kuli wielkości orzecha włoskiego lub większe/mniejsze ( zależnie od naszych upodobań ). Kulki ponownie chłodzimy - w lodówce min 3 godziny ( najlepiej całą noc ), w zamrażarce - 30 minut.Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, razem

kolorowotorcikowo
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM I JAGODAMI GOJI, BEZ LAKTOZY 252

rozpuszczenia. Jajka ubić.Do miski wsypać płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki jagody goji, dodać ubite jajka z ksylitolem i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (mniejszego), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i kulki spłaszczyć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na programie góra-dół, ok.15-20 minut. Ja piekłam 18 minut. Zostawić

Smaczne Zdrowe
Krążek biszkoptowy z serkiem i smażonymi owocami 185

nasączenia biszkoptu. Pozostałe składniki na (8 porcji): 2 opakowania serka jogurtowego, 4 świeże brzoskwinie, 4 figi,  12 szt. physalis, 1 łyżeczka syropu z agawy, 2 łyżki wody, orzechy i migdały w cukrze brązowym karmelizowane, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Biszkopt: Owalne metalowe foremki smarujemy od wewnątrz masłem i posypujemy bułką tartą, układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze. Piekarnik nagrzewamy

Moniki Smakołyki
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 238

kawałki i układamy na wierzchu, wciskamy w farsz delikatnie. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa. Posypujemy orzechami, świeżymi ziołami lub podajemy z ulubionym dipem.Smacznego

Mango Papaja
Bułeczki maślano bakaliowe 159

cukru brązowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 2 łyżki tartych orzechów laskowych, 2 łyżki tartych migdałów, 50 g rodzynek, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy, masło do smarowania, miód. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie

Moniki Smakołyki
Pyszne ciasto z dynią 301

pół, ale nie więcej ! ) 1 i 1/2 łyżeczki sody  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki  Przygotowanie : Do miski wlać odmierzony olej , wsypać cukier - ucierać , idzie ciężko , ale się nie zrażać ( tak do końca się go nie utrze i tak ma być ) Wbijać

Proste Potrawy
Pulpeciki w sosie cygańskim 200

smażyć na szklisto - wyłożyć na talerz Umyte pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na oleju do wyparowania soku - wyłożyć na talerz Z mięsa mielonego formować kotleciki wielkości dużych orzechów włoskich- obtaczać w bułce i smażyć na rumiano (przyrządzić je wg. przepisu na pulpety) Do płaskiego garnuszka wlać około 2,5 szklanek wody i wrzucać na wrzątek przesmażone kotleciki oraz odłożone

Proste Potrawy
Babka cynamonowa - na święta 179

użyłam powideł z czarnej porzeczki i tak się właśnie stało, ale kolor po upieczeniu ciasta znów będzie ładny - kakaowy Ja dodałam jeszcze małą garść suszonej żurawiny i pokruszonych orzechów włoskich Masę przełożyłam do natłuszczonej foremki w kształcie babki o górnej średnicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez

Proste Potrawy