Inspiracja Codziennie fit . Składniki na formę 28 na 18: 600 g surowej startej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki namoczonej wcześniej we wrzątku żurawiny i drobno posiakanej 1/2 szklanki posiekanych orzechów 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1/4 szklanki karobu lub kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 40 g startej czekolady gorzkiej 70% Dekoracja: 60 g czekolady gorzkiej(...)kilka orzechów włoskich W misce wymieszać cukinię z jajkami, czekoladą i żurawiną. W drugiej misce wymieszać mąkę, karob, solą i proszek do pieczenia. W mokrych składników dodać suche dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec 30 min. Ciasto będzie wilgotne po włożeniu patyczka, ale tak ma być. Ciasto wyjąć
moj przepis naużywać spolszczonej nazwy bakława. Jest to deser rozpowszechniony w kuchni tureckiej, greckiej jak i wielu innych bałkańskich kuchniach. Baklava to bardzo słodkie ciasto, które jest wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Całość oblewa się syropem cukrowym lub miodowym. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 500 g ciasta filo 370 g drobno posiekanych orzechów 70 g posiekanych migdałów 50 g drobno(...)rozpuszczą. Syrop doprowadzamy do zagotowania i następnie jeszcze gotujemy przez ok 3 minuty. Gotowy syrop odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. AmpedSense.OptimizeAdSpot('2L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('2R'); Do miski wrzucamy migdały, orzechy, cynamon oraz 1/2 szklanki cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W małym rondelku rozpuszczamy masło z olejem. Formę do ciasta smarujemy delikatnie masłem. Na dół formy wykładamy jeden płat ciasta
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePrzepis autorski (mój). Babeczki są przepyszne, lekkie i takie... chrupiące. Czekolada wręcz rozpływa się w ustach, a orzechy i nuta kawy - nadają cudownego aromatu i niepowtarzalnych doznań smakowych. Możecie użyć dowolnych ziaren ekspandowanych i to od Was zależy, czy otrzymacie wersję bezglutenową, czy też nie. Ja wykorzystałam stare zapasy orkiszu i dodała moje nowości od Lestello . Polecam! (około(...)sztuk) (*) 2 jajka 5 łyżek cukru (płaskich) 50g orzechów włoskich 50g czekolady (u mnie mleczna) 50g ziaren ekspandowanych (u mnie orkisz i gryka - Lestello) 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy naturalnej Wierzch: 30g czekolady (u mnie gorzka) 1 łyżka mleka 30g orzechów włoskich Jajka z cukrem ubić na bardzo puszystą i białą masę. Następnie dodać kakao, kawę
Di gotujeserwowaliśmy w poprzednich wpisach. Po regenerującej strawie wypada także uraczyć podniebienie wybornym deserem! W arsenale słodkich przekąsek z uniwersum najczęściej spotykane są owoce, świeże lub suszone, słodkie bułeczki czy orzechy i karmelki. Niby nic wyjątkowego, ale każdy wprawny gospodarz doskonale wie jak wyczarować z tych składników deser idealny. Proste słodycze w Wiedźminie 3 potrafią być też świetnym sposobem na podziękowania(...)jako towary konsumpcyjne. Oczywiście pamiętaliśmy także o akcencie procentowym, w końcu uniwersum wiedźmińskie bez tego nie byłoby kompletne! Efekt połączenia to pyszne, soczyste pieczone jabłko faszerowane suszonymi owocami i orzechami oraz oblane aksamitnym, korzennym sosem karmelowym. Takiego deseru nie powstydziłaby się nawet sama Bażanciarnia z Toussaint! Zobacz, jak pieczone jabłko wygląda w grze ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ
Nerds Kitchenpowiem Wam, że to ciasto to mi się udało. Takie dobre, że hej ! Robi się szybko, szybciuteńko.... Nawet te orzechy w karmelu możecie pominąć ( ale raczej nie warto tego robić ) i tylko oprószyć cukrem pudrem. Nie ma co długo pisać, lećcie po dynię i pieczcie, nie czekajcie dłużej... Składniki: 200 g pure z pieczonej dyni hokkaido ( jak upiec dynię, przeczytacie(...)jajka 250 g jogurtu greckiego light 120 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Na wierzch: 150 g orzechów włoskich 100 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu Wykonanie: Podstawą ciasta jest pieczona dynia, dlatego warto upiec ją dzień wcześniej i zmiksować na pure. Pure z dyni połączyć
kolorowotorcikowojako posypka do ciasta czy przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Zapraszam do gotowania! Granola porcja jak na zdjęciu Składniki: 10 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 4 łyżki orzechów nerkowca 4 łyżki orzechów brazylijskich 4 łyżki orzechów laskowych 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki cynamonu 1/2 szklanki płynnego miodu (lub więcej) Przygotowanie: Orzechy nerkowca, brazylijskie(...)laskowe rozbić młotkiem na mniejsze kawałki. Do miski wsypać płatki owsiane, mieszankę orzechów, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię, cynamon i miód. Mieszamy, aby każdy składnik był obtoczony w miodzie. Jeśli jest za mało miodu, dodać więcej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć na niej granolę. Piec około 12 min z termoobiegiem. Trzeba
JaglusiaPesto bazyliowe – bez sera, z orzechami włoskimi Przechadzając się po targu, chodziło mi po głowie, żeby zrobić pesto bazyliowe , ale tylko pod jednym warunkiem. Założyłem sobie, że jeśli dostanę bazylię na pęczki, to zrobię, bo w doniczkach po prostu mi się nie opłaci. Podchodząc na pierwsze stoisko w części murowanej od razu dostałem to czego potrzebowałem. Aż byłem(...)czym by tu zjeść już gotowe pesto bazyliowe . Zaczynając od orzeszków rozważałem pini, ziemne oraz włoskie. Pierwsze wykluczyłem, bo cena jest absurdalna, drugich tak na prawdę nie chciałem, natomiast orzechy włoskie… dawno nie jadłem, więc postanowiłem poeksperymentować. Na szczęście się nie zawiodłem. A co do tego z czym zjeść, to już jutro pojawi się jedna propozycja, która sama
BlendmanDzisiejsze ciasteczka są wzorowane na oryginalnych włoskich cantuccini z migdałami. Wersja z orzechami laskowymi jest równie pyszna i warta zrobienia. Kruche, słodkie, pachnące pomarańczą ciasteczka, z grubo siekanymi orzechami. Pyszne i banalnie proste do zrobienia. One nie mogą się nie udać :) Składniki (jedna blacha ciasteczek): 100 g orzechów laskowych (polecam Skworcu ) 250 g mąki(...)cukru 2 czubate łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 25 g masła 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 2 jajka Wykonanie: Połowę orzechów kroimy na pół, połowę drobno siekamy. Do miski wkładamy orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy olejek pomarańczowy oraz jajka
Smak mojego domuNalewka z zielonych orzechów może nie jest alkoholem do degustacji, ale robię ją przede wszystkim ze względu na swoje właściwości. Świetnie sprawdza się w problemach żołądkowych, bólu jelit czy biegunce. Dodatkowo działa grzybobójczo, odtruwająco, poprawia trawienie, obniża ciśnienie i cholesterol we krwi. Nalewka jest prosta w wykonaniu, ale jak to bywa przy takich trunkach, wymaga cierpliwości. Najlepszy czas na robienie(...)orzechówki to koniec czerwca, początek lipca. Orzechy są już wtedy dość duże, ale miękkie i łatwo je pokroić. Warto zaopatrzyć się w gumowe rękawiczki przy krojeniu orzechów ponieważ bardzo brudzą. Składniki: 16 zielonych włoskich orzechów 1 litr wódki 25 dag cukru Sposób wykonania: 1. Orzechy umyć, pokroić na kilka części, włożyć do dużego słoja, zalać wódką i odstawić w jasne
Kuchnia domowa Anitemperatura osiągnie około 160 st., powstanie karmel. Zdjąć z gazu, dodać śmietanę połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać dokładnie, wystudzić do temperatury pokojowej. Składniki na krem fistaszkowy: 300 g orzechów ziemnych solonych, uprażonych na suchej patelni, 250 g serka mascarpone 200 g orzechów zmielić na gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie(...)miksera, dodać serek, zmiksować do połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa – 1 łyżka kawy rozpuszczanej lub Inki rozpuszczona w 1 szklance wrzątku, ostudzona do temperatury pokojowej
moj przepis nazakwasie, więc postanowiłam upiec właśnie na zakwasie chleb z dodatkiem sera z niebieską pleśnią (u Auzeta to roquefort, u mnie polski lazur). Dla podkręcenia smaku dodałam jeszcze orzechy i pestki dyni. Smak wyborny! Polecam wypróbować w swoich kuchniach :) Składniki (na niski bochenek o średnicy ok. 28 cm): garść ciasta z poprzedniego wypieku 100 g mąki żytniej + woda 250 g razowej(...)mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli ok. 300 ml wody w temperaturze pokojowej 150 g miękkiego lazura bez skórki pół szklanki mieszanki orzechów włoskich (w kawałkach) i pestek dyni wrzątek łyżka-dwie mąki bezglutenowej (np. z manioku lub ryżowej; w ostateczności może być mąka pszenna) Na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb uaktywnić zakwas - wyjąć
Weekendy w domu i ogrodziepowiedzieli na to, aby samodzielnie zrobić domowe płatki? Takie musli na wypasie ;) Pełne tego, co najbardziej lubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka, 13 g tłuszczu(...)węglowodanów oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 100 g płatków owsianych 100 g płatków żytnich 50 g orzechów włoskich 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów nerkowca 50 g pestek słonecznika 100 g rodzynek 150 g miodu (pół szklanki) 100 - 150 ml soku jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy siekamy za pomocą noża (lub w blenderze
W kuchni Katiewzięło mnie na desery w pucharkach. Dzisiaj w roli głównej gruszki, które bez problemu można dostać w każdym markecie oraz włoska nuta czyli ricotta.Całość dopełnia dodatek smacznych orzechów włoskich. Deser ma postać przekładańca. Gruszki skąpane w bursztynowym karmelu doskonale łączą się z serkiem i orzechami, dając niesamowite doznanie dla kubków smakowych. Składniki na ok 4 porcje(...)jędrne twarde gruszki (ok 500 g) 200 g serka ricotta 50 g orzechów włoskich sok z połowy cytryny ok 100 g okrągłych biszkoptów 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cynamonu 4-5 szt goździków ok.40 g ciemnego cukru trzcinowego 4 łyżki wody 250 g serka mascarpone Wykonanie: 1. Gruszki
vaniliowoczekoladowaMój ukochany dodatek do zdrowego, pożywnego śniadania - domowa granola :) Zrobiona z płatków owsianych i ulubionych orzechów, ziaren słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny. Z dodatkiem miodu, soku owocowego i oleju kokosowego. Wystarczy przygotować ją wcześniej i przechowywać w np. szklanym pojemniczku, aby móc każdego ranka cieszyć(...)się jej wspaniałym smakiem :) Możecie zrobić ją z Waszych ulubionych bakalii i za każdym razem może być inna. W wersji bogatszej - z różnymi orzechami, w bardziej ekonomicznej, ale równie pysznej - z ziarnami, np. słonecznika czy sezamu, wiórkami kokosowymi czy pestkami dyni. Oprócz suszonej żurawiny czy rodzynek warto dodać suszone morele czy śliwki
Słodko-Słony Świat Ilonyłososia podchodziliśmy już na wiele sposobów i dzisiejszy na pewno nie jest ostatnim. Tym razem spróbujemy czegoś w klimacie kuchni tajskiej – do grillowanego łososia podamy sałatkę z orzechami nerkowca i jabłkiem, a całość dopełnimy karmelowo-limonkowym sosem oraz świeżą natką kolendry. Technicznie rzecz biorąc przyrządziliśmy tę potrawę w kuchni na patelni grillowej, ale jeśli macie odpowiednie zaplecze – w szczególności jeśli(...)Doskonały zarówno z patelni jak i ogrodowego grilla. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 kawałki filetowanego łososia po ok. 200g 1 średnie jabłko (180g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 100g orzechów nerkowca 2 limonki 70g brązowego cukru (ok. 15 łyżeczek) 1 płaska łyżeczka imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy świeża natka kolendry Instrukcje Na dość
Kulinarna Pokusa