Ciasto wychodzi przepyszne, domownikom bardzo smakowało, aczkolwiek powiedzieli, że wyczuli, że nieco różni się od tradycyjnych ciast. Szczerze mówiąc ja nie wyczułam żadnej różnicy... :) WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm składniki w temp. pokojowej składniki "suche" ~2 szklanki mąki pszennej ~3/4 szklanki brązowego cukru ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka domowej(...)przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej) ~szczypta soli składniki "mokre" ~szklanka puree z dyni ~1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje świetnego aromatu, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :)) ~1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe) dodatkowo: 50g posiekanych orzechów włoskich W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce wymieszać mokre
chili & sugarbędzie szybkie, smaczne i zdrowe zarazem. Te trufelki nie mają w sobie nic grzesznego (nawet dałam czekoladę z wysoką zawartością kakao :P ). A nie od dziś wiadomo, że orzechy i suszone owoce to jedne z najzdrowszych przekąsek :) W dodatku zrobienie tych pralinek zajęło mi niecałe pół godziny :) I możecie wrzucić do nich absolutnie wszystko, na co macie ochotę. Ja dodałam(...)orzechów, mix suszonych owoców i trochę płatków kukurydzianych :) Składniki: 200 g czekolady (możecie użyć dowolnej, ja dałam 100 g gorzkiej i 100 g białej czekolady) 25 dag suszonych owoców i orzechów (ja dałam: orzechy włoskie, migdały siekane, migdały w płatkach, skórkę pomarańczową, suszone figi, daktyle, suszone morele, suszone śliwki i żurawinę) 2 łyżki płatków kukurydzianych Bakalie kroimy na mniejsze kawałki
My simple kitchennajsmaczniejszych potraw jaką jadłam w Gruzji . Badrijani nigvzit podawane jest praktycznie wszędzie jako przystawka, a także zakąska do gruzińskiego wina. Uwielbiam bakłażana, a w połączeniu z czosnkową pastą z orzechów włoskich jest on jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość – bez nich danie nie będzie całością. Roladki można przygotować wcześniej(...)smaki się przegryzą i będą jeszcze lepsze. Jedząc roladki przywołałam najmilsze wspomnienia z cudownej Gruzji. Mam nadzieję, że tam wrócę. Składniki: 2 duże lub 3 mniejsze bakłażany 200 g orzechów włoskich (mielonych) 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chmeli suneli (gruzińska mieszanka przypraw, można pominąć) duża
Poezja smakuNajlepsze ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi, ananasem i aksamitnym kremem na bazie serka philadelphia. Ciasto marchewkowe zdobywa coraz większą grupę fanów, mimo, że wielu osobom początkowo wydaje się dość specyficznym wypiekiem. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi bardzo delikatne, niezwykle wilgotne i niesamowite w smaku - marchewki właściwie nie czuć. Lekko korzenny aromat ciasta nadaje mu charakteru, a kombinacja wszystkich składników tworzy(...)deser, któremu nie sposób się oprzeć. Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Składniki: Ciasto: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru (lub mniej) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 100 g posiekanych orzechów włoskich 120 g ananasów z puszki 120 g startej na dużych oczkach tarki marchewki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki
Słodka Stronaprzegapcie tego momentu. Inaczej skrócicie sobie przyjemność, a na następną będzie trzeba znowu poczekać. Znacie to nie powiemy skąd… Tymczasem robimy tartę z jabłkami, gruszkami i karmelizowanymi orzechami! Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 1 gruszka kilkanaście orzechów włoskich cukier 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mąki szczypta soli 1/2 kostki masła 1 jajko Wykonanie: Jabłka i gruszki umyjcie, obierzcie(...)kostkę, dodajcie do mąki, posiekajcie je nożem na drobne kawałki, dodajcie jajko i szybko zagniećcie ciasto. Wstawcie do lodówki. Kwadratową blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem (też do pieczenia). Orzechy pokrójcie na kawałki. Jeśli macie takie w skorupach, to oczywiście najpierw je z nich wydobądźcie, ale tego chyba nie musimy mówić… W rondelku rozpuście 2 łyżki miodu i łyżeczkę masła
GRUBY WAŁEKByły już rozmaite propozycje na zielone pesto, dzisiaj przełamujemy ten ciąg i będzie pesto czerwone. Przygotowane z pieczonej papryki i orzechów włoskich w połączeniu z makaronem i odrobiną serka mascarpone daje niezwykle sympatyczny, delikatny smak. Przypadł do gustu nawet mojemu małemu niejadkowi (wielkiemu fanowi papryk w każdej postaci J ). Przepis zaczerpnięty z gazety GoodFood Polska numer 2. Potrawa wolna(...)glutenu. * Czas przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie papryki Ilość porcji: 4 Składniki: 400g wybranego makaronu 50g serka mascarpone 70g orzechów włoskich 25g żółtego sera 2 czerwone papryki 1 mały ząbek czosnku Kilkanaście listków bazylii 2 łyżki oliwy *Osoby na diecie bezglutenowej muszą użyć makaronu bez zawartości glutenu. Papryki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy
Kolizje SmakówCiasteczka, które lubię i którymi zaraziłam już paru znajomych, czyli ciasteczka owsiane ze słonecznikiem w trochę innej odsłonie, nabierają innego smaku. Zastąpienie cukru miodem a mąki mielonymi orzechami i/lub migdałami nadaje im zdecydowanie innego smaku, a przy tym sprawia, że są zdrowszą przekąską :) Składniki: 1 kostka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka ziaren słonecznika (mogą być(...)grubo siekane orzechy laskowe, migdały) 1 i 3/4 szklanki mielonych orzechów (ja użyłam laskowych) 5 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z miodem oraz aromatem waniliowym lub migdałowym na gładką, białą masę. Wsypać mielone orzechy, sól i proszek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przepis na pyszne, wegetariańskie spaghetti z orzechami arachidowymi. Jest bardzo smaczne i sycące. Pierwszy raz robiłam takie danie, ale na pewno nie ostatni. Dzięki uprzejmości Ol’Vity w przepisie miałam okazję wykorzystać mąkę z orzechów arachidowych, ale jeśli jej nie macie możecie użyć zwykłej mąki pszennej. Składniki (2 porcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów(...)warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy je na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy przez chwilę. Zasmażkę dodajemy
e-PrzepisyKulinarnektórą współpracuję, podsyłając mi paczkę zdrowych, ekologicznych produktów, w sam raz na śniadanie. W pierwszej kolejności postanowilam zrobić domową granolę. Moja jest o smaku tropikalnym, z dużą ilością orzechów, kokosem i ananasem. Oczywiście można wykorzystać mnóstwo innych ulubionych dodatków. Zaletą takiej granoli jest to, że możemy ją przechowywać przez długi czas w szczelnie zamknietym słoiku. Rano szybko mieszamy(...)macie ochotę na pyszne i zdrowe śniadanie-częstujcie sie przepisem :) 150 g ekologicznych płatków zbożowych mix 5 zbóż Symbio 50 g płatków owsianych górskich 2 duże garści Waszych ulubionych orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek) 50 g ekologicznego ananasa suszonego Symbio 50 g ekologicznych płatków kokosowych Symbio 1 łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki płynnego miodu Piekarnik
Zawsze głodna!wydeptanych ścieżek. Dajcie się ponieść fantazji. Zaskoczcie samych siebie. Kupcie świeżą brukselkę. Podsmażcie ją na oliwie. Dobrze się poczuje w towarzystwie czerwonej cebuli. Wybierzcie dojrzałe winogrona, posiekajcie dorodne orzechy. Nie żałujcie octu balsamicznego i przypraw. Otulcie to wszystko ciastem. Otrzymacie chrupiące galette z brukselką, winogronami i orzechami . Tak. Wyobraźcie sobie, że galette wcale nie musi być(...)wrzucana do osolonej wody i rozgotowywana, skutecznie utraciła zainteresowanie otoczenia. Jakże niesłusznie. Uwierzcie wyobraźni. Tu wszystko jest możliwe. Nawet to, że pokochacie brukselkę. GALETTE Z BRUKSELKĄ, WINOGRONAMI I ORZECHAMI Na spód: 1 1/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek zimnego masla 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki zimnej wody 1 żółtko
KUCHARNIACIASTO DO ORZECHÓW SKŁADNIKI 3 szklanki mąki 250g margaryny 1 jajo 1 żółtko 2 łyżki śmietany WYKONANIE Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 30 minut. Podzielić na 3 części rozwałkować każdy placek na wielkość blachy-u mnie 36X23cm. Upiec w temp 200ºC około(...)MASA ORZECHOWA SKŁADNIKI 200-300 g orzechów włoskich 120 g margaryny 2 łyżki miodu 100 g cukru WYKONANIE Orzechy pokroić. Masło z cukrem i miodem zagotować .Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna.. Gorące nakładać na warstwy ciasta. . 1 Dżem
w mojej kuchniplacuszków 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła) 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1/2 szklanki mielonych orzechów lub migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej oraz syrop klonowy banan orzechy pekan lub inne Jajka roztrzepujemy w misce, dodajemy jogurt, mleko, miód i stopiony olej kokosowy lub masło(...)Dodajemy mielone orzechy (lub migdały), mąkę ryżową oraz sodę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na ok. 5 minut, ponieważ mąka ryżowa pęcznieje i dopiero po chwili ciasto nabiera właściwej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię (najlepiej naleśnikową) i większą łyżką nakładamy placuszki (bez użycia dodatkowego tłuszczu do smażenia). Smażymy na złoty kolor, po mniej więcej 1-2 minuty z każdej
bistro mamawyjdą równie dobrze!"Składniki:500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego)100 g marmolady5 łyżek śmietanki 5 łyżek cukru50 g masłałyżeczka kakao1/2 łyżeczki cynamonugarść rodzynek duża garść orzechów arachidowych100 g mlecznej czekolady1/4 szklanki zmielonych orzechów arachidowych i płatki migdałów do dekoracjiSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy ciasto a następnie je rozkruszamy - ja to zrobiłam z lekką pomocą(...)miksera. Do ciasta dodajemy marmoladę, rodzynki, zmielone orzechy arachidowe, cynamon i kakao - mieszamy.Masło, śmietankę i cukier podgrzewamy. Rozpuszczoną mieszankę dolewamy do ciasta i całość miksujemy końcówką a'la hak.Z przygotowanego ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego.Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny- po tym czasie kulki polewamy rozpuszczoną czekoladą ( można je również całe zanurzyć w czekoladzie) a następnie
Słodkie Przyjemnościkuchni. Przepis dla zabieganych. Tartaletki z kruchego ciasta z orzechowym nadzieniem z białej czekolady. Warto się skusić i sięgnąć o jedną (albo pięć) :)Składniki:Przepis na 12 szt.30 g orzechów laskowych20 g orzechów włoskich120 g śmietanki 30%100 g białej czekolady50 g cukruKruche ciasto:100 g masła80 g cukru200 g mąki2 jajka20 g orzechów laskowych – do dekoracjiSposób przygotowania:Mąkę, cukier(...)około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną na małe kawałki białą czekoladę i cukier. Chwilę gotujemy, do momentu całkowitego połączenia się składników. Orzechy łuskamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do masy czekoladowej.Gotową masą wypełniamy upieczony spody tartaletek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów laskowych.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościEklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2(...)szklanki cukru3/4 szklanki mąki125 g masła4 żółtka1 łyżka miodu1 szklanka orzechów włoskichPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej30 g masła2 łyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone:Zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać
Oryginalny smak