wyszła przepyszna i aż sama jestem pod wrażeniem, że można stworzyć deser bez cukru kryształu, złych tłuszczów i kalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych. Spód pokrywa pianka o smaku toffi na bazie białek i jogurtu. Wierzch to chrupiąca kruszonka z orzechami. Aby ciasto było słodkie zamiast białego cukru wykorzystałam erytrol oraz miód(...)zdrowszy, a jego właściwości są cenne. Jedynym minusem jest cena, ale za dobry i zdrowy produkt warto zapłacić więcej. ~~SKŁADNIKI~~ Spód: płatki owsiane zmielone 1 szklanka + 4 łyżki orzechy laskowe lub włoskie zmielone 1/2 szklanki olej kokosowy roztopiony 3 łyżki żółtka 3 sztuki miód prawdziwy, naturalny z pasieki bez dodatku cukrów 2 łyżki kakao gorzkie 2 łyżki cynamon
Kuchnia Paulettessię z Wami przepisem na najlepszą drożdżową babę i obłędnie dobry przepis na królika! PASZTET NA SŁODKO Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI: składniki: - 500g Torcika Wedlowskiego E.Wedel - 100 g prażonych orzechów laskowych - 100 g rodzynek - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 600 g mlecznej czekolady E.Wedel - 400 g pasty z orzechów laskowych Na dekorację: Ganasz z białej czekolady: - 200 ml śmietanki(...)miodu - 400 g czekolady białej mlecznej E. Wedel - 40 g masła PRZYGOTOWANIE: Torcik Wedlowski pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Czekoladę mleczną połamać i roztopić w kąpieli wodnej do temp. 40 stopni C. Torcik, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki wymieszać, dodać pastę z orzechów laskowych, roztopioną czekoladę mleczną i dalej mieszać, aby masa się połączyła. Masę przełożyć do foremek na pasztet
SMYKWKUCHNISkładniki - duże opakowanie orzechów laskowych (ok. 200 g), - pół szklanki daktyli (ok. 50 g), - 3 łyżki kakao (ok. 30 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml). Sposób przygotowania 1 . Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.). 2 . Orzechy prażymy na suchej patelni i pozbawiamy skórki. 3. Orzechy blendujemy na masło orzechowe. 4. Daktyle (bez wody(...)blendujemy na gładką pastę. 5. Łączymy masło orzechowe z pastą z daktyli, kakao i mlekiem. Krem jest bogaty w: - magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej łyżeczki: Porcja waży: ok. 15 g Energia: 57 ,4 kcal Białko: 1 ,4 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwcześniej do czynienia z ekologicznymi batonami na bazie daktyli. Dobra Kaloria oferuje jednak na tyle ciekawe smaki, że każdy znajdzie coś dla siebie. Moim faworytem jest chrupiący orzech, który smakuje jak masło orzechowe. Batony Dobra Kaloria są bezapelacyjnie najlepszym produktem jaki ostatnio udało mi się upolować w Lidlu. To pełnowartościowa przekąska bez dodatku cukru, którą(...)chwili słabości i zapotrzebowania na słodycze :) Dobra Kalorio czekam na jeszcze więcej smaków! Baton owocowy jabłko & cynamon skład: daktyle, chrupki zbożowe, jabłka suszone 12%, orzechy nerkowca, rodzynki, cynamon 0,7%. Baton owocowy śliwka & ziarna skład: daktyle, śliwka suszona 27%, ziarno słonecznika 19%, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa) siemię lniane 8%. Baton owocowy kokos
Bez Cebuliprofilu portalu Przyślij Przepis o jaglanym rafaello, wiedziałam już że muszę je zrobić! Choć kokosu miałam tyle co do środka, migdałów całkowicie zabrakło, to stworzyłam własną wersję z dodatkiem orzechów włoskich. Przez noc się schłodziły, a do porannej kawy były niczym marzenie. Uzależniające- dodać należy ;) Składniki na ok 15 sztuk: 1 woreczek kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki(...)masła kokosowego 2 łyżki syropu klonowego 100g kokosu ok 30 malutkich połówek orzechów włoskich 40g mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przesypujemy na siteczko i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym, nieprzywierającym dnem, zalewamy mlekiem i gotujemy do całkowitego wchłonięcia płynu. Mieszamy, by nic się nie przypaliło. Zestawiamy z palnika, dodajemy masło kokosowe, miód
Kuchnia w czekoladziepisać w jaki sposób "zdobyłam" ową piękność? ;). Jeżeli chcecie uzyskać wdzięczność wybranek Waszego serca na początek odwiedźcie stronę Cottonove Love . A w towarzystwie "cottonovych" kulek, risotto z selerem naciowym, orzechami i gorgonzolą....cudny widok. :) Risotto z selerem naciowym, orzechami i gorgonzolą Składniki: 2 cebule 4-5 łodyg selera naciowego (w zależności od wielkości) 1 ząbek czosnku 10 dag gorgonzoli(...)litra bulionu warzywnego 30 dag ryżu arborio ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy chwilę podprażamy na suchej patelni a następnie grubo siekamy. Łodygi selera obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie. Dodajemy pokrojony seler i smażymy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy
Moja Mama Gotujejesteś pozytywnie nastawiony/nastawiona do życia, ale chcesz dowiedzieć się jak zintensyfikować to uczucie. Dzisiaj na blogu polecam też deser, który powstał z połączenia moich dwóch ulubionych składników: awokado oraz orzechów laskowych i który sprawia, że mój poziom s erotoniny ( hormonu szczęścia) rośnie z każdą kolejną łyżeczką tego smakołyku. Pełnia szczęścia na cały dzień! Krem z awokado i orzechów(...)laskowych z dodatkiem gruszki Składniki: 15 dag orzechów laskowych 1 duże, dojrzałe awokado 2 i ½ łyżki miodu 2 łyżki kakao szczypta soli himalajskiej 1 łyżka soku z cytryny 1 gruszka Przygotowanie: Na suchej patelni podprażamy przez chwilę orzechy laskowe a następnie mielimy w młynku do kawy. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy cytryną. Łączymy orzechy, avocado, sól, kakao
Moja Mama Gotujeprzez autora kompletnie zaskoczeni. Ciekawa jestem czy czytaliście i jak Wam się podobała! A do dobrej książki danie całkiem wyjątkowe. Cukinie nadziewane farszem z dodatkiem suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Smacznego! Cukinie nadziewane farszem z dodatkiem suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Składniki: 6-7 sztuk okrągłych cukinii (mogą być podłużne , wtedy wystarczą 3-4 sztuki) 8-9 szt. suszonych(...)pomidorów w oleju 1 szklanka orzechów włoskich ¼ szklanki pestek dyni 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki płatków chili (ewentualnie ostrej papryki) 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do polania 4 -5 łyżek startego sera Przygotowanie: Cukinie
Moja Mama Gotujewyszło ciacho! Najlepsze jak dotąd (przynajmniej jak dla mnie). Inspirowałam się pralinkami "Toffifee" a więc połączeniem kajmaku, czekolady i orzechów, pod postacią mojego ulubionego masła orzechowego. Wyszło dość słodkie ale nie "szczypie w zęby", za to tak smaczne, że sama zjadłabym całe. Jeśli lubicie takie połączenia to to ciasto musicie zrobić koniecznie! *foremka 25*34 Składniki: 2 duże paczki(...)krakersów 2 duże paczki herbatników maślanych puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 5 łyżek solonego masła orzechowego z kawałkami orzechów 5 łyżek kremu typu Nutella 2 opakowania budyniu waniliowego 750 ml mleka + pół szklanki do nasączenia ciastek łyżka cukru 125 g masła 3 łyżki orzechów laskowych wiórki czekoladowe i pralinki Toffifee do dekoracji Orzechy bardzo drobno posiekać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRzepakowego ½ szklanki mleka 3,2% 1 szklanką brązowego cukru nr muscovado 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 3 czubate łyżeczki cynamonu duże jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 2 szklanki startej drobno marchewki (około 2 dużych szt) polewa: tabliczka gorzkiej czekolady łyżka masła szklanka orzechów włoskich Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli. Dodajemy stopniowo(...)cynamonem. Na przemian z sypkimi składnikami dolewamy olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach
Pyry na Gazblok z przepisu mamy, byłam w szoku, jak bardzo jest słodki. Była w nim 1 szklanka cukru. Ja użyłam 2/3 szklanki, ale blok i tak jest słodki. Jeśli dodajecie orzechy czy inne słodkie dodatki jak daktyle, skórka pomarańczowa, a nie przepadacie za bardzo słodkimi wyrobami, warto zmniejszyć jeszcze ilość cukru. Drukuj Biały blok z bakaliami i wafelkami Składniki Masa(...)szkl. cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szkl. mleka dodatki 2,5 szkl. mleka w proszku 100 g herbatników 2 wafelki Lusette Nugatowe 5 świeżych daktyli Garść orzechów laskowych garść orzechów włoskich 5 orzechów brazylijskich 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki suszonego mango Sposób przygotowania Składniki masy zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy mleko w proszku. Orzechy i wafle siekamy
Mieszam w Garnkutradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny, przygotowałam z dodatkiem miodu, który dodaje nieco innego i słodszego smaku baklawie. Pistacje są głównym składnikiem deseru, jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! Baklava blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej(...)szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol) sok z 1/4 cytryny Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę wysmarować masłem. Płat ciasta francuskiego podzielić na 3 części ( najlepiej podłużne prostokąty ).Jedną część obsypać lekko mąką i rozwałkować na bardzo cienki
Jaglusiawymaga dużej ilości składników, wielkiego talentu kulinarnego i w dodatku jest wegetariański, zdrowy i bardzo syty. Spróbujcie! Składniki: – 350g pora – 200g makaronu pełnoziarnistego (lub bezglutenowego) – 50g orzechów włoskich + do posypania – 15g startego parmezanu + do posypania – 3 łyżki oliwy z oliwek – większy ząbek czosnku – sól, pieprz Por myjemy, kroimy w pół i wzdłuż(...)gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. 5 minut przed końcem gotowania makaronu, dodajemy do niego pokrojony por i gotujemy razem. W międzyczasie, w misie blendera umieszczamy starty parmezan, orzechy włoskie, oliwę, ząbek czosnku, sól, pieprz i rozdrabniamy na bardzo drobno (jak pesto). Makaron odcedzamy i mieszamy w dużej misce wraz z przygotowanym pesto. Podajemy obsypując parmezanem i posiekanymi orzechami
Be Fit Be Strongłyżki zimnej wody 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl ciemnego, gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 6 białek 200 g mielonych orzechów włoskich 250 g cukru sok z 1/2 cytryny krem: 250 g masła 6 żółtek 200 g cukru pudru 200 g czekolady 2 łyżki kakao kieliszek spirytusu poncz: 1/3 szkl mocnej kawy(...)łyżeczka cukru 1/2 kieliszka spirytusu polewa: 100 g czekolady odrobina mleka do dekoracji: 50 g masła 50 g nutelli kilka polówek orzechów cukrowe perełki biszkopt: Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu
6niebobazie awokado, które jest źródłem witaminy: A, B1, B2, PP, C, K, H oraz substancji mineralnych, wapnia, potasu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Osobom na adaptacji, z nietolerancją orzechów lub unikającym słodzików i dużych ilości węglowodanów polecam krem w wersji podstawowej 2-składnikowej (awokado+ kakao). Inne wersje ograniczyć może tylko nasza wyobraźnia i makro Ja dla córki dodaję jeszcze orzechy(...)gotowy krem z orzechów laskowych ale można też sięgnąć po banana, ksylitol, cukier lub miód, jeśli nie pilnujecie bardzo niskich węglowodanów Składniki: 1 dojrzałe awokado 20 g kakao bez cukru opcjonalnie do smaku słodzik ( stewia – keto, LCHF), banan (paleo) lub ksylitol/cukier/miód opcjonalnie 20 g orzechów laskowych Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Następnie wydrążyć z niego miąższ
Ola la LCHF