Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. Ciasto
wyzwania kuchenneplacki - najlepiej na pergaminie, gdyż ciasto jest klejące. Pieczemy placki na złoty kolor przez ok. 10-12 min. w temp 170 stopni.MASA 250g orzechów włoskich200g cukru1 kostka masła1 szklanka wrzącego mlekaZmielone orzechy zalewamy gotującym mlekiem. Dodajemy masło i cukier - dobrze mieszamy. Po ostudzeniu smarujemy wszystkie placki. Układamy warstwami, lekko dociskami. Ciasto podajemy następnego dnia(...)Możemy ozdobić połówkami orzechów
Moje Kuchenne Rewelacjejedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity. Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier(...)Dodajemy orzechy mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina
Salonik smakówCoś dla tych na diecie. Zdrowy i szybki deser ze składników, które przeważnie mamy w domu. Spróbujecie? Składniki na dwa pucharki :* duży jogurt naturalny * posiekane orzechy, musli* 2 owoce kiwi* 4-6 orzechów włoskich w miodzie Przygotowanie :W pucharkach układać warstwami : jogurt, orzechy lub musli, jogurt, kawałki kiwi oraz orzechy w miodzie. Schłodzić
Magiczne Życie Martypesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie w wykonaniu, banalnie proste i niezwykle smaczne :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Ok. 150 – 200g świeżych liści szpinaku* 2 garści obranych orzechów włoskich 3 ząbki czosnku Ok. 100 ml oliwy(...)twardego sera żółtego Sól, świeżo mielony pieprz Makaron spaghetti porcja dla czterech osób Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy. Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy
Kolizje SmakówSkładniki na 2-3 porcje. Składniki:200 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżki mleka85 g chałwy kakaowej1 łyżeczka tartych orzechów laskowychDodatkowo:1 łyżeczka tartych orzechów laskowych do posypania2 rurki z krememPrzepis:Mocno schłodzoną śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mleko i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Następnie w osobnej miseczce rozdrabniamy chałwę na "piach(...)razem z orzechami dodajemy do ubitej śmietanki. Dokładnie mieszamy do momentu całkowitego połączenia składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do pojemniczka i umieszczamy w zamrażalniku. Po godzinie mieszamy lody i z powrotem wkładamy do zamrażalnika. Lody mrozimy ok. 6 godzin. Przed podaniem lekko rozmrażamy i wierzch posypujemy startymi orzechami laskowymi. Podajemy z rurkami z kremem
Emcia PichciEksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru(...)jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych Masło i czekoladę połamaną na mniejsze kawałeczki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Dorzucamy garść całych orzechów, większość jednak mielimy w blenderze i dodajemy do czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego
sama złodyczJung Składniki:1 szklanka (niepełna) płatków jęczmiennych1 szklanka mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, żytniej i z orkiszu oraz pszennej tortowej w równych proporcjach)4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego2 garście orzechów laskowych2 łyżki siemienia lnianego2 łyżki łuskanego słonecznika3 łyżki płatków migdałowych1 łyżeczka proszku do pieczenia3 kropelki olejku cytrynowegowodaPrzyprawy:szczypta soli Przygotowanie: Płatki jęczmienne zalewamy wodą tak, aby pokryła(...)wszystkie i odstawiamy je na ok. 5 minut, aby ją wsiąknęły. Orzechy laskowe pozbawiamy skorupki (chyba że mamy już gotowce) i mieszamy je z siemieniem lnianym, słonecznikiem i płatkami migdałowymi. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Do takiej mieszaniny dodajemy płatki jęczmienne, po czym chwilę mieszamy. Dosypujemy orzechy, siemię, słonecznik i płatki migdałowe
Weganizm infantylnyefektowna sałatka to ciekawe i sprawdzone zestawienie smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu.Składniki na porcję:sałatagarść rukolimała gruszka100 g sera gorgonzolagarść orzechów włoskichna dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprzGruszkę pokroić na plasterki, ser podzielić na kawałki, a orzechy posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu, ewentualnie doprawić. Na talerzu ułożyć sałatę, rukolę, gruszkę, ser. Posypać orzechami i skropić dressingiem
wyzwania kuchenneciasto:30 g drożdży120 ml mleka4 łyżki cukru2 szklanki mąki pszennej4 żółtka100 g masłaSzczypta soliOlej do posmarowania papieruSkładniki na masę:900 g gotowej masy makowej z bakaliami4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit4 łyżki rodzynek3 białkaLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki wrzątkuDo ozdoby:2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMitPrzepis:Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż drożdże się(...)czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej, ale jak dla mnie zawsze czegoś w niej brakuje. Białka ubijamy na sztywno i przekładamy do masy razem z orzechami i rodzynkami, całość dokładnie mieszamy.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwa prostokąty. Następnie nakładamy na nie masę makową, zostawiając ok. 3 cm miejsca
Emcia Pichcilikieru orzechowego lub wódki Dodatkowo: · Nutella · Masa kajmakowa · Orzechy laskowe Krem: · 200 g bardzo miękkiego masła · 1 ,5 szklanki cukru pudru(...)składniki. Nie mieszaćzbyt długo. Przygotowaćformędo pieczenia. Można wyłożyćjąpapilotkami. Przygotowanąmasęprzelaćdo formy na muffinki. UWAGA!! Każde zagłębienie zalewamy ciastem tylko do połowy. Nakładamy łyżeczkęmasy kajmakowej, łyżeczkę nutelli oraz posiekanego orzecha laskowego. Zalewamy resztą ciasta. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotowujemy krem. Orzechy tłuczemy na bardzo drobno. Masło miksujemy na najwyższych obrotach. Wsypujemy do niego cukier puder
Mania Gotowaniaokoło 10 bajaderek: 500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego(...)łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej
Mania Gotowaniabardzooo orzechowe i długo zachowują świeżość. Obecnie nasze ulubione:) Owsiane ciasteczka orzechowe Składniki: 1 łyżka mąki 2 łyżki otrębów owsianych 2 szklanki płatków owsianych 100 g dowolnych orzechów (użyłam pecan) 5 łyżek zmielonych na mączkę orzechów (migdałów, włoskich lub laskowych) garść rodzynek (opcjonalnie) 4 łyżki miodu lub innego słodzika kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki odtłuszczonego masła orzechowego(...)proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, możemy je również zmielić ale tak aby pozostały większe cząstki. Czekoladę również kroimy na małą kosteczkę. Orzechy oraz czekoladę dodajemy do suchych składników. Do miski dodajemy
Mania Gotowaniasię wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:) Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)oleju słonecznikowego Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5.Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5.Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 40 min w 180st. C. Oczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy
Olikowa kuchniabardzo fajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania(...)zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto:Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu
Czerwona Porzeczka